Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom za miastem. Piękne wnętrze urządzone w zgodzie z naturą

Autor: Redakcja
03 cze 2020 09:11

On – umysł techniczny, stawia na funkcjonalność rozwiązań. Ona – pięknoduch, z dużym poczuciem estetyki i wysokimi wymaganiami. I choć niejedno ich różni, oboje cenią prostotę i kochają sztukę, która na dobre zamieszkała w ich nowym domu.

Położony na malowniczym Podlasiu dom ma niepowtarzalny klimat. To zasługa naturalnego otoczenia, obdarzonych artystyczną duszą mieszkańców oraz odpowiedzialnej za projekt wnętrz arch. Laury Sulzik, która nadała marzeniom i oczekiwaniom rodziny konkretną formę. I choć wymagania inwestorów z pozoru nie były wygórowane, a zależało im głównie na praktycznym charakterze wnętrz oraz przytulnej atmosferze sprzyjającej wypoczynkowi, to zadanie aranżacyjne do prostych nie należało. Inwestorka jest osobą o wysokich oczekiwaniach i dużym poczuciu estetyki, więc zależało jej na prostych rozwiązaniach, które nie przytłoczą, a jednocześnie będą dobrym tłem dla pamiątek z podróży, cennych prezentów, ikon, które kolekcjonują – wspomina architekta. Z kolei inwestor jako bardzo techniczna osoba, stawiał na funkcjonalność i prostotę rozwiązań - dodaje. Uzyskany efekt został wypracowany wspólnie, a dzięki dużemu zaufaniu inwestorów udało się stworzyć wnętrze spójne stylistycznie i ponadczasowe.

CZYTAJ TAKŻE: Bardzo małe mieszkanie w bloku. Piękne wnętrze urządzone za nieduże pieniądze

Parterowy dom, już na etapie projektu budowlanego zaprojektowano bardzo prosto i rozsądnie. Dzięki temu przy aranżacji wnętrz wprowadzane zmiany były niewielkie, dotyczyły bardziej wielkości i funkcji pomieszczeń takich jak łazienki, garderoby i pralnia, niż lokalizacji poszczególnych stref. Same wnętrza są jasne, słoneczne, bliskie naturze. Inwestorom zależało na klimacie, który będzie przytulny, ale nie przytłoczy. Bazą stały się kolory ziemi – naturalne, przyjazne, organiczne. Biorąc pod uwagę otoczenie i piękny las widoczny z okien salonu wydaje się to być wybór oczywisty. Podobnie jak fakt, że motywem przewodnim jest tu drewno dębowe tak na ścianach, w meblach i podłogach wszystkich sypialni. Resztę pomieszczeń wizualnie spaja płytka drewnopodobna o delikatnej bielonej strukturze ułożona właściwie w całym domu. Nie brak tu jednak i bardziej wyrazistych elementów wystroju. Mocnymi akcentami są tu kolorowy fotel, podnóżek oraz poduszki w salonie, które są odzwierciedleniem barwnej osobowości inwestorki.

Strefa dzienna jest przestronna i sprzyja towarzyskim kontaktom. Połączona z półotwartą kuchnią stanowi miejsce spotkań, zarówno tych codziennych, w rodzinnym gronie, jak i bardziej oficjalnych. Stąd znalazło się tu miejsce na duży, drewniany stół oraz równie imponujących rozmiarów narożną sofę. Oba te elementy budują dwie ważne funkcjonalnie strefy we wnętrzu – jadalnianą i salonową, które choć odrębne stanowią jedną, spójną stylistycznie całość. Świadczy o tym kolor tapicerki krzeseł i kanapy oraz wykonane z malowanej proszkowo stali elementy zdobne stołu, lampy tuż nad nim, czy same stoliki kawowe. Przeniesione rodem z loftów, podkreślają nowoczesny charakter całej strefy dziennej. Drewniane meble, wykonane na zamówienie, jak i dekoracje są wyważone i nie przytłaczają prostego wnętrza. Podobnie jak widoki zza wysokich okien są delikatnym jego dopełnieniem.

ZOBACZ TEŻ: Narożnik w salonie - najlepsze pomysły z polskich domów

Także kuchnia, choć częściowo przysłonięta, jest spójna z wystrojem reszty domu. Prosta i monochromatyczna stanowi naturalne przedłużenie salonu i jadalni. Właściciele nie chcieli kuchni jako odrębnego pomieszczenia, ale całkowite otwarcie jej na salon też uważali za niekorzystny – wyjaśnia architekt. Przesłonięcie jej ścianką kominkową stało się optymalnym rozwiązaniem. I choć właściciele, ze względu na natłok zajęć nie zawsze mają czas na gotowanie, jest ona funkcjonalna i dobrze wyposażona. Długi blat ułatwia codzienne prace w kuchni, a wysoka zabudowa i ciąg szafek dolnych zapewnia wystarczająco dużo miejsca na przechowywanie. Dodatkowym atutem jest tu osobna spiżarnia. Dzięki niej w projekcie można było zrezygnować z szafek górnych, a tym samym dodać wąskiej kuchni przestronności. Efekt zamierzonej lekkości potęguje biel i proste formy frontów meblowych, które dodatkowo optycznie powiększają pomieszczenie.

WIĘCEJ INSPIRACJI: Szara kuchnia w klasycznej odsłonie. Te aranżacje Cię zachwycą!

Równie przemyślnie urządzona została sypialnia, której koncepcja wystroju w pełni wpisuje się w aranżację całego domu. Ma ona za zadanie zapewnić komfort i wygodę właścicielom po długim, męczący dniu. Dlatego świadomie została ona „nieprzeładowana”, a głównym, choć nie jedynym elementem wystroju jest tu tapicerowane łoże w jasnoszarym stonowanym odcieniu. Uwagę przyciąga zaprojektowany przeze architekt i wykonany na zamówienie kuty żyrandol nad komodą. Także łazienka ma pełnić funkcję miejsca do relaksu. Tak jak większość domu, jest jasna i przestronna, a dzięki temu łatwo tu też utrzymać czystość. Jej przestrzeń optycznie powiększają duże tafle luster usytuowane vis à vis. Stylowa, wolnostojąca wanna stanowi jej biżuteryjne wykończenie, podkreślając iż w całym projekcie pod postacią z pozoru prostych, funkcjonalnych rozwiązań kryją się prawdziwe aranżacyjne perełki.

Projekt: arch. Laura Sulzik

Zdjęcia: Bartosz Jarosz

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także