Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Jasne 65-metrowe mieszkanie: boho i plecionka wiedeńska

Autor: Justyna Łotowska
03 lut 2021 16:23

Naturalne kolory i materiały, górskie inspiracje, praktyczne rozwiązania dla rodziny z dwójką dzieci - wnętrze zaprojektowane przez architektkę Weronikę Messyasz jest ciepłe i bardzo przytulne, a jednocześnie niepowtarzalne.

Wnętrze 65-metrowego mieszkania powstało dla czteroosobowej rodziny. Zadaniem Weroniki Messyasz, architektki z pracowni Messyasz Design Lab, była aranżacja całej strefy otwartej, łazienki oraz toalety, które łącznie liczyły 42 m2. 

Mieszkanie "odporne" na kreatywność dzieci

- Inwestorzy zauroczyli się jednym z naszych wcześniejszych projektów, a ponieważ naturalne materiały i kolory ziemi, to jest to, czego potrzebują we wnętrzu, postanowili powierzyć nam swoje, które było już częściowo zaaranżowane - mówi Weronika Messyasz. -  Potrzebowali jednak dostosować je do ich potrzeb i nadać mu indywidualny charakter. Zależało im na dużej ilości schowków, a jednocześnie, aby przestrzeń była lekka i łatwa w transformacji.

Z uwagi na aktywny tryb życia oraz częste spotkania towarzyskie stół w części dziennej jest rozkładany, a część wypoczynkowa salonu z lekkimi meblami daje możliwość szybkiego ich przestawienia, zapewniając jednocześnie powierzchnię do zabaw z dziećmi na dywanie. Przestrzeń miała być również maksymalnie funkcjonalna oraz "odporna na działania dzieci".

Górskie klimaty nad morzem

- Nasi klienci uwielbiają szczyty i wycieczki po górach, dlatego zmiksowaliśmy klimaty północy i południa, aby pogodzić nadmorską lokalizację z upodobaniami właścicieli. Must have projektu to również zabudowanie grzejnika i rozkładane łóżko w gabinecie. Poza tym klienci obdarowali nas dużym zaufaniem, pozostawiając nam wolną rękę. Mieliśmy tylko jedną jedną wytyczną - projekt musiał się im podobać. Już pierwsza koncepcja okazała się być strzałem w dziesiątkę - wspomina architektka. 

Odpowiadając na oczekiwania właścicieli, a w szczególności bardzo młodych użytkowników, architekci zastosowali lamperię z boazerii, aby zabezpieczyć ściany przed intensywnym użytkowaniem. Inwestorzy lubią też tapety, dlatego w korytarzu znalazła się ożywiająca przestrzeń tapeta, która pojawia się także na plecach regału w salonie, na ścianie w gabinecie i po otwarciu łóżka ukrytego w szafie. Drewniane listwy wykończeniowe na ścianach i pod sufitem dodają lekko górskiego stylu, a drewniane żaluzje i lamele na frontach szaf wprowadzają nadmorski klimat.

Kuchnia z plecionką wiedeńską

W jadalni nad stołem wiszą piękne lampy marki AY Illuminate (model Bagobo R). Tej samej marki oświetlenie znajdziemy też w pokoju dziennym. W kuchni architekci zmienili dotychczasową kolorystykę, zamiast ciemnej szarości stawiając na jasny odcień. Zaproponowali także wymianę płytkich szafek wiszących na meble fornirowane dębem z płycinami wypełnionymi rattanem w stylowy wzór plecionki wiedeńskiej. 

- Ten materiał wykorzystaliśmy również w zabudowie grzejnika, przeprojektowując szafę wejściową w hallu oraz dając drzwi przesuwne do gabinetu - dodaje Weronika Messyasz

Pomieszczenie, w którym jest toaleta, oprócz swojej oczywistej funkcji, spełniać miała również rolę pralni wyposażonej w dużą liczbę schowków. - W kontrze dla jasnej łazienki pozwoliliśmy sobie na zastosowanie czerni złagodzonej bielą ścian - wyjaśniała architektka - Rozwiązania, które najbardziej nas cieszą, to wykorzystanie rattanu w meblach, regał na książki wykończony tapetą oraz wspaniała szafa z otwieranym łóżkiem, która jest niczym cukierek z tajemnicą w środku - dodała. 

Projekt: Weronika Messyasz, Messyasz Design Lab

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także