Jasne wnętrze we Wrocławiu. Tak urządzono elegancką willę

Jasne wnętrze we Wrocławiu. Tak urządzono elegancką willę

Autor: Urszula Tatur
23 lip 2021 12:55

Wnętrze dużej willi na wrocławskich Krzykach jest przykładem doskonałego połączenia dwóch trendów w aranżacji – współczesnego minimalizmu z codzienną funkcjonalnością, wyrażającą się w jasnych przestrzeniach, naturalnych materiałach i wysmakowanych dekoracjach.

Dominującej białej bazie towarzyszy odrobina szarości, beżu i drewna. Zastosowanie odpowiednich elementów dekoracyjnych pozwoliło pozornie sterylną i chłodną aranżację zmienić w czystą przestrzeń – użyteczną i przytulną. Skandynawski minimalizm, zawarty w bieli i prostej zabudowie, spotyka tu nutę hygge, przewijającą się w miękkich liniach mebli wypoczynkowych i jasnych pastelowych barwach dodatków. Ten unikatowy duet stawia na przestrzeń i wygodę, wspierające życie rodzinne i towarzyskie. Dom pełen jest ciekawych rozwiązań funkcjonalnych, które zastosowano z myślą o potrzebach inwestorów, wynikających z trybu życia i upodobań.

Stylowe gzymsy pod sufitem i listwy na ścianach, wydzielające strefy użytkowe dywany z kafli, które wyglądają, jakby zawsze tam były, autorska stolarka okienna i drzwiowa, stylizowana glazura łazienkowa – to elementy kreujące klasyczny styl domu. Uzupełniono go o minimalistyczne meble, futurystyczne oświetlenie, współczesną sztukę. Inspiracją dla takich połączeń były designerskie apartamenty Paryża, Berlina oraz stolic północnej Europy – ich przykładem jest połączenie zagranicznego wzornictwa z  rodzimymi producentami oraz lokalną sztuką.  Całość jest jednocześnie elegancka i nietuzinkowa, czysta i klimatyczna, oszczędna w formie i bogata w wyrazie, sterylna i przytulna, a dzięki temu codziennie kojąca i twórczo inspirująca.

Metryczka:

Lokalizacja: Wrocław, Borek

Powierzchnia mieszkania: 240 m²

Poziom: dom wolnostojący z dużym ogrodem

Pomieszczenia:

– piwnica z pomieszczeniami gospodarczymi, łazienką (z sauną), szatnią z wyjściem na ogród, pralnią z suszarnią i prasowalnią;

– parter: hol wejściowy z szafami, klatka schodowa z wyjściem na ogród, salon z jadalnią i wyjściem na ogród, pokój telewizyjny, duża kuchnia z jadalnią, toaleta

– piętro: pokój gościnny, połączone pokoje dzieci, gabinet, łazienka, korytarz, klatka schodowa

– poddasze: sypialnia główna z garderobami, łazienka, klatka schodowa

Przeznaczenie: dla rodziny – rodzice i dwójka dzieci

Założenia:

Połączenie klasyki ze współczesnym designem. Jasne, przestronne, minimalistyczne wnętrza. Sztuka. Inspiracją były apartamenty Berlina, Paryża i stolic Europy Północnej.

Wyzwania:

Dom przeszedł gruntowny remont. Odnowiony parkiet, klatka schodowa, drzwi przesuwne pomiędzy salonem i pokojem telewizyjnym to jedyne elementy, które pozostały bez zmian.

Wygospodarowanie miejsca na szafy w holu wejściowym. Nowa stolarka okienna i drzwiowa – zarówno wewnętrzna, jak i zewnętrzna, balustrady zewnętrze i ogrodzenie.

Interesujące rozwiązania:

W łazience na poddaszu ukryta pod skosem wanna, prysznic na podeście z siedziskiem, lustra nad umywalką. Połączenie zagranicznego wzornictwa z polskimi produktami, projektami i rodzimą sztuką. Dywany z kafli wydzielają funkcje na parterze. Szlachetne matowe lakiery. Kolory off-white. Kuchnia z frontami frezowanymi z dodatkami czerni i stali szlachetnej. Płytki w małej toalecie – z brytyjskiej manufaktury ceramiki. Sofy do obu salonów zamówione w Berlinie.

DESIGN:

Obrazy w salonie: Wojciech Lupa, Karolina Jaklewicz

Stoliki w pokoju telewizyjny projektu Danuty Włodarskiej z fornirem w odbiciu lustrzanym

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także