Piękne mieszkanie na Bemowie: 98 metrów i zielone akcenty

Piękne mieszkanie na Bemowie: 98 metrów i zielone akcenty

Autor: Justyna Łotowska
13 wrz 2021 09:02

Projekt warszawskiej pracowni Framuga to wnętrze dla czteroosobowej rodziny, dla której natura i możliwość spędzania czasu razem są najważniejsze. Nic więc dziwnego, że zieleń była głównym motywem aranżacji tego wnętrza.

Najważniejszym założeniem tego projektu było stworzenie dużej otwartej, przestrzeni, w której cała rodzina mogłaby wspólnie spędzać czas. Rolę tę doskonale spełnia salon, a w jego centrum króluje wygodna, otoczona przez zieleń sofa. 

Zielona ściana we wnętrzu

Architekci zadbali, aby nie zabrakło tu naturalnych akcentów. Widzimy je pod postacią żywych roślin, które na co dzień towarzyszą mieszkańcom. Zieleń w wielu odsłonach pojawia się w całym mieszkaniu, ale trzy segmenty zostały zdecydowanie mocniej zaakcentowane: zabudowa w kuchni i holu, ściana tv oraz łuk z drzwiami prowadzącymi do prywatnej łazienki. Ściana z łukiem zaprojektowana została, by podkreślić retro/organiczny klimat mieszkania oraz stworzyć miękkie przejście do strefy codziennych zabaw dziecięcych w salonie.

W salonie znalazła się też część z jadalnią - widzimy tu duży stół z drewnianym blatem i krzesłami w klimacie boho i vintage (piękna butelkowa zieleń!). Tuż obok prosta, nieco skandynawska kuchnia, w której białe fronty zestawiono z soczyście zieloną zabudową. 

Łazienki z akcentami botanicznymi i zielonym kolorem

Naturalnych nawiązań i zielonych inspiracji nie brakuje też w prywatnej strefie mieszkania, w tym w łazienkach. Proste szare płytki zestawiono to z zieloną farbą na ścianach oraz pięknymi botanicznymi motywami. Charakteru boho dodają całości okrągłe lustra w drewnianych ramach i klimatyczne oświetlenie łazienkowe. 

Projekt wnętrza: Gabriela Bartczak-Pruszyńska, Marta Sójka, pracownia Framuga
Zdjęcia: Aleksandra Dermont

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także