Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Piękne wnętrze w zabytkowej kamienicy: tak wygląda po renowacji!

Autor: Justyna Łotowska
13 sty 2021 14:22

65-metrowe mieszkanie dla 3-osobowej rodziny znajduje się kamienicy objętej nadzorem konserwatorskim. O projekcie i trudnościach w pracy nad renowacją wnętrz w zabytkowych budynkach mówią autorzy projektu, Magdalena i Robert Scheitza z zielonogórskiej pracowni SHLTR.

Mieszkanie o powierzchni 65 m2 przeznaczone zostało dla rodziny z dzieckiem. Głównym zadaniem architektów z pracowni SHLTR było stworzenie trzech niezależnych pokoi (sypialnia, pokój dziecka, gabinet) oraz salonu z aneksem kuchennym.

- Zależało nam na wygospodarowaniu miejsca do pracy, co uzyskaliśmy dzięki gabinetowi. Dzięki sprytnemu przesunięciu ścianek działowych i dobremu zaprojektowaniu zabudowy meblarskiej udało nam się stworzyć ustawną sypialnię z miejscem do przechowywania rzeczy oraz dość spory aneks kuchenny z salonem - mówi współautor projektu, Robert Scheitza.

Część dzienna - salon z aneksem kuchennym

Część dzienna jest jasna i przestronna, a dzięki zastosowaniu koloru (narożnik w kolorze pudrowego różu, krzesła w odcieniach butelkowej zieleni) bardziej przytulna. Wyjątkowego charakteru nadają salonowi żywe rośliny, botaniczne grafiki, a także proste meble w skandynawskim stylu. Okrągły stół na drewnianych nogach w duecie z tapicerowanymi krzesłami to dobry patent na jadalnię, gdy nie mamy na nią zbyt wiele miejsca. Częścią salonu jest też jednorzędowy aneks kuchenny. Jego proste białe szafki idealnie "wtapiają się" w pokój dzienny, dzięki czemu kuchnia staje się naturalną częścią strefy dziennej. Pięknym akcentem nawiązującym do historycznego budynku jest cegła nad blatem  kuchennym. 

Kamienica z nadzorem konserwatora - o czym warto wiedzieć

Kamienica znajduje się pod nadzorem konserwatorskim, dlatego żadna ingerencja w elewacje oraz konstrukcje nie wchodziła w grę.

- Z salonu można by było zrobić drzwi tarasowe i zejście na taras, gdyż za oknem od razu widać  ogród, który należy do mieszkania, jednak ze względu na to, iż jest to zabytek, takie rozwiązanie nie wchodziło w grę - mówi Magdalena Scheitza. -  Wbrew pozorom remont mieszkania w kamienicy z nadzorem nie jest wcale taki straszny. Problem pojawia się jednak chociażby przy wymianie poszczególnych elementów. Kiedyś po prostu wszystko robiło się bardziej trwałe. Drzwi były niegdyś wykonane z litego drewna, co oznacza, że nakład pracy przy renowacji drzwi i ościeżnic jest większy i sam remont zajmuje więcej czasu. Ta sama kwestia dotyczyła też podłóg drewnianych - dodaje Magdalena Scheitza.  

Projekt wnętrza: Magdalena i Robert Scheitza, architekci, pracownia SHLTR Architekci

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także