Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Piękny dom w stylu boho. To wnętrze się wam spodoba!

Autor: Justyna Łotowska
26 lut 2021 12:19

63-metrowe wnętrze to odzwierciedlenie upodobań inwestorów do naturalnych materiałów oraz delikatnych kolorów ziemi. Za projekt odpowiadała Weronika Messyasz, architektka z pracowni Messyasz Design Lab.

- Zajęliśmy się stworzeniem na nowo przestrzeni 63-metrowego mieszkania w budynku z lat 90-tych dla małżeństwa, które wkroczyło na nowy etap życia, w związku z czym dotychczasowa przestrzeń nie odpowiadała ich nowym potrzebom - mówi autorka projektu. - Największe zmiany to wprowadzenie światła i optyczne powiększenie przestrzeni. Piękne drzwi ze szprosami zwieńczone naświetlami pozwoliły wprowadzić więcej naturalnego światła do dotychczas ciemnych zakamarków, a poszerzenie otworu drzwiowego do pokoju dziennego oraz częściowe wycięcie ściany gabinetu wpłynęło korzystnie na odbiór wizualny obu pomieszczeń dzięki wrażeniu przestrzeni, której tam brakowało - dodaje Weronika Messyasz

Wygodna i stylowa strefa wypoczynkowa

Marzeniem inwestorów był kominek, przy którym można spędzać długie zimowe wieczory oraz duży stół do podejmowania gości, dlatego pokój dzienny został podzielony na dwie strefy: jadalnianą z dużym lustrem i komodą na alkohole oraz część wypoczynkową. W tej drugiej znalazły się dwie sofy (jedna rozkładana),  a także dwa piękne fotele umieszczone przy niezwykłej biblioteczce. Łuki, którymi jest wykończony mebel nawiązują do łuku w strefie wejściowej, a obłe kształty mebli i materiałów wykończeniowych równoważą proste podziały występujące we wnętrzu.

- W projekcie występują dwa wyjątkowe dla nas rozwiązania. Pierwsze znajduje się w salonie. To zabudowa meblowa biblioteczki, w której centralnie umieściliśmy biokominek i która kryje w sobie również telewizor, schowany za rozkładaną ramą z grafikami. Drugie z wartych przybliżenia rozwiązań to ażurowe fronty w łazience, za którymi schowaliśmy piecyk. W momencie wymiany na ogrzewanie miejskie przestrzeń ta będzie mogła zostać zagospodarowana na dodatkowe schowki - mówi Weronika Messyasz

Łazienka z miejscem do przechowywania

Pomimo małego metrażu w łazience udało się stworzyć  maksymalnie dużo przestrzeni do przechowywania. Praktycznie każdy fragment kryje w sobie jakiś schowek.

- Za fornirowanymi frontami z płycinami pod grzejnikiem umieściliśmy pralkę - niska zabudowa zwieńczona blatem kwarcowym z rysunkiem marmuru pozwala m.in. na złożenie wysuszonych ubrań. Wanna wolnostojąca w łazience to było kolejne marzenie inwestorów, które podjęliśmy się spełnić. Wybrany przez nas model przyścienny pozwolił pogodzić format łazienki z potrzebami właścicieli bez szkody dla wnętrza i jego funkcjonalności - wyjaśnia projektantka. 

Wygodna kuchnia ze spiżarką

Kuchnia to królestwo pani domu. Przestrzeń musiała zmieścić dużą lodówkę, spiżarkę, schowki na przeróżne przyrządy kuchenne oraz duży blat z miejscami do siedzenia. Pani domu uwielbia przygotowywać przeróżne przetwory, nalewki czy syropy,  dlatego w projekcie kuchni musiało się znaleźć miejsce dla efektów jej pracy. Spiżarka mieści się za zabudową pokrytą fornirem dębowym z lustrami, duża lodówka oddziela część roboczą od części wejściowej do kuchni, a duży półwysep sprawdzi się idealnie przy robieniu ciast, czy wspólnym lepieniu pierogów z najbliższymi na święta.

Z kolei sypialnia miała być oazą spokoju, dlatego nie mogło zabraknąć tu wielkiego łóżka, które zostało zwieńczone przepięknym rattanowym wezgłowiem w kształcie pawiego ogona - był to jeden z ważniejszych elementów wystroju, na którym zależało inwestorom. Ciąg dużych szaf pozwolił tu też pomieścić sporą garderobę właścicieli. 

Projekt: Weronika Messyasz, Messyasz Design Lab

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także