Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Trzypokojowe mieszkanie dla melomana. To wnętrze robi wrażenie!

Autor: Justyna Łotowska
04 sty 2021 12:36

79-metrowe mieszkanie na Gdańskim Garnizonie powstało dla młodego singla, miłośnika muzyki. Projektanci z pracowni Raca Architekci stworzyli nietuzinkową i funkcjonalną enklawę  w zdecydowanym, męskim stylu.

Mieszkaniec tego wnętrza oprócz zaintonowań muzycznych ceni wysoką jakość oraz dobry design. Estetyczna strona projektu była więc tu bardzo ważny, podobnie jak męski charakter mieszkania, na jakim mu zależało. Bazą kolorystyczną wnętrza jest jasna szarość, którą zestawiono z bejcowanym drewnem dębowym.

Inne wnętrze z tej pracowni: Nowoczesne mieszkanie dla 3-osobowej rodziny

Zielony kolor na ścianach

- Jako dominanty użyliśmy ciemnozielonego koloru, nadającego wnętrzu męski charakter. Użyliśmy złotych i czarnych dodatków. Na ścianach w całym mieszkaniu pojawia się podział w postaci lamperii wykończonej pasem kamienia i czarną listwą - mówi Marta Raca z pracowni Raca Architekci. 

Mieszkanie jest w kształcie wydłużonego prostokąta z pięknym widokiem na starą dzielnicę Gdańska: Strzyżę. Architekci zaproponowali więc układ który nie zasłania tego widoku, a jeszczo do dodatkowo podkreśla.

Przeszklony wykusz przeznaczono na jadalnię. Efektowny widok został zamknięty w ramie w postaci ciężkich welurowych zasłon.

- Na środku tej „sceny” ustawiliśmy okrągły, fornirowany stół na centralnej nodze oraz cztery wygodne krzesła Frei Frau, Leya. Z uwagi na dużą ilość światła naturalnego, jadalnia została zaprojektowana w ciemnej kolorystyce. Tworzy to wyjątkowy klimat - dodaje Marta Raca

Kuchnia z wyspą

Sąsiadująca z jadalnią kuchnia posiada centralnie usytuowaną wyspę. Najważniejszym jej elementem jest charakterystyczny szary marmur bardiglio, występujący na blatach i ścianie pomiędzy szafkami.

- Mimo że marmur nie jest zalecany na blaty kuchenne, zaproponowaliśmy go ze względów estetycznych. Spodobał się on klientowi do tego stopnia, że zaakceptował on  jego wady - wyjaśnia architektka.

Pozostała część kuchni utrzymana jest w neutralnej kolorystyce, na którą składa się bejcowane, dębowe drewno i jasne szarości.  W podobnej stylistyce zaprojektowano salon, utrzymany w jasnej kolorystyce z efektowym marmurem bardiglio na szafce i ścianie RTV.

Zobacz też: Butelkowa zieleń we wnętrzach: wybór projektantów na 2020 rok

Terazzo w strefie wejścia

Ciekawe rozwiązanie można zauważyć w strefie wejściowej. Przez kuchnię i korytarz poprowadzony jest pas terazzo, który ma swoją kontynuacją w pomieszczeniu gospodarczym, wc i łazience. W korytarzu architekci zaprojektowali ciąg funkcjonalny ukryty w zabudowie meblowej. Przy wejściu znajduje się szafa ubraniowa. Za nią zlokalizowane jest pomieszczenie gospodarcze z pralką i suszarką a następnie WC. Drzwi do wyżej opisanych pomieszczeń oraz ściany pomiędzy pokryte są frezowaną płytą meblową z czarnymi półkolistymi uchwytami.

Pokój muzyczny najważniejszym miejscem w domu

W centralnej części mieszkania znajduje się najważniejsze pomieszczenie w tym domu, czyli pokój muzyczny. Został on dobrze wygłuszony dzięki wykładzinie na podłodze oraz tapicerowanym panelom na ścianach.

- To pomieszczenie jest najciemniejszym wnętrzem w mieszkaniu i jednocześnie najbardziej męskim. Znajduje się tu wygodny fotel do odsłuchu z sąsiadującym stolikiem na alkohol. Na jednej ścianie zaprojektowaliśmy małą biblioteczkę z wnęką na pianino - mówi Marta Raca

Może to ci się spodoba: Modny salon: butelkowa zieleń - z czym ją łączyć? Piękne zdjęcia!

Sypialnia z łazienką - piękna całość

Sypialnię połączono z prywatną łazienką przeszkloną ścianą z otwieranymi drzwiami. Zapewnia to łazience dostęp naturalnego światła oraz optycznie łączy to te dwa pomieszczenia ze sobą. Dla zapewnienia komfortu architekci zamontowali zasłonę, która dodatkowo nadaje wnętrzu ciepłości.

- W sypialni zastosowaliśmy takie same materiały jak w pozostałych pomieszczeniach ale w innych proporcjach. Ściana za łóżkiem została wykończona płytą fornirowaną, w którą został wkomponowany tapicerowany zagłówek. Ściana nad drewnianą lamperią to tapicerowane panele z zielonego weluru. Naprzeciwko łóżka zaprojektowaliśmy szafę z zaokrąglonym narożnikiem. Największą ozdobą szafy są jej uchwyty, które zostały wyfrezowane w kształcie kół, a ich wnętrze zostało polakierowane na czarno.

W łazience wnękę naprzeciwko wejścia wykończono bejcowanymi płytami fornirowanymi. Na jej tle znalazła się wolnostojąca szafka pod umywalkę wykonana z profili stalowych z pogrubionym blatem z szarego marmuru bardiglio. Po lewej stronie umywalki znajduje się wnęka z dużym prysznicem z siedziskiem.

Powierzchnia: 79 m2
Autorzy projektu: Raca Architekci, www.raca-architekci.pl 
Autor zdjęć: Tom Kurek

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także