Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Wnętrze pełne zieleni. Projekt mieszkania w kamienicy

Autor: Urszula Tatur
22 kwi 2020 10:21

Szarość, zieleń i złoto to wiodące kolory aranżacji niewielkiego mieszkania, położonego w jednej z odrestaurowanych kamienic na warszawskiej Pradze Północ. Architektom szczególnie zależało na zachowaniu specyfiki zabytkowego budynku. Stonowaną, nieco powściągliwą dekoracyjność wnętrza utrzymanego w stylu klasycznym, uzupełnia zmyślna gra kolorów i faktur, przywodząca na myśl skandynawską estetykę.

W części dziennej, na którą składa się salon wraz z aneksem kuchennym, wyraźnie dominuje szarość. Dzięki zróżnicowaniu odcieni oraz zastosowaniu ciekawych dodatków w kolorze starego złota architektom Decoroom udało się uniknąć efektu sztampy i nudy. Eleganckie listwy przysufitowe oraz lekko stylizowane fronty kuchennych mebli nadają całości klasyczny rys. Widać też ogromną konsekwencję i troskę projektantów o detale – pojawiające się w kuchni metalowe elementy o matowym wykończeniu w kolorze złota harmonizują z uchwytami mebli, baterią zlewozmywakową, a także… dekoracyjnymi klamkami w oknach. Aby dodać lekkości niewielkiej kuchni, w obszarze roboczym zastosowano odbijające światło białe kafle z połyskiem. Część kuchenną od wypoczynkowej symbolicznie oddziela niewielki, prosty bar.

Botaniczne akcenty

Neutralne szarości królują też w sypialni – przestrzeni, stanowiącej wytchnienie od miejskiego zgiełku. Surowy charakter lamp umieszczonych na nocnych stolikach po obu stronach łóżka, łagodzą jasnobeżowe abażury. Przestrzeń nad miękkim zagłówkiem wypełnia kompozycja grafik z botanicznymi motywami. Ich zróżnicowane wymiary i nieregularne rozmieszczenie przełamuje symetrię aranżacji, nadając wnętrzu bardziej przytulny charakter.
Mocny punkt w projekcie mieszkania stanowi łazienka. Spośród dwóch zaproponowanych przez architektów Decoroom koncepcji, klient wybrał bardziej odważną wersję – ze zdecydowanym akcentem głębokiej, wielowymiarowej zieleni. W parze z odważnym kolorem idą ciekawe rozwiązania związane z ułożeniem płytek. Centralną część podłogi zajmuje kompozycja na kształt dywanika łazienkowego. Aby nie przytłaczać wnętrza, na ścianach – z wyjątkiem natrysku – do wysokości 1,2 metra ułożono białe płytki typu metro. Z tego samego względu zdecydowano się też na zabudowę w kolorze identycznym jak kolor ścian – drzwiczki szafy wtapiają się w sąsiadujące powierzchnie i nie zakłócają porządku przestrzeni.

Autorem zdjęć realizacji i stylizacji jest Mateusz Pawelski.

Komentarze

Zaloguj się