Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wnętrze tej 150-letniej willi to prawdziwa perełka! Przepiękny dom po renowacji!

Autor: Justyna Łotowska
01 paź 2020 10:26

Jasne, nowoczesne, a jednocześnie stylowe wnętrze kamienicy z lat 80. XIX wieku zachwyca stonowaną kolorystyką, doborem  materiałów i ponadczasowością. Jest pięknie, zobaczcie sami!

W 2017 roku właściciele XIX-wiecznej kamienicy w Montrealu skontaktowali się z kanadyjskim architektem z Montrealu Guillaume'em Lévesque w sprawie unikalnego projektu renowacji. Chcieli  przekształcić stary budynek z lat osiemdziesiątych XIX wieku i zharmonizować oryginalny styl budynku ze zdecydowanie współczesną dobudową.

Odrestaurowanie XIX-wiecznego domu przy jednoczesnym zachowaniu jego architektury i stylu oraz dostosowanie do nowych wymagań nie było łatwym zadaniem. Pierwotny budynek o powierzchni 60 m2 został w pełni odrestaurowany i przekształcony w dwa apartamenty. Oba mieszkania mają otwarty plan z dużymi bocznymi oknami o wysokości 3,65 m wyciętymi w ceglanej ścianie. Poddasze zostało całkowicie wykończone, a lukarny i cała stolarka - totalnie przebudowane.

Nowa część starego budynku

Z tyłu domu dobudowano również współczesną część o powierzchni 180 m2, mieszczącą się na trzech poziomach. W piwnicy znajduje się podwójny garaż z ukrytymi drzwiami i pomieszczeniami gospodarczymi. Salon na parterze otwiera się przez duże drzwi przesuwne na zewnętrzny taras o wymiarach 4mx12m, który zachwyca piękną przestrzenią jadalni i słonecznym zewnętrznym salonem. Na drugim piętrze znajduje się główna sypialnia, dwie łazienki i pokój dzienny, który może być również sypialnią gościnną.

Stonowana elewacja z czarnych paneli metalowych pokrywa współczesną "część" i nadaje całości schludne wykończenie. W projekcie zadbano także o dużą ilość przeszkleń, która wpuszcza do wnętrza mnóstwo dziennego światła. Projekt oddano do użytku w 2020 roku. 

Projekt: Guillaume Lévesque, współpracujący architekt: Matisse Aubin Thuot
Fot.  Charles Lanteigne photo

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także