Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Loft na poddaszu. Tak wygląda po remoncie!

Autor: Urszula Tatur
16 wrz 2020 15:26

Wspaniałe poddasze w historycznym centrum Aten zostało poddane radykalnej przebudowie przez grecką pracownię AK Praxis. Zobaczcie efekty pracy architektów!

Loft został ukończony zaledwie kilka miesięcy temu, a już zdążył zostać laureatem nagrody Interior Awards 2020 w kategorii „Przebudowa mieszkań o powierzchni ponad 100 m.kw.”: Apartament Irodou Attikou, dzieło zaprojektowane przez grecką pracownię AK Praxis, zajmuje ostatnie piętro w ateńskiej kamienicy z lat 50, której fasada wychodzi na Ogród Narodowy oraz Pałac Prezydencki. Niedaleko znajduje się masyw Akropolu z jego monumentalnymi ruinami.

Poddasze zajmuje jeden poziom i ma powierzchnię 290 m. kw. W skład apartamentu wchodzą trzy sypialnie z prywatnymi łazienkami oraz duży salon służący również jako biuro domowe. Całość jest zaprojektowana w niepowtarzalnym stylu śródziemnomorskim. W pokojach dominuje tradycyjny kolor biały, widoczny wszędzie na ścianach i sufitach, w tym na gipsowych listwach sufitowych „ton w ton” podkreślonych liniowym oświetleniem i na delikatnych listwach podłogowych stykających się z podłogą w kolorze wengè. Dekoracyjne profile oraz deski podłogowe ułożone w węgierską jodełkę, które kontrastują z powierzchniami pionowymi, służą do usunięcia wszelkich oznak minimalizmu i pozwalają na nowo zinterpretować klasyczną estetykę.

Dom wydaje się pełen cech o charakterze niemal muzealnym: ogromne przejścia między pomieszczeniami oraz szerokie, panoramiczne okna z białą stolarką. Można się poczuć jak w galerii sztuki, w której wyposażenie i dodatki można odczytywać prawie jak elementy kolekcji stałej. Współczesne obrazy w czarnych ramach, rzeźby, stare meble i geometryczne lampy przyczyniają się do stworzenia wyważonego ciągu przestrzeni, które pozostawiono niemal puste, przez co nieliczne elementy wyposażenia są jeszcze bardziej podkreślone.

Kuchnia w kolorze total white - z wyjątkiem obrazów i podłogi - to wąskie i długie pomieszczenie, na środku którego znajduje się szeroka wyspa centralna ze strefą gotowania, zlewem oraz zintegrowanym barkiem. Blat jest wykonany z kamienia Lapitec z wykończeniem Michelangelo Satin. Dzięki wykorzystaniu długiej na ponad 3 metry płyty stworzono ciągłą powierzchnię bez żadnych łączeń. Również krawędź szeroka na 12 mm posiada takie samo wykończenie jak blat, ponieważ Lapitec to materiał identyczny w całej swojej masie. Zlew, płyta oraz ścianka nad blatem również zostały wykonane z kamienia Lapitec Michelangelo Satin, co tworzy czysty i monolityczny obraz.
Delikatne żyły, które dekorują powierzchnię, odzwierciedlają pragnienie pracowni architektonicznej, aby zredefiniować materiały i elementy typowe dla klasycyzmu w nowym kontekście: już nie tradycyjny kamień, lecz kamień synteryzowany, który choć zachowuje ciepło i fascynację właściwe dla materiałów naturalnych, gwarantuje nie tylko najwyższe parametry, lecz także ochronę środowiska.

Skład Lapitec jest pozbawiony wszelkich farb, żywic oraz innych toksycznych dodatków. Jest to bardzo ważne z punktu widzenia pracowni AK Praxis, członka greckiej rady Sustainable Building Council oraz GreenBookLive, ponieważ zawsze stawia ona dbałość o zachowanie środowiska naturalnego w centrum swojej filozofii pracy.

ARKUSZ DANYCH

Nazwa projektu: Irodou Attikou Apartment
Lokalizacja: Ateny, Grecja
Rok realizacji: 2018
Studio projektowe: AK Praxis GP – www.akpraxis.gr
Wykonawca: AK Praxis GP – www.akpraxis.gr
Instalacja elektryczna: KNX Zenio – G. Zaras

Dystrybutor Lapitec: Hellenic Marbles – www.hsmarbles.com
Wykończenie Lapitec: Arabescato Michelangelo, Satin

Zdjęcia: Mariana Bisti

Interiors Awards: www.interiorsawards.gr

DOSTAWCY
Kitchen Worktops: Lapitec
Lighting Fixtures: Luun, Petridis Lighting
Lighting Equipment: iGuzzini, Soraa
Wooden Floors: Rouchotas Timber & Parquet
Tiles and Vanities: Vokos Tiles Cotto Bath 16
Tiles: La Fabbrica, Ava Ceramica, Krinos Ceramica
Taps: Linki Stainless Steel Taps
Sanitaryware: AeT Ceramica Sanitaryware
Cabinets & Wardrobes: MK Wood
Furniture: GV Architectural Furniture, Deloudis

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także