Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Loftowe wnętrze z piękną kuchnią. Ciekawe mieszkanie z Warszawy!

Autor: Justyna Łotowska
06 kwi 2021 13:57

Mieszkanie na warszawskiej Białołęce skusiło przyszłych właścicieli pięknym ogródkiem. Jednak dopiero po zakupie uświadomili sobie, że układ pokoi daleki jest od ideału. Za gruntowne przeprojektowanie niefunkcjonalnego wnętrza odpowiadał Łukasz Lenczewski z pracowni Tlen Architektura/ADC.

Mieszkańcy tego warszawskiego mieszkania, Bartek i Magda, to artystyczne dusze. Wnętrze miało więc być nietuzinkowe, oryginalne, nowoczesne, a jednocześnie funkcjonalne dla rodziny, w której trzeba było brać pod uwagę także potrzeby małego Stasia i psa Łajki.

Ciemne mieszkanie trzeba było powiększyć optycznie i dodać przestrzeni

Zadanie nie wyglądało na łatwe. Mankamentem mieszkania były wąskie sypialnie i mały salon. W pierwotnym układzie  centralną powierzchnię zajmował ciemny korytarz i hol – nieproporcjonalnie duży w stosunku do pozostałych pomieszczeń. Salon, tak jak pozostałe dwa pokoje, był niezależnym pomieszczeniem, zlokalizowanym na samym końcu traktu komunikacyjnego.

Zadaniem, jakie stanęło przed architektem Łukaszem Lenczewskim, stało się więc wykorzystanie powierzchni holu i optyczne powiększenie przestrzeni mieszkania. Żeby tego dokonać kuchnia musiała zostać całkowicie przeniesiona z jednego końca mieszkania na drugi, natomiast w miejscu pierwotnej kuchni powstał pokój dla Stasia.

Piękna kuchnia w loftowym stylu

Sercem mieszkania jest z pewnością otwarta, nowoczesna strefa dzienna i kuchnia zaprojektowana dosyć nietypowo, bo w czerni. Na blacie kuchennym znalazł się czarny granit, na ścianach nad blatem - płytki ze wzorem starej cegły gipsowej (Milke).  Nad wyspą kuchenną króluje czarny okap w mocnym, loftowym stylu, który ślusarz wykonał na zamówienie z profili stalowych i blachy. Pasuje do niego geometryczne oświetlenie, które widzimy w kuchni, salonie i nad drewnianym okrągłym stołem.

W kuchni architekt zastosował czarno-szaro-białą podłogę z płytek heksagonalnych Ragno Rewind, która podkreśla surowy klimat wnętrza. Z kolei w salonie charakteru dodają meble w stylu vintage oraz olejowana dębowa podłoga z desek. 

Sypialnia i łazienka - oaza skandynawskiej prostoty

Sypialnia zaprojektowana została w jasnej kolorystyce i naturalnych kolorach. W niewielkiej łazience z wanną i parawanem nawannowym na ścianach znalazły się klasyczne plytki Metro White, które także odpowiadają za lekko vintage klimat tej aranżacji. 

Projekt: Łukasz Lenczewski z pracowni Tlen Architektura/ADC
Zdjęcia: Michał Plotzke



 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także