Ten dom łączy styl loft z klasyką. Ciekawy pomysł!

Ten dom łączy styl loft z klasyką. Ciekawy pomysł!

Autor: Justyna Łotowska
05 kwi 2022 09:19

Odrestaurowane wnętrza zrujnowanej kamienicy mieszczącej się w dawnej przemysłowej dzielnicy Nowego Jorku to mieszanka pofabrycznych inspiracji z klasyką we francuskim czy włoskim duchu. Zobaczcie interesującą adaptację!

Cube House to budynek zlokalizowany w historycznej kamienicy Brooklyn w Nowym Jorku. Ta inspirowana włoskim stylem kamienica z końca XIX wieku wymagała ratunku. Po tym, jak poprzedni właściciele usunęli oryginalne detale, ścianki działowe i materiały, duch domu został zatracony. Założenia projektowe wymagały ożywienia pierwotnego charakteru domu, z jednoczesnym nawiązaniem do historii i natury. Zajęła się tym amerykańska pracownia Palette Architecture. 

- Podejście architektoniczne było dwojakie - mówi Peter Miller, partner w Palette Architecture. - Oprócz stworzenia odtworzenia historycznych cech staraliśmy się stworzyć nowe, współczesne połączenia poprzez szklany sześcian umieszczony z tyłu budynku. 

Dobudowa w stylu loft

Usunięcie tylnej ściany odsłoniło kontrastujące ze sobą cechy poziomów salonu i ogrodu. Podczas gdy na górnym poziomie zachowano wiele oryginalnych detali budynku, na dolnej kondygnacji już ich nie ma. Mamy tu też kontynuację otwartego planu. Na górnym poziomie szklana ściana tworzy delikatną zasłonę dla bardziej tradycyjnego charakteru górnych pięter. Czerpiąc inspirację z XIX-wiecznej fabrycznej architektury Brooklynu szklana ściana świetnie łączy nowe ze starym. 

Szklany sześcian jest minimalnie zdobioną, podwójną nadbudową, która kontrastuje z górnymi piętrami.  Dobudówka została pozbawiona wszelkich form i ścianek działowych. Wąskie fronty szafek kuchennych, elegancka podłoga w jodełkę oraz minimalistyczne oprawy oświetleniowe wyznaczają estetykę tej kondygnacji. Nie zabrakło tu też dodatkowych funkcji jak spiżarnia, schody do piwnicy, toaleta i przechowalnia win. 

W tylnej części "sześcianu" znalazło się kolejne przeszklenie ze szprosami, które wychodzi na  ceglany dziedziniec i  ogrody. Wśród rodzimych traw i krzewów stworzono kilka miejsc do siedzenia, a także patio, na którym można organizować imprezy.

Część dzienna - bardziej formalna

Na pierwszym piętrze goście są witani w otwartym, ale formalnym salonie. Duże drzwi otwierają się na bibliotekę. Odnowione drewniane schody prowadzą z holu wejściowego na bardziej kameralne drugie piętro. Na szczycie schodów znajduje się prywatny gabinet z półkami na książki i parą szklanych drzwi, które prowadzą na taras na dachu z widokiem na ogród. Na drugim piętrze znajduje się również główna sypialnia z kominkiem i łazienką wyłożoną marmurem. Na trzecim piętrze znajdują się dwie sypialnie i łazienek, z których każda ma unikalne okładziny ścienne, armaturę i oświetlenie.

Lokalizacja: Park Slope, Brooklyn, Nowy Jork
Projekt: Palette Architecture LLC
Data ukończenia projektu: 2018 r.
Zdjęcia: Emily Gilbert

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także