Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wnętrze domu urządzone w loftowym stylu

Autor: Wojciech Napora
17 gru 2019 07:51

Położony na wiejskim, pagórkowatym terenie budynek - otaczają drzewa, krzewy i pola uprawne. Tradycyjna architektura domu nawiązuje do okolicy. Próżno tu szukać industrialnych klimatów. Dlatego też architekci przekonali właścicieli, że zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż surowy loft będzie oryginalny współczesny styl, przeplatający elementy loftowe z klasyką, stylem country i angielskim.

Kilkanaście lat temu, po wybudowaniu niewielkiego domu nieopodal Wadowic właściciele sami aranżowali jego wystrój. Wnętrza, nawiązujące do stylistyki wiejskiego dworku, po pewnym czasie spowszedniały i wymagały zmiany. Domownicy podjęli decyzję o generalnym remoncie i kompleksowej zmianie wystroju. Od dawna marzył im się dom w stylu loftowym. Przeprowadzenie gruntownej metamorfozy 106 m2 powierzyli profesjonalistom: pracowni architektonicznej Mikołajska studio z Krakowa.

Industrialny akcent

Ponieważ właściciele wyraźnie zastrzegli, że nie życzą sobie przenoszenia ścian, architekci pozostawili bez zmian pierwotny układ funkcjonalny wnętrza, oparty na planie kwadratu. Wprowadzili tylko kilka niezbędnych, kosmetycznych poprawek. Mimo to przestrzeń już od progu zyskała zupełnie nowe oblicze. Naprzeciwko drzwi wejściowych pojawiło się duże lustro, oprawione w czarne ramy i podzielone szprosami. To pierwszy industrialny akcent, na jaki trafiamy w domu pod Wadowicami. Nie tylko powiększa optycznie niewielki przedsionek, ale służy także za tło dla drewnianej szafki, nawiązującej stylem do lat 70. Asymetrycznie ulokowane na suficie nowoczesne lampy i niewielki tapicerowany taboret delikatnie przełamują symetrię wnętrza.

Nadgryziony zębem czasu

Pełna loftowych odniesień jest przede wszystkim strefa dzienna. W części wypoczynkowej na ścianie gościła wcześniej ruda cegła. Architekci pracowni Mikołajska studio postanowili ją odnowić. Pod ścianą znalazło się miejsce na wygodną szarą sofę i miękki fotel z wysokim oparciem oraz nastrojowe lampy. W połączeniu z patchworkowym dywanem oraz aksamitnymi zasłonami tworzą przytulny klimat salonu. Dzięki subtelnym ażurowym stolikom, przemalowanym na biało sufitowym belkom oraz nowoczesnemu w formie kominkowi projektu Joan’a Gaspar’a wnętrze nabrało lekkości. Całość równoważy beton, który wykorzystano do wykończenia ściany za telewizorem. Ciekawym elementem dekoracyjnym – kropką nad „i” tego wnętrza – jest pokryta fototapetą ściana pomiędzy korytarzem a pokojem dziennym. Motyw wiekowych sztukaterii, spod których wyłania się surowy, nadgryziony zębem czasu mur dopełnia przestrzeń i określa jej nieformalny klimat.

Głównym wyzwaniem, jakie czekało na architektów w kuchni było zwiększenie powierzchni blatu roboczego oraz przestrzeni do przechowywania. Aby zachować spójność kuchennego aneksu z pozostałą częścią dzienną, na jednej ze ścian powtórzono motyw cegły. Zaaranżowano tam niewielką jadalnię z prostym drewnianym stołem i wygodnymi tapicerowanymi krzesłami. Naprzeciw ulokowano pojemne, białe kuchenne szafki o klasycznych, frezowanych frontach. Segmenty sięgające od podłogi aż po sufit kryją sprzęt AGD, pozostałe służą do przechowywania akcesoriów. Pod oknem stanęły szafki w odcieniu gołębiej szarości. Zastosowanie zabudowy w kształcie litery „L” pozwoliło zwiększyć obszar roboczy do prawie 3 metrów.

Oaza spokoju

Niewielki dom mieści aż trzy sypialnie. Obok głównej, zajmowanej przez właścicieli, znajduje się tu jeszcze pokój ich nastoletniej córki oraz studiującego syna. We wszystkich dominuje jasna, uspokajająca kolorystyka: szarości oraz biel. Jednak o ile w pokoju córki i rodziców przeważają elementy stylu klasycznego – łóżka z dekoracyjnym zagłówkiem, stylizowane stoliki nocne i lampy, o tyle wystrój pokoju syna jest bardziej neutralny. Pod jego nieobecność wnętrze może pełnić funkcję gabinetu lub sypialni dla gości.

Ciekawym zabiegiem korzystnie wpływającym na funkcjonalność niewielkich pokoi, było zainstalowanie głębokich parapetów rozciągających się na całą szerokość pomieszczenia. W ten sposób po obu stronach okna powstały praktyczne półki na książki i inne bibeloty.

Architekci przekonali właścicieli do powiększenia pokoju syna kosztem głównej łazienki, zapewniając ich, że ta ostatnia nie straci nic ze swojej funkcjonalności. Obietnicy udało się dotrzymać. W łazience znalazło się miejsce na wannę, kabinę, obszerną umywalkę i toaletę. Dodatkowo pojawiła się tu też wysoka szafka na kosmetyki, środki czystości i inne przybory toaletowe. Naturalne jasne drewno, proste białe fronty, trawertynowe płytki i wykończona cegłą ściana ponad wanną harmonizują z pozostałym wystrojem domu.

Metamorfoza doskonała

Najważniejszy w tym projekcie był dla nas i dla właścicieli efekt totalnej metamorfozy – podsumowuje architekt Ida Mikołajska, współwłaścicielka pracowni Mikołajska studio. Z ciężkiego, ciemnego i mało zorganizowanego, wnętrze domu przeobraziło się w jasne, stylowe i bardzo funkcjonalne. Pojawiły się naturalne materiały i kolory: jasny olejowany dąb, terracotta, neutralne beże i pełna gama szarości. Pięknie kontrastują z nimi czarne akcesoria, wprowadzając tak oczekiwany przez właścicieli industrialny rys. Aby nadać przestrzeni klasyczny akcent we wszystkich pomieszczeniach zastosowaliśmy ozdobne listwy pod sufitem oraz przy podłodze. Spinają one całość i trzymają w ryzach jak solidna rama.

Zobacz także: Piękną rezydencję w sercu Tatr. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także