Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Wyjątkowa kawalerka w Warszawie. Zobacz jak urządzono 35 mkw z otwartym salonem

Autor: Urszula Tatur
11 sie 2020 10:13

35-metrowa kawalerka zdecydowanie wyróżnia się na tle innych mieszkań na warszawskim Mokotowie, przygotowanych z myślą o wynajmie długoterminowym. Nawiązujący do industrialnej stylistyki wystrój nadaje wnętrzu wyrazisty charakter, a dzięki dość odważnym zmianom wprowadzonym w układzie funkcjonalnym, uzyskano efekt przestronności i subtelnie przenikających się stref – kuchennej, wypoczynkowej i prywatnej.

Głównym zabiegiem, który pozwolił architektom Decoroom otworzyć przestrzeń było zastąpienie ściany dzielącej sypialnię i salon szerokimi, sięgającymi sufitu przeszklonymi drzwiami. Brak standardowego przejścia pomiędzy częścią dzienną a prywatną mieszkania, to jeden z kluczowych elementów, decydujących o ostatecznym kształcie tego wnętrza. Z jednej strony mamy tu bardzo ciekawy, atrakcyjny wizualnie element – malowane na czarno szprosy optycznie poszerzają i podwyższają kawalerkę, znakomicie wpisując się w industrialny charakter aranżacji. Z drugiej zaś, dzięki lekkiej, szklanej ściance zyskano więcej światła i przestrzeni w zasięgu wzroku – w ten sposób lokal wydaje się znacznie większy niż jest w rzeczywistości.

Komfortowo, lekko, industrialnie

Brak podziałów obowiązuje także w samej strefie dziennej. Architekci zaakcentowali odrębność funkcjonalną poszczególnych części mieszkania poprzez zróżnicowanie materiałów użytych do wykończenia podłóg oraz ścian, a także umiejętnie grając kolorystyką. Niewielki narożny aneks kuchenny wyposażono w zabudowę sięgającą sufitu, co pozwoliło optymalnie wykorzystać przestrzeń. Właściciel zadbał też o możliwość komfortowego przygotowywania posiłków. Obok pełnowymiarowej płyty kuchennej, piekarnika oraz zmywarki w kuchni nie zabrakło również miejsca na pralkę, którą ukryto w jednej z dolnych szafek. Na tle białej, lakierowanej na półmat zabudowy wyraźnie wyróżnia się słupek, w którym umieszczono piekarnik. Jego ciemny kolor koresponduje z szarością ściany stojącej po przekątnej i niejako „domyka” przestrzeń kuchenną, stanowiąc wizualną granicę między aneksem a częścią wypoczynkową.
Do wykończenia ścian za kanapą w salonie oraz za łóżkiem w sypialni architekci zastosowali okładzinę z cegły Milke, która nadała mieszkaniu industrialny klimat. Aby nie przytłoczyć wnętrza, rudą cegłę zrównoważono neutralnymi odcieniami bieli i szarości oraz dość prostym umeblowaniem. W części wypoczynkowej króluje duża, wygodna, aksamitna sofa.

Transparentna przestrzeń

Odważnym posunięciem ze strony inwestora i architektów było wyburzenie ściany między łazienką a sypialnią. Jak się okazało, takie niecodzienne rozwiązanie spotkało się z bardzo pozytywnym odbiorem ze strony osób zainteresowanych wynajmem. Wyburzenie ściany nadało części prywatnej mieszkania zupełnie nowy kształt.
Całą przestrzeń łazienki wyłożono płytkami gresowymi Tubądzin Pietrasanta w wydaniu matowym. Inspirowany marmurem wzór z szarym użyłkowaniem stanowi kontynuację kolorów i motywów, pojawiających się w innych częściach mieszkania. Najbardziej odsłoniętym fragmentem łazienki jest umywalka z szafką i lustrem – te elementy poprzez ich bezpośrednie sąsiedztwo z łóżkiem pełnią jednocześnie funkcję sypialnianej toaletki. Po obu stronach umywalki dobudowano ścianki – za jedną znajdziemy prysznic, za drugą toaletę. Szklane drzwi, osadzone w stalowych profilach lakierowanych na czarno, to konsekwentne nawiązanie do ścianki oddzielającej sypialnię i salon.
Realizacja na Mokotowie dowodzi, że decydując się na wykończenie mieszkania przeznaczonego pod wynajem, nie musimy podporządkowywać się powszechnie obowiązującym schematom. Rozwiązania zaproponowane przez architektów Decoroom – transparentna przestrzeń i wzajemne przenikanie poszczególnych stref – nadały kawalerce niepowtarzalny charakter, który przyciąga najemców, poszukujących stylowych, a jednocześnie funkcjonalnych niewielkich przestrzeni.

Projekt: Emilia Rusińska / Decoroom
Zdjęcia: Pion Poziom – fotografia wnętrz

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także