Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Wyjątkowy dom spod Krakowa: zobacz wnętrza i bryłę!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
30 kwi 2020 10:08

Ten dom powstawał na podstawie projektu z katalogu. Zobaczcie jak odmieniła go Agnieszka Brzostek z pracowni AB Concept Design i Wojciech Gawinowski z Vostok Design!

Agnieszka Brzostek z pracowni AB Concept Design i Wojciech Gawinowski z Vostok Design postanowili udowodnić, że dom zrealizowany na podstawie projektu katalogowego, można zmienić w nowoczesny i zaskakujący obiekt o ciekawej i współczesnej estetyce, zachowując jednak jego ekonomiczny charakter. Projektantom zależało na tym, aby jak najmniej ingerować w pierwotną formę budynku. Miała ona pozostać czytelna.

Otwarta przestrzeń na parterze

Pierwotne wnętrze domu katalogowego o nazwie identyfikacyjnej Emil, podzielone ścianami, gubiło przestrzeń. Aby uzyskać otwarty plan parteru usunięto wszystkie ściany parterowej części budynku. Zastąpiono je stalowymi belkami (malowanymi na czarno), wspartymi na żelbetowych słupach podtrzymujących konstrukcję.

Elewacje oczyszczono ze zbędnych elementów. Pokryto je gontem z drewna modrzewiowego. Okno frontowej lukarny zmieniono na duże, trójkątne przeszklenie, wpuszczające światło do pomieszczeń na piętrze.

We starym wnętrzu znaleziono nowe miejsce na saunę, rowerownię, pokój dla gości, siłownię czy gabinet. Na tyłach domu od strony ogrodu, gdzie rozpościera się najpiękniejszy widok na Dolinę Kluczwody, w miejscu niewielkiego tarasu, powstał całoroczny, przeszklony ogród. To jedyna zaproponowana rozbudowa.

Tak dobrze podzielisz dom!

Wnętrza domu cechuje dychotomiczny podział. Parter chłodny i nowoczesny z przewagą betonu, bieli i szarości, służący eksponowaniu obrazów oraz sztuki użytkowej, piętro natomiast ciepłe i przytulne, wykonane w większości z drewna świerkowego w stylu zakopiańskim. Ten mezalians wyszukanego designu ze sztuką ludową połączyły lewitujące schody.

Wystrój piętra, gdzie mieści się strefa prywatna bazuje przede wszystkim na wykończeniach z drewna świerkowego oraz odkrytych elementach konstrukcji dachu. Detale – gryfy, wzory ostrozębu, fazy i zdobione obramowania drzwi i okien, kozieratki zaczerpnięto wprost z góralskiej ornamentyki występującej m.in. z Willi Oksza w Zakopanem. Drewno zestawiono z czernią podłóg, które przełamują jednolitą kolorystykę wnętrz. Całość dopełnia łazienka z kamiennych, granitowych płyt, która przypominać ma górska grotę.

Budynek o powierzchni 220 m kw. stoi na 24 ar. działce.

Metryczka domu

Emil House 2.0: Zabierzów k/Krakowa, Ujazd, Dolina Kluczwody

Autorzy: Projekt architektoniczny: Wojtek Gawinowski, Vostok Design

Współpraca autorska: Jan Karpiel-Bułecka junior, Karpiel Steindel Architekci (projekt elewacji drewnianej)
Architektura wnętrz: Agnieszka Brzostek, AB Concept Design
Architektura krajobrazu: AB Concept Design
Konstrukcja: KONSTRA Rafał Grzywacz

Powierzchnia terenu: 2400 m2

Powierzchnia zabudowy: 150 m2
Powierzchnia użytkowa: 226 m2
Powierzchnia całkowita: 324 m2
Kubatura: 900 m3
Projekt: 2017 r.
Realizacja: 2018 r.
Zagospodarowanie terenu: 2019 r.

Partnerzy inwestycji: Oświetlenie wnętrz / iluminacja: ES-System
Taras zewnętrzny: Rehau
Współpraca: Geberit, MaxFliz, VZÓR

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także