Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Klasyczne wnętrze: zobacz ciekawą metamorfozę

Autor: Katarzyna Masłowska
16 maj 2017 10:16

To mieszkanie w zabytkowej, warszawskiej kamienicy, w którym doskonale odnalazł się również nowoczesny design. Co ważne - jedno wcale nie wyklucza drugiego.

Architekt Agnieszka Komorowska-Różycka tym razem zmierzyła się z zadaniem stworzenia mieszkania dla siebie. Wszystko zaczęło się od kupna mieszkania w starej kamienicy w okolicach placu Konstytucji. Szkoda było zaprzepaścić historię tego ponad stuletniego miejsca, które pamiętały ogromne stare drzwi czy łukowate sklepienia. Postanowiła zatem stworzyć wnętrze, które odda klimat czasów Warszawy sprzed stu lat, ale też pokaże charakter jego kreatywnej właścicielki.

Projekt współtworzyła Kasia Kiełek – wspólniczka Agnieszki z pracowni architektury Nasciturus Design, a w remoncie aktywnie uczestniczył jej partner Rafał. Zrywał podłogi, burzył ściany i wynosił gruz. Co chwilę trzeba było zmierzyć się z nowym wyzwaniem wynikającym z wieku budynku. Po zerwaniu podłogi okazało się, że drewniane stropy wymagają solidnego wzmocnienia.

Podobnie sufit w strefie kuchennej – wymagał sześciometrowego stalowego podciągu, który trzeba było wnieść na trzecie piętro. Stare tynki trzeba było skuć i położyć nowe. Nic dziwnego, że remont tego 120-metrowego mieszkania trwał półtora roku. 

Ocalone od zapomnienia

Wnętrze zwraca uwagę finezyjnym połączeniem starego z nowym. Na przykład wszystkie masywne drzwi z 1904 r.oku pozostały te same. Właściciele je odrestaurowali, pomalowali na biało i ozdobili nowoczesnymi czarnymi klamkami. Białe ściany i sufity zdobią misterne gipsowe sztukaterie.

Ozdobne motywy powtarzają się także na drzwiach dyskretnie schowanych szaf. Podłogi wykończono dębowymi olejowanymi deskami. Na jednej ze ścian w salonie oraz części sufitu odsłonięto stare cegły. To są wszystkie elementy nawiązujące do historii tego miejsca, bo reszta to już współczesny design i nowoczesne technologie.

Salonowe impresje

Sercem mieszkania jest salon otwarty na kuchnię z jadalnią i strefę wypoczynku. Część kuchenną, ze ścianą zabudowaną pojemną szafą, zamyka wyspa z czarnym, marmurowym blatem. Ukryto w nim nowoczesną płytę zawierającą wyciąg między polami grzejnymi oraz zlewozmywak z dyskretnie chowaną baterią. Kuchnia jest tu więc miejscem ukrytym, które ożywa jedynie w momencie gotowania.

Wyspa od strony pokoju została schowana za nieco od niej wyższą ścianką z białego lekkiego spieku kwarcowego, który do złudzenia przypomina marmur. Motyw ten pojawia się także w sypialni oraz łazience. Projektantka zdecydowała się na ten materiał ze względu na jego lekkość. Dzięki czemu nie obciąża on nadmiernie starych stropów kamienicy, jak by to było w przypadku ciężkiego kamienia.

W części wypoczynkowej uwagę przyciąga bajecznie kolorowy dywan Moooi projektu Marcela Wandersa z realistycznymi motywami kwiatów oraz modułowa kanapa Le Noir polskiej marki Adriana Furniture w odcieniach szarości. Mebel ten, dzięki zauważalnym wypustkom wokół poszczególnych elementów siedziska stał się harmonijnym dopełnieniem nowoczesnej stylistyki tego wnętrza.

Jednak nie tylko prosty, ponadczasowy, a jednocześnie oryginalny design zdecydował o wyborze właśnie tej kanapy. Narożnik dzięki zastosowaniu miękkiego wypełnienia w postaci pierza i elastycznych włókien jest wyjątkowo wygodny. Relaks na nim po męczącym dniu pracy sprawia mieszkańcom wyjątkową przyjemność.

Kolejnym ważnym argumentem przemawiającym za wyborem właśnie kanapy Le Noir był fakt, że poszczególne jej moduły można ze sobą dowolnie komponować i przestawiać, a przez to kreować przestrzeń. Całość strefy salonowej uzupełniają czarny stolik na finezyjnie powyginanych nóżkach z cienkiej stali, wygodny fotel również na metalowej, lekkiej podstawie oraz czarny, prosty regał. Wnętrze ociepla drewno krzeseł w jadalni, ściana z surowej starej cegły oraz wisząca szafka.

Sceny świetlne

Elementem mającym ogromny wpływ na odbiór przestrzeni jest tu nowoczesne oświetlenie. Zostało tak zaprojektowane, aby precyzyjnie tworzyć sceny świetlne podkreślające klimat mieszkania poprzez wyeksponowanie jego poszczególnych elementów. Geometryczne, ażurowe kształty czarnych lamp Wireflow nad stołem w jadalni przyciągają wzrok nawet w dzień, dodając charakteru całemu pomieszczeniu.

Sypialnia z niespodzianką

Do intymnej strefy mieszkania wchodzi się przez otoczone lustrem drzwi ukryte w ramie z wielką fotografią Richarda Avedona z 1957 r. Za nimi mieści się sypialnia z otwartą strefą kąpielową. Z jednej strony pokoju, na dębowych deskach ustawiono wielkie łoże z miękkim zagłówkiem, a z drugiej owalną wannę oraz natrysk z deszczownicą ogrodzony taflami szkła.

Ściany i podłogę w tej części pomieszczenia pokryte są białym spiekiem kwarcowym. Kontrastują z nim czarne baterie łazienkowe Zucchetti oraz geometryczna konstrukcja podtrzymująca szklaną osłonę prysznica. Umieszczenie strefy kąpielowej w sypialni było dość odważnym i kontrowersyjnym posunięciem. Projektantka pomyślała jednak o łazience dla gości z prysznicem, tuż obok salonu.

4 Design Days 2020: ikony designu, najwięksi architekci, projektanci, producenci, deweloperzy o inspiracjach i trendach w architekturze i designie. Już 6-9 lutego 2020 r. w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Zarejestruj się!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także