Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Stylowe wnętrze na warszawskiej starówce. Tak wygląda po remoncie!

Autor: Justyna Łotowska
11 sty 2022 12:18

Zlecenie zaprojektowania wnętrz mieszkania w zabytkowej warszawskiej kamienicy przyjął Piotr Łucyan z pracowni Art’Up Interiors. 70 m2, prestiżowa lokalizacja, swoboda tworzenia… Dlaczego więc to wnętrze było wyzwaniem? Przez liczne skosy – to one sprawiły, że zanim architekt i inwestor znaleźli idealny układ funkcjonalny mieszkania, powstało aż 7 jego wersji!

  • 70-metrowe mieszkanie na poddaszu kamienicy Bornbachów na warszawskiej Starówce zaprojektował na nowo Piotr Łucyan z pracowni Art’Up Interiors.
  • Założeniem inwestora było zachowanie możliwie wielu historycznych elementów, takich jak zabytkowy kominek.
  • Podłoga została wymieniona na deskę dębową, bejcowaną na zasadzie prób i błędów, aż do uzyskania pożądanego koloru. Na ścianach, zamiast gładzi, położono tynk tradycyjny.
  • Widna kuchnia zmieniła się w pokój kąpielowy z wolnostojącą wanną.
  • W dawnej łazience powstała pojemna garderoba. Kuchnię przeniesiono do salonu i zaaranżowano w formie aneksu.
  • Wnętrza poddasza urządzono w duchu minimalizmu, łącząc tradycję z elementami współczesnymi.

Historia kamienicy Bornbachów na warszawskiej Starówce sięga połowy XV wieku. Początkowo znajdowały się tu budynki gospodarcze, następnie oficyna i spichlerz. Dopiero w XVI wieku przebudowano je na kamienicę mieszkalną. Niemal doszczętnie spalony podczas wojny budynek zrekonstruowano, opierając się na zachowanych szesnastowiecznych fundamentach i murach magistralnych.

W tej niezwykłej, przesiąkniętej historią kamienicy znajduje się zaprojektowane przez Piotra Łucyana z Art’Up Interiors poddasze. Przestrzeń, w której czuć ducha przeszłości, która jednak przysporzyła architektowi nie lada trudności!

Jak zachować ducha przeszłości, a jednocześnie odnowić zabytkowe mieszkanie?

W mieszkaniu potrzebny był generalny remont. Założeniem inwestora było jednak zachowanie możliwie wielu historycznych elementów, takich jak odrestaurowany zabytkowy kominek. Architektowi zależało na zatrzymaniu oryginalnej drewnianej podłogi, która nosiła ślady historii.

Po wojnie lokale na starówce zostały przydzielone artystom, na poddaszu działała pracownia malarska – plan zakładał zabezpieczenie śladów farb na parkiecie. Stan podłogi na to jednak nie pozwolił – została wymieniona na deskę dębową, bejcowaną na zasadzie prób i błędów, aż do uzyskania pożądanego koloru. Na ścianach, zamiast gładzi, położono tynk tradycyjny. Był to pomysł inwestora – to rozwiązanie zdecydowanie bardziej pasowało do historycznego wnętrza.

Wnętrza z przeszłością w nowym układzie

Wyzwania? Było ich kilka, przede wszystkim skosy – mówi Piotr Łucyan. W przestrzeni o powierzchni 70 m2, dodatkowo ograniczonej skosami, potrzebne były rozwiązania maksymalnie zwiększające funkcjonalność. Przygotowaliśmy aż 7 wersji układu pomieszczeń.

Nieznacznie zmodyfikowano oryginalny rozkład mieszkania. Widna kuchnia zmieniła się w pokój kąpielowy z wolnostojącą wanną, szafką pod umywalkę wyszukaną przez architekta w antykwariacie, podłogą wyłożoną mozaiką (Dunin) ze wzorem plecionki wiedeńskiej i płytkami ściennymi stylizowanymi na klasyczną boazerię drewnianą. Wszystkie te elementy, połączone z nowoczesną ceramiką i armaturą, stworzyły komfortową całość w eklektycznym stylu.

W dawnej łazience powstała pojemna garderoba. Kuchnię przeniesiono do salonu i zaaranżowano w formie aneksu. Było to jedno z najtrudniejszych do rozplanowania miejsc – skosy i nierówności ścian bardzo utrudniały zabudowę. Przestrzeń udało się jednak wykorzystać maksymalnie, projektując szafki i miejsca do przechowywania pod samymi skosami. W kuchni króluje minimalizm - zabudowę wykonano z forniru w kolorze orzecha amerykańskiego, a blat z białego spieku.

Skosy w części dziennej zostały wykorzystane do jako baza do wykonania zabudowy pojemnej szafy. Pomysłem inwestora było dobudowanie antresoli w części salonowej. W wysokim pomieszczeniu udało się w ten sposób wygospodarować dodatkową przestrzeń - powstała głównie z myślą o gościach, ale wyposażona w wygodny rozkładany fotel i bibliotekę służy też jako miejsce do wypoczynku.

Minimalistyczne wnętrze z akcentami retro

Wnętrza poddasza urządzono w duchu minimalizmu, łącząc tradycję z elementami współczesnymi. Do salonu inwestor wybrał białą sofę ze sklepu Miloo Home, stolik z trawertynu wykonany na zamówienie przez UnCommon Design i dopasował do nich malezyjskie meble z rattanem, tworząc mieszkankę stylów z założenia odległych, ale świetnie się dopełniających. W sypialni znalazło się biurko, pełniące też rolę toaletki, marki Zuvier z salonu 9design i łóżko Scandicsofa.

W mieszkaniu pojawiają się liczne akcenty retro, antyki nawiązujące do historycznego charakteru wnętrz, np. rosyjski mosiężny samowar z końca XIX wieku, czy łazienkowa komoda. Uniwersalne wyposażenie stanowi doskonałą bazę dla kolekcji sztuki i dodatków, których doborem zajął się architekt. W salonie wiszą wykonane specjalnie do tego wnętrza obrazy autorstwa Zary Barańskiej, inne płótna zostały kupione na aukcjach. Ceramika to z kolei perełki wyszukane w sklepach z antykami.

Mimo licznych wyzwań, jakich przysporzyła praca z wnętrzami z bogatą przeszłością, architekt jest bardzo zadowolony z uzyskanego efektu.

- Pracowaliśmy ze zniszczoną i zaniedbaną przestrzenią, w którą tchnęliśmy nowe życie. Udało się stworzyć wnętrze nieoczywiste, zgrabnie łączące historię, sztukę i nowoczesny design – podsumowuje Piotr Łucyan. - Cieszę się, że dodane przez nas współczesne elementy harmonijnie wpisują się w tę zabytkową lokalizację. Historyczny rys tego miejsca nabiera nowego charakteru.

Projekt: Piotr Łucyan, Art’Up Interiors 
Zdjęcia: Mateusz Kowalik

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także