Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Projekt "Spokój od morza". Konkurs Dobrze Mieszkaj - Najlepsze Projekty

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
30 gru 2019 12:10

Zlokalizowane w samym centrum Gdyni Orłowa dwukondygnacyjne mieszkanie to oaza spokoju czteroosobowej rodziny. Zaprojektowane przez architektki z pracowni Magma łączy w sobie prostotę i urok modernistycznej Gdyni z naturą morza. Z okiem bowiem rozpościera się tu rozległy widok na centrum miasta i dalej na Zatokę Gdańską. Wnętrze bierze udział w konkursie "Dobrze Mieszkaj - Najlepsze Projekty" na najciekawszy projekt opublikowany na łamach magazynu Dobrze Mieszkaj w roku 2019.

Projekt: Projekt: Magdalena Bielicka, Maria Zrzelska-Pawlak, Pracownia Magma
Zdjęcia: Fotomohito
Projekt opublikowany w wydaniu 6/2019 magazynu Dobrze Mieszkaj

Projekt wnętrz opracowałyśmy dla małżeństwa z dwójką dorastających dzieci, a głównym założeniem było, aby całość została zachowana w spokojnych, kojących barwach: szarości, bieli oraz naturalnym drewnie – opowiadają projektantki. Tak też się stało. Jasne, neutralne barwy utrzymane oraz wykorzystane w aranżacji naturalne materiały budują ciepłą, rodzinną atmosferę. Dębowa podłoga, białe listwy przypodłogowe, ściany i drzwi, szare zasłony czy zabudowa kuchenna budują tu subtelne tło dla codziennego życia. We wnętrzach pojawiają się jednak bardziej wyraziste akcenty, zainspirowane barwami morza. Piękna welurowa kanapa z oryginalnymi poduszkami czy wielobarwny dywan to najlepsze tego przykłady. Podobnie proste, minimalistyczne formy przełamują nieco klasycyzujące elementy wystroju, takie jak fotel „uszak”, pikowane wezgłowie łoża i siedzisk, czy też ramiaki frontów szafek w zabudowie kuchennej. Dawkowane subtelnie, podkreślają nowoczesny charakter przestrzeni.

Zanim jednak tak się stało, wymagało to rzetelnego zaplanowania funkcji dla wszystkich pomieszczeń. I choć mieszkanie zostało podzielone w klasyczny sposób na część dzienną (salon, jadalnia, kuchnia, gabinet, mała łazienka) na pierwszym piętrze i na intymną (pokoje dzieci, sypialnia z garderobami, łazienka rodzinna) na drugim piętrze, układ ten wcale nie było oczywisty. Zasadniczym wyzwaniem było funkcjonalne podzielenie przestrzeni i przemodelowanie ciasnej strefy wejścia – opowiadają projektantki. Rozwiązaniem okazała się szklana ściana między klatką schodową a salonem, która wpuściła światło dzienne do przedpokoju i sprawiła, że mieszkanie wygląda na znacznie większe. Praktycznym rozwiązaniem jest także umieszczenie pralni oraz schowka gospodarczego w zabudowie pod schodami.

Cześć dzienna, choć otwarta, została wyraźnie podzielona na trzy strefy: salonową, jadalnianą i kuchenną, których układ oparty jest na literze L. Dzięki temu kuchnia płynnie łączy się z jadalnią, jednak jest całkowicie oddzielona od salonu. Pozwala to pani domu na swobodne gotowanie, bez przenikania się zapachów, czy konieczności szybkiego sprzątania, gdy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Urządzona jest ona, by zapewnić maksimum miejsca do przechowywania, jak i kuchennych prac. Dwurzędową zabudowę ze zintegrowanym siedziskiem uzupełnia stolik jadalniany. Efektowny wygląd kuchni zapewniają białe fronty z charakterystycznymi ramiakami, których surowy charakter łagodzi drewno. Z kolei salon i jadalnia to kwintesencja prostoty i minimalizmu rodem ze Skandynawii. Biel, jasne drewno oraz szarości optymalizują przestrzeń, a starannie dobrane dodatki i dekoracje budują rodzinny klimat. Szczególną rolę pełnią tu morskie motywy – głęboki błękit welurowych tapicerek, czy nadmorskie pejzaże. Ten sam błękit pojawia się także w łazience. Tym razem jednak przywołuje on na myśl śródziemnomorskie obrazy. To za sprawą dekoracyjnych płytek, które śmiało nawiązują do tradycyjnych, hiszpański kafli. Na tle białych ścian i białej zabudowy meblowej prezentują się one niezwykle efektownie.

Także strefa prywatna na piętrze, ze względu na liczne skosy, okazała się dużym wyzwaniem. W głównej sypialni zostały one schowane tak, aby optycznie powiększyć pomieszczenie. Stąd na jednym skosie zaprojektowano ścianę z TV wykonaną z orzecha amerykańskiego, za którą znajduje się wygodna garderoba. Takie samo rozwiązanie zastosowano po stronie z łóżkiem, dzięki czemu sypialnia zyskała aż dwie garderoby. Głównym elementem jej wystroju jest duże łoże z tapicerowanym zagłówkiem. Utrzymane w odcieniach szarości, jednak bardziej nasyconych niż te znane ze strefy dziennej, buduje buduarowy charakter pomieszczenia. Przytulności aranżacji dodaje puszysta wykładzina. Z kolei w pokoju jednej z córek skośny dach stał się inspiracją do stworzenia mebli. „Domki” ze skośnymi dachami wspaniale wpasowującymi się z geometrię poddasza. Kolorystykę zaczerpnięto z przepięknych książek Astrid Lindgren. Całości dopełniła tapeta szwedzkiej firmy Boråstapeter.

Tekst: Urszula Tatur. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także