Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Projekt "Szczerość betonu". Konkurs Dobrze Mieszkaj - Najlepsze Projekty

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
31 gru 2019 08:40

Beton i minimalizm to kwintesencja domu i wnętrza, które architekci – Hanna i Seweryn Nogalscy – zaprojektowali w Katowicach dla swojej pięcioosobowej rodziny z psem. Łamie on wiele stereotypów i jest żywym dowodem na to, że dom z betonu może być przytulny i pełen światła. Wnętrze bierze udział w konkursie "Dobrze Mieszkaj - Najlepsze Projekty" na najciekawszy projekt opublikowany na łamach magazynu Dobrze Mieszkaj w roku 2019.

Projekt: Hanna i Seweryn Nogalscy, Beton House Architekci. Zdjęcia: Bartosz Jarosz. Stylizacja: Katarzyna Masłowska. Wnętrze opublikowane w wydaniu 5/2019 magazynu Dobrze Mieszkaj.

Hanna i Seweryn Nogalscy prowadzą katowicką pracownię architektoniczną Beton House. Tę samą nazwę nosi dom, który wybudowali dla siebie. Ten projekt zapoczątkował ich przygodę z betonem architektonicznym i projektowaniem domów jednorodzinnych, był swoistym zwrotem w karierze zawodowej.

- Ten dom, jego projekt i budowa, przedzieranie się przez trudności związane z wymogami planów zagospodarowania przestrzennego, był dla nas swoistym poligonem doświadczalnym. Na nim przetestowaliśmy szereg rozwiązań technicznych, odkrywaliśmy je razem z ekipą wykonawczą, teraz przenosimy je do kolejnych autorskich projektów. Jednak dzięki niemu stworzyliśmy swoje wymarzone miejsce do życia. Jednocześnie jest on żywą wizytówką dla naszych klientów, których możemy tu zaprosić (pracownia mieści się w oddzielnej części domu), pokazać im, że warto zaryzykować i postawić na nieszablonowe rozwiązania i dobrą architekturę – relacjonuje Hanna Nogalska. - Realizacja tego domu zmieniła nasze podejście do projektowania. Beton House i późniejsze zainteresowanie klientów projektami domów w tej stylistyce, spowodowały, że to właśnie beton i minimalizm stał naszym powołaniem.

Wybór miejsca na budowę wymarzonego domu nie był przypadkowy. Z tych okolic pochodzi projektantka i urok tego miejsca – blisko centrum Katowic i jednocześnie z sielskim krajobrazem – zawsze urzekał właścicieli. Pola uprawne i pobliski las stały się idealnym tłem dla budowy nowoczesnego domu. Już z perspektywy wjazdu na działkę wyłania się minimalistyczna, dwupiętrowa bryła o prostej formie i białej kolorystyce. Od strony ogrodu dominują duże, dwukondygnacyjne przeszklenia.

- Bryła architektoniczna naszego domu, wbrew pozorom nie jest efektem kaprysu czy wybujałej fantazji i ambicji architektonicznej. Wszystko jest tu przemyślane, zaprojektowane po coś, odpowiadające na potrzeby poszczególnych członków rodziny. Beton House to racjonalny, inżynieryjny projekt, który odzwierciedla nasz gust, styl życia i nasze potrzeby – zaznacza Seweryn Nogalski. Marzyliśmy o domu, który będzie miejscem odpoczynku, relaksu po intensywnej pracy. Zależało nam, żeby w jego wnętrzu i otoczeniu czuć było wakacyjny luz, swobodę, którą daje otwarta, przenikająca się z otoczeniem przestrzeń i szeroka perspektywa. Ten efekt wzmocniliśmy, lokując go na działce – przysuwając go od północy maksymalnie blisko granicy, a od południa zostawiliśmy otwartą przestrzeń i wykorzystując piękny widok na las.

Wybór betonu jako elementu konstrukcyjnego, jak również głównego elementu dekoracyjnego wnętrza, nie był przypadkowy. Architekci cenią sobie „szczerość” tego materiału, pozwalającego wykonać solidną konstrukcję o dużej rozpiętości, która nie jest przytłaczająca i przy tym wspaniale się prezentuje. Jest niczym skała uformowana przez człowieka, nosi ślady ludzkiej ręki – to w budynkach jest bardzo istotne – opisują architekci. Innym atutem domu są ogromne przeszklenia, które zapraszają do wnętrza mnóstwo światła i są wspaniałym miejscem łączącym ogromny salon z tarasem i ogrodem. Przed południową, szklaną elewacją architekci zaprojektowali duży „ refleksor” – płytki zbiornik wody, który ma za zadanie odbicie promieni świetlnych do wnętrza domu. Refleksy, tańcząc na suficie, tworzą niezwykły klimat w salonie i na tarasie. Fale tworzone przez wiar i „zajączki”, które o każdej porze dnia tworzą inną scenerię, są dekoracją samą w sobie. Basen to też miejsce uciechy dla dzieci – latem córeczki właścicieli mogą tu się pluskać, zimą tworzą prywatne lodowisko.

Maksymalnie otwarty parter jest częścią wspólną, otwartą dla całej rodziny i przyjaciół. Poza ogromnym, dwukondygnacyjnym salonem połączonym z jadalnią i kuchnią znajduje się tu również pokój gościnny i łazienka. Piętro to strefa prywatna. Po jednej stronie są pokoje trzech córek i ich wspólna łazienka, po drugiej intymna strefa właścicieli, łącząca sypialnię, łazienkę i garderobę. To daje każdemu komfort spędzania czasu wspólnie i własną przestrzeń, gdy potrzebuje spokoju i prywatności.

Wszystkie okna do pomieszczeń mieszkalnych zwrócone są na południe. To zamierzony zabieg, o którym z pasją mówi Seweryn Nogalski: W naszym klimacie słońca jest mało, chcieliśmy je zaprosić do środka, zwłaszcza zimą i jesienią, kiedy dni są krótkie. W maksymalnym wykorzystaniu światła naturalnego pomogło nam też szkło solarne, które wyizolowuje w zależności od kąta padania światła optymalną część jego wiązki. Dodatkowo wykorzystujemy niezwykłe właściwości akumulowania energii przez beton, który akumuluje energię cieplną – powoli się nagrzewa i stopniowo oddaje ciepło do wnętrza, dzięki czemu łatwo znieść duże różnice temperatur.

We wnętrzu betonowe, szorstkie ściany kontrastują z idealnie gładką podłogą, a kolorowe dodatki z wszechobecną bielą. Proste formy i duże płaszczyzny to wyznaczniki wystroju całego wnętrza, w którym faktury i naturalność materiałów tworzą niezwykłe dekoracje. Biała żywica poliuretanowa na podłodze podkreśla gust właścicieli. Okazała się też niezwykle praktyczna. Znosi nie tylko codzienną eksploatację przez pięcioosobową rodzinę z psem, ale przetrwała w nienaruszonym stanie działania kilkudziesięcioosobowej ekipy filmowej, w momencie gdy Beton House stał się scenerią filmu Pawła Borowskiego „Ja teraz kłamię”. Jednorodna płaszczyzna bez spoin i fug idealnie komponuje się z minimalizmem wnętrza. Niełatwo było też dobrać meble i pozostałe elementy wystroju salonu – wszystkie musiały być odpowiednich gabarytów. Dwukondygnacyjny, ogromy salon wymaga zastosowania odpowiedniej skali wyposażenia. Stąd m.in. w centralnym miejscu salonu znalazły się modułowe sofy marki BoConcept – opowiada Hanna.

Corian to kolejny materiał, który upodobali sobie architekci. Wykonane są z niego nie tylko wszystkie meble kuchenne, ale też stół i schody na piętro. Szczególnie dumni jesteśmy z projektu stołu, który wygląda jak kartka papieru – mówi Hania. Poszukiwanie materiału wymagało, poza aspektem wzorniczym, uwzględnienia walorów praktycznych, jak brak podatności na zarysowania czy łatwość do utrzymania w czystości. Corian umożliwił nam zaprojektowanie ogromnego stołu o blacie grubości niecałych 2 cm – dodaje Seweryn. Architekci wpadli też na nieszablonowy pomysł wykorzystania Corianu na schodach. Trudno nam było sobie wyobrazić, jak mają wyglądać schody – przy białej podłodze i jasnym wnętrzu biały Corian okazał się strzałem w dziesiątkę – opowiada właścicielka.

Wnętrze jest na wskroś minimalistyczne, a dodatki czy dekoracje są tu bardzo gruntownie przemyślane i starannie dobrane. Nie lubimy chaosu, przesadnego nagromadzenia elementów. Dla każdej rzeczy w domu chcieliśmy stworzyć odpowiednią ekspozycję: dla obrazu, stołu, sofy. Mimo że przestrzeń jest czysta, żyje i ciągle się zmienia – mówi właściciel. Ocieplanie klimatu wnętrza to domena Hanny. Ostatnio wprowadzonym elementem dekoracyjnym jest ściana zieleni w holu obok wejścia. Zielona powierzchnia, utworzona ze blisko 250 roślin doskonale komponuje się z surowym betonem ścian, pięknie kontrastuje z białymi schodami, jak również tworzy „zielone płuca” dla całego domu. 

Tekst: Katarzyna Masłowska

4 Design Days 2020: ikony designu, najwięksi architekci, projektanci, producenci, deweloperzy o inspiracjach i trendach w architekturze i designie. Już 6-9 lutego 2020 r. w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Zarejestruj się!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także