Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Projekt "Wzór elegancji". Konkurs Dobrze Mieszkaj - Najlepsze Projekty

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
30 gru 2019 15:02

Inwestorka, młoda kobieta zafascynowana postacią Audrey Hepburn, pragnęła, by jej mieszkanie było takie jak ulubiona bohaterka: pełne elegancji i naturalnego wdzięku. Zależało jej także na tym, by wnętrze było funkcjonalne i łatwe w utrzymaniu porządku. Wnętrze bierze udział w konkursie "Dobrze Mieszkaj - Najlepsze Projekty" na najciekawszy projekt opublikowany na łamach magazynu Dobrze Mieszkaj w roku 2019.

Projekt: Aleksandra Kurc, Wiktor Kurc, MAKA Studio. Zdjęcia: Fotomohito. Wnętrze opublikowane w numerze 6/2019 magazynu Dobrze Mieszkaj. 

Ponad 80-metrowy apartament mieści przedpokój, część dzienną z salonem, jadalnią i kuchnią, a także sypialnię, garderobę, pokój gościnny, pralnię oraz przestronną łazienkę. Dzięki stylistycznej konsekwencji i autorskim pomysłom pary architektów z Pomorza: Aleksandry i Wiktora Kurców, udało się uzyskać efekt jednorodnej przestrzeni. Wrażenie to buduje jednolita w całej części dziennej podłoga z dębowych desek, jak również spójna paleta eleganckich, ponadczasowych barw: od bieli, poprzez odcienie szarości, aż po grafitową czerń. Przedpokój płynnie przechodzi w pokój dzienny, który łączy się z przestrzenią jadalni i dalej kuchni. W ten sposób jasne, przestronne wnętrze sprzyja towarzyskim spotkaniom, wspólnym dyskusjom, oglądaniu telewizji czy przygotowywaniu posiłków w gronie znajomych. Dodatkowym, niezaprzeczalnym atutem apartamentu jest wyjście na dach tarasowy z pięknym widokiem na Wisłę. Dzięki lekkiej konstrukcji oraz połączeniu dębowych stopni z prostą białą balustradą, spiralne schody dobrze wpisują się w wystrój części dziennej.

Inwestorka to nie tylko miłośniczka kinowej klasyki, ale także pasjonatka lektur. W jej mieszkaniu nie mogło więc zabraknąć czytelniczego kącika. Projektanci zaaranżowali go w części wypoczynkowej, gdzie oprócz obszernego narożnika i stolika kawowego stanął przy oknie wygodny fotel „uszak” z podnóżkiem oraz elegancka lampa na trójnogu. Na ścianie obok ulokowano wykonaną na wymiar bibliotekę. Przestronny mebel mieści sporą kolekcję książek, zapewnia przestrzeń do przechowywania i ekspozycji dekoracyjnych bibelotów oraz pamiątek, a przy tym odwraca uwagę od centralnie ulokowanego na ścianie telewizora. Przemyślana, lekka konstrukcja i biały kolor dodają bibliotece lekkości, pozwalając jej stopić się ze ścianą.

Podobny zamysł przyświecał architektom przy urządzaniu kuchni. Pragnęli w jak największym stopniu włączyć tę przestrzeń w strefę dzienną. Stąd proste, białe fronty kuchennych mebli, blaty ze spieku kwarcowego i heksagonalne płytki, doskonale imitujące marmur. Przestrzeń robocza, w której umieszczono płytę grzewczą i okap nie jest widoczna od strony salonu, można więc swobodnie oddawać się kulinarnym eksperymentom. Wykończone dębowym fornirem elementy zabudowy, świetnie harmonizują z podłogą, a także prostym drewnianym stołem i krzesłami w strefie jadalni.
Inwestorka jest zwolenniczką prostoty i niewymuszonej elegancji, obdarzona również zmysłem praktycznym. Pragnęła, by wnętrze jej mieszkania było nie tylko piękne, ale również funkcjonalne i łatwe w utrzymaniu czystości. Wszystkie przybory, akcesoria i drobiazgi miały być schowane. Projektanci zaplanowali więc dużo przestrzeni do przechowywania, zarówno w kuchni, jak też w przedpokoju i łazience. Umiejętnie wkomponowane w wystrój mieszkania zabudowy nie zaburzają przestrzeni i nie rzucają się w oczy.

O ile w części dziennej architekci nie wprowadzili znaczących zmian w układzie funkcjonalnym mieszkania, o tyle prywatna przestrzeń wymagała pewnych przeróbek, dostosowujących wnętrze do oczekiwań inwestorki. Właścicielka mieszkania zdradziła projektantom, że marzy o łazience z oknem, przez które mogłaby spoglądać podczas długich, odprężających kąpieli. To zaważyło na decyzji o przeniesieniu łazienki do jednego z pokoi. Niemała jak na tego typu pomieszczenie powierzchnia 10 mkw. oraz rozciągające się niemal na całą wysokość okno, pozwoliły stworzyć komfortowy i szykowny salon kąpielowy. W centralnym miejscu, naprzeciw okna stanęła luksusowa wolnostojąca wanna. Dokładnie tak, by właścicielka mogła relaksować się widokiem drzew. Poczucie intymności zapewniają przesłaniające okno eleganckie, białe shuttersy, wyeksponowane na tle grafitowej ściany. Do szybkich orzeźwiających kąpieli architekci przewidzieli przestronny natrysk z praktycznymi, dyskretnymi wnękami na kosmetyki. Warto też zwrócić uwagę na wykonaną według projektu Maka Studio umywalkę z Corianu, zespoloną z obszernym blatem i osłoną ściany, w której zamontowano baterię. Pod umywalką ulokowano przestronną szafkę o prostej i eleganckiej formie.

Naprzeciwko sypialni, w pomieszczeniu pierwotnie przewidzianym jako łazienka, projektanci ulokowali natomiast garderobę. Takie posunięcie pozwoliło „uwolnić” sypialnię od szaf. Zamiast nich architekci wygospodarowali miejsce do pracy połączone z... toaletką. Stanął tu wygodny, tapicerowany fotel i elegancki sekretarzyk z podnoszonymi blatami i ukrytym lustrem. W jednej części kryje on przybory piśmiennicze, w drugiej – kosmetyki. Sypialnia, utrzymana w ulubionych przez inwestorkę delikatnych, ponadczasowych szarościach, dzięki miękkim tkaninom, puszystemu dywanowi oraz aksamitnym obiciom fotela i zagłówka, nabrała przytulności. Podobnie jak w łazience, także tutaj białe shuttersy zapewniają prywatność. Precyzyjnie dobrane dodatki oddają charakter właścicielki – uporządkowanej, silnej, a jednocześnie wrażliwej kobiety.

Tekst: Katarzyna Zacharewicz-Łukaszuk

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także