Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Projekt "Z widokiem na stocznię". Konkurs Dobrze Mieszkaj - Najlepsze Projekty

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
31 gru 2019 13:51

Miało być prosto i przytulnie, ale bez powielania utartych wzorców i rozwiązań. Z pomocą przyszło morze i niepowtarzalny urok Gdańska. Natura nadała ton kolorystyczny, miasto stało się punktem do obserwacji. Wnętrze bierze udział w konkursie "Dobrze Mieszkaj - Najlepsze Projekty" na najciekawszy projekt opublikowany na łamach magazynu Dobrze Mieszkaj w roku 2019

Projekt: Projekt: Magdalena Bielicka, Maria Zrzelska-Pawlak, Pracownia Magma
Zdjęcia: Fotomohito. Wnętrze opublikowane w wydaniu 2/2019 magazynu Dobrze Mieszkaj.

Zaprojektowane dla młodego małżeństwa, położone na gdańskim Przymorzu mieszkanie miało być ich pierwszym wspólnym gniazdem. Odpowiedzialne za projekt architektki z pracowni Magma założenie to potraktowały dosłownie, ale nieco przewrotnie. W centrum salonu zaprojektowały tapicerowaną dziuplę, która stała się sercem tego projektu. Dla właścicieli istotną rzeczą było podkreślenie lokalizacji mieszkania – opowiada Maria Zrzelska-Pawlak. Z jego okien rozciąga się widok na panoramę Gdańska. Tapicerowana dziupla to punkt obserwacyjny zmian zachodzących w tym mieście. Właśnie stamtąd najlepiej widać stocznię i ostatnie pozostałe tam dźwigi. Ten wyjątkowy element to nie tylko dobra perspektywa czy wygodne siedzisko. Buduje on charakter całego salonu i jest piękną biblioteczką. Jednak, jak to przewrotnie bywa, koncepcja wystroju tego wnętrza zrodziła się w trakcie projektowania… kuchni.

Wszystko zaczęło się od projektu kuchni – wspomina architekt. Bo tu właściciele lubią spędzać dużo czasu. Otwarty salon był więc naturalnym wynikiem takiego układu. To właśnie przestrzeń stworzona z myślą o przygotowywaniu posiłków nadała ton aranżacji całej strefy dziennej. Inspiracją do jej urządzenia był kolor morza i przeglądającego się w nim nieba. Stąd z jednej strony spotkamy tu chłodne biele i szarości oraz zgaszone błękity, które przywołują na myśl surowy klimat Skandynawii; z drugiej – słoneczne granaty, przywodzące śródziemnomorskie ciepło południowej Europy. Co do kolorystyki, zarówno my, jak i inwestorzy byliśmy od początku zgodni. Apartament przybrał kolory zimowego morza i nieba – zdradza projektantka. Tę chłodną paletę ociepla duża ilość naturalnego drewna oraz liczne oryginalne dodatki. Uwagę przykuwają też wyraziste hiszpańskie kafle i mozaiki, inspirowane słonecznym południem. To taki ciepły akcent w tym chłodnym z założenia wnętrzu – dodaje Magdalena Bielicka.

Użyte w aranżacji materiały miały budować klimat wnętrza. Stąd licznie obecne drewniane zabudowy tworzą prostą, uniwersalną bazę, a malowane kafelki i tapety dodają przytulności. Dzięki wykorzystaniu podobnych materiałów w kuchni i dużym pokoju (ale też w reszcie pomieszczeń) strefa dzienna jest spójna i daje poczucie przebywania raczej w salonie niż miejscu przeznaczonym do przygotowywania posiłków. Sama zabudowa kuchenna jest kontynuacją zabudowy z przedpokoju, dzięki czemu na pierwszy rzut oka „ginie” w prostej dębowej bryle. Nie umniejsza to jednak wagi pomieszczenia.

Gdy przychodzi do gotowania kuchnia okazuje się bardzo dużym i wygodnym warsztatem – zdradzają architektki. Kryje też w sobie wiele ciekawych rozwiązań. Długi blat mieści cały profesjonalny sprzęt baristy, bowiem pan domu jest wielkim pasjonatem kawy. Tzw. strefa brudna, czyli wszystkie kuchenne sprzęty są oddzielone od części livingroomu płaską zabudową, która jednocześnie jest miejscem na telewizor. Przy niej też (od strony kuchni) ustawiono elegancki stolik jadalniany z białym blatem. Doskonale wtapia się on w chłodny minimalistyczny wystrój mieszkania, gdzie większość mebli zaprojektowana została na miarę. Tylko w taki sposób mogłyśmy wykorzystać maksimum przestrzeni, stworzyć wiele szaf i innych niewidocznych, a bardzo potrzebnych w każdym domu rozwiązań - opowiada Maria Zrzelska-Pawlak.

Otwarta strefa dzienna to preludium do aranżacji wszystkich wnętrz. Tuż za nią znajduje się korytarz, który prowadzi do dwóch małych sypialni oraz łazienki. To strefa prywatna. Sypialnia właścicieli kontynuuje kolorystykę, którą znamy z reszty mieszkania, ale w nieco subtelniejszy sposób. Graficzne motywy zostały zastąpione delikatną tapetą z orientalnym wzorem. Drewniana prosta zabudowa mieści pojemną szafę oraz ogromne lustro, które dodatkowo podświetlono. Bardzo lubimy takie zabiegi, gdy źródło jest ukryte i samo światło kreuje atmosferę pomieszczenia – komentuje Magdalena Bielicka. Dodano też grubą wykładzinę i komfortowe tkaniny, które dodają przytulności. 

Przy projekcie łazienek priorytetem stało się stworzenie jak najwygodniejszego miejsca do codziennej higieny. Stąd w obu znajdziemy duże blaty, dodatkowe szafki na kosmetyki i ręczniki – zaprojektowane tak, aby na pierwszy rzut oka nie było ich widać. W przeciwieństwie do dużej łazienki, która w pełni realizuje założenia estetyczne całego mieszkania, mała łazienka przy sypialni jest zupełnie inna. Z założenia projektowana dla pana domu jest graficzna i wyrazista. Duży prysznic kontra szara duża szafka z umywalką oraz „rozsypana” po środku mozaika heksagonów tworzy pomieszczenie przywodząc na myśl wnętrza w stylu op-art.

Tekst: Urszula Tatur

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także