Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Apartament inspirowany Japonią i nurtem slow-life

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
11 maj 2020 11:10

To mieszkanie o powierzchni ponad 300 metrów kwadratowych sprzyja twórczemu myśleniu i życiu w duchu slow life. Charakter wnętrza tworzą nawiązania do japońskiej estetyki, które przenikają się z najlepszym europejskim designem.

Mieszkanie mieści się w nadbudowie warszawskiej kamienicy. Zamieszkująca je para postanowiła stworzyć w nim spokojny azyl, który pozwoli odpocząć od miejskiego zgiełku. Zadanie to powierzono duetowi projektowemu Studio. O. Efekt? Na dachu kamienicy powstało wnętrze otoczone tarasem i zieloną roślinnością - prawdziwa oaza, w której pęd miasta nie jest odczuwalny, a czas zdaje się płynąć wolniej.

Wnętrze bez podziałów

We wnętrzu nie zastosowano tradycyjnego podziału. Całość jest otwarta, co jeszcze bardziej podkreśla przestronność apartamentu. Wrażenie to potęguje też jego wysokość, która wynosi około 3,5 metra. Część prywatna: sypialnia i łazienka, znalazła się w umieszczonym centralnie kubiku, częściowo osłoniętym ściankami z drewnianych listew. Strefę dzienną tworzy kuchnia z wyeksponowanym blatem roboczym, jadalnia, którą zdobi lustro Oskara Zięty oraz przestrzeń wypoczynkowa z dekoracyjnym paleniskiem.

Inspiracje z podróży do Japonii

Autorzy projektu: Aga Kobus i Grzegorz Goworek ze Studio. O. czerpią inspiracje z podróży do Japonii. Tworzone przez nich wnętrza nie są jednak kalką, a raczej przeniesieniem filozofii i postrzegania przestrzeni, jako spójnej całości. Projekt przypomina misterną układankę, w której liczą się światło, rośliny oraz splot kolorów, materiałów i faktur. Nie bez znaczenia jest też pasja Agi do jogi. To wnętrze jest odzwierciedleniem założeń praktyki - harmonijne i zbalansowane, zarazem proste i wyrafinowane.

Luksusowy minimalizm

Apartament jest nieco ascetyczny, ale nie brakuje mu ciepła i przytulności. Swoją spójność zawdzięcza konsekwentnej dbałości o detale. ściany zostały pokryte tynkiem, który został specjalnie postarzony. To świetne tło dla obrazów autorstwa Tomka Barana. Sercem domu jest strefa dzienna wypełniona najlepszym europejskim designem. Przestrzeń do wypoczynku tworzą sofy modułowe Desiree i Sabba Italia. Charakteru nadają stożkowe lampy Wästberg, idealne do wysokich pomieszczeń. Podłogę zdobi ręcznie wykonany dywan Dama od Poliform, a całość uzupełniają klasyczne krzesła Carl Hansen & Søn i fotele &tradition.

Dużym atutem apartamentu są przeszklenia, dzięki którym wnętrze wchodzi w dialog z otoczeniem. Salon otwiera się na przestronny taras, wypełniony ozdobnymi trawami w naturalnych donicach Atelier Vierkant i skrupulatnie przystrzyżonymi krzewami.

Autorem wizualizacji jest Michał Nowak Wizualizacje.

Więcej na:
www.studioorganic.pl/

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także