Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Białe wnętrze. Piękny apartament w starej kamienicy

Autor: Urszula Tatur
18 lis 2020 11:29

Mieszkanie już od progu wita gości wszechobecną bielą, otwartą przestrzenią i niesamowitą ilością naturalnego światła. Takie było założenie – ma być jasno i przestronnie, co nie znaczy, że nudno. Autorka projektu wnętrz, Joanna Kulczyńska-Dołowy z pracowni Kulczyński Architekt, zrealizowała plan inwestorów z dbałością o najmniejsze detale i „smaczki”, które sprawiają, że wnętrze jest jedyne w swoim rodzaju.

Apartament położny na czwartym piętrze zrewitalizowanej i rozbudowanej, zabytkowej kamienicy
w centrum Warszawy ma 130 m kw. powierzchni. Inwestorom zależało na nowoczesnej, jasnej aranżacji i otwartej przestrzeni nie stwarzającej barier dla osoby poruszającej się na wózku inwalidzkim.

Otwarty plan

Do mieszkania wchodzi się bezpośrednio z windy, której szyb umiejscowiony jest tak, że można
go obejść dookoła. Na lewo od wejścia znajduje się otwarta część dzienna – kuchnia z dużym, jadalnianym stołem, salon oraz „kącik biurowy”. W prawej części mieszkania znajdują się sypialnia
z garderobą. Łazienka umieszczona jest na tyłach szybu windowego i jest pomieszczeniem przechodnim – można do niej wejść zarówno z sypialni, jak i z kuchni. – Przestrzeń sama w sobie była niezwykle ciekawa – opowiada Joanna Kulczyńska-Dołowy. – Widoczny na pierwszy rzut oka dualizm światów był inspiracją samą w sobie – z jednej strony stare, ceglane ściany z zabytkową stolarką okienną, z drugiej zaś zupełnie nowa część, nowe okna. Wykorzystana jako wspólny mianownik aranżacji biel ujednoliciła to wnętrze, a jednocześnie pozostawiła takim, jakie jest – nie udajemy, że stare jest nowe, a nowe jest stare – mówi architekt.

Różne faktury bieli

Białe jest tu niemal wszystko – ściany, podłoga i większość mebli. Jednak wszystkie powierzchnie
są bardzo zróżnicowane pod względem faktury. Obok nierównych, chropowatych ścian z cegły pojawiają się gładki corian, żłobiony MDF czy naturalne drewno na podłodze. Poza bielą we wnętrzach wykorzystano przede wszystkim różne odcienie szarości i czerń. Ta mnogość materiałów i faktur sprawia, że mimo skromnej palety barw aranżacja jest różnorodna i ciekawa.

Komfortowa część dzienna

W dużym salonie pierwsze skrzypce grają wygodne meble tapicerowane ze sterowanymi pilotem oparciami. Sofa i fotele kształtem przypominają wielkie miękkie poduchy, a kanciaste stoliki kawowe
z kamiennymi blatami i cienkimi, stalowymi nóżkami, atrakcyjnie z nimi kontrastują. Uwagę przykuwają również nisko zawieszone lampy o geometrycznej formie. Zabudowa wzdłuż ściany została zaprojektowana przez Joannę. Fronty z MDF-u mają wyżłobione szczeliny, przez które przedostaje się światło umieszczone wewnątrz mebli – wieczorem zabudowa staje się wyjątkową świetlną dekoracją. W części dziennej znajduje się także przestrzeń do pracy – biurko o nowoczesnej, niesymetrycznej formie to także projekt Joanny Kulczyńskiej-Dołowy. W jego sąsiedztwie, jako dekoracja, pojawia się jedyny w całym mieszkaniu, multikolorowy akcent – duże, stojące lustro oparte o ścianę.

Salon jest otwarty również na kuchnię i jadalnię. Zabudowa kuchenna składa się z dwóch elementów zaprojektowanych przez Joannę. Pierwszy z nich, na ścianie sąsiadującej z pomieszczeniem gospodarczym obok szybu windy, to przestrzeń robocza z dolnymi i górnymi szafkami, płytą
do gotowania, piekarnikiem oraz zabudowaną lodówką. Powierzchnia frontów wykonanych z MDF-u została urozmaicona płytkimi żłobieniami. Część szafek ma fronty lustrzane, tak aby osoba stojąca przy blacie, miała kontakt wzrokowy z ludźmi siedzącymi przy stole. Drugi element to wyspa z corianu
ze zmywarką i zlewozmywakiem, do której przylega asymetryczny, drewniany stół, również projektu Joanny. Drzwi sięgające sufitu, znajdujące się po prawej stronie zabudowy kuchennej prowadzą
do toalety i łazienki, przez którą (tak jak korytarzem po lewej stronie kuchni) można przejść do sypialni.

Wygodna strefa prywatna

Wystrój sypialni konsekwentnie nawiązuje stylem do całego mieszkania. Tutaj również dominują białe płaszczyzny o ciekawej fakturze, takie jak ściana za łóżkiem o powierzchni przypominającej piłkę golfową, zrobiona ze żłobionego MDF-u. Zlicowane z nią drzwi o takiej samej fakturze, znajdujące się po lewej stronie łóżka, prowadzą do garderoby. Przytulność wprowadzają zwieszające się z sufitu lampy, dające przyjemne, ciepłe światło, tapicerowane fronty komody oraz tekstylne dodatki zaprojektowane przez Joannę, takie jak narzuta czy poduszki dekoracyjne. Obok sypialni znajduje się łazienka gospodarzy z wanną zamontowaną w podłodze przy dużym, starym oknie zwieńczonym łukiem. W dalszej części łazienki znajduje się robiona na zamówienie umywalka z corianu oraz prysznic ze ścianą i drzwiami z mlecznego szkła, prowadzącymi do części z toaletą i drugą umywalką.
To rozwiązanie sprawia, że kiedy gospodarzy odwiedzają goście, wystarczy zamknąć szklane drzwi aby oddzielić toaletę od prywatnej łazienki.

Tło dla sztuki

Biel w tym wnętrzu jest także doskonałym tłem dla licznych dzieł sztuki, które zawsze pojawiają się  w projektach Joanny Kulczyńskiej-Dołowy. Wchodzących do mieszkania wita drewniana rzeźba Michała Rząsy, artysty urodzonego i tworzącego w Zakopanem. W apartamencie podziwiać można fotografie, których autorem jest Ireneusz Luty, a także stalowe dodatki projektu Oskara Zięty. Wszystko jest idealnie wkomponowane we wnętrza, stanowi przysłowiową kropkę nad i aranżacji. Właściciele marzyli o nowoczesnym, nieco futurystycznym, ale przyjaznym i komfortowym wnętrzu, w którym po prostu dobrze się mieszka – ich wizję Joanna Kulczyńska-Dołowy zrealizowała w charakterystyczny dla siebie sposób: używając nieszablonowych, jedynych w swoim rodzaju rozwiązań, projektując „szyte na miarę” wyposażenie, zestawiając je designerskimi oraz polską sztuką współczesną. Efekt – jak zwykle – robi świetne wrażenie.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także