Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Mieszkanie w starej kamienicy: Polki zaprojektowały je w portugalskim Porto

Autor: Justyna Łotowska
02 sie 2021 08:23

Poszanowanie dla historii starej kamienicy i niekonwencjonalne rozwiązania - takie jest wnętrze 104-metrowego mieszkania, które w Portugalii zaprojektowały polskie architektki wnętrz z pracowni Kema.

  • Architektki z polskiej pracowni Kema, od lat działającej w Portugalii, zaprojektowały wnętrze 104-metrowego mieszkania w mieszczańskiej kamienicy w Porto.
  • Celem tego projektu stało się nie tylko rozwiązanie problemów funkcjonalnych przestrzeni, ale także przywrócenie mieszkaniu burżuazyjnego charakteru, w formie jego współczesnej interpretacji.
  • Przestrzeń dzienną stworzono na nowo z aneksem kuchennym z wyspą.
  • W nową ornamentykę sufitu wkomponowano sklepienie kolebkowe.
  • Łazienka dla gości zyskała nowy wizerunek dzięki wprowadzeniu takich elementów, jak duże lustro w kształcie łuku i kafelki o dynamicznym wzorze.

Mieszkanie znajduje się w mieście Porto, w niedawno wyremontowanym budynku ulokowanym przy imponującej ulicy Rua de Restauração, której początki sięgają aż XIX wieku, kiedy to zbudowane zostały na niej wspaniałe kamienice mieszczańskie, niegdyś uważane za najbardziej luksusowe domy w mieście. 

W ten sposób oczywistym celem tego projektu stało się nie tylko rozwiązanie problemów funkcjonalnych przestrzeni, ale także przywrócenie mieszkaniu burżuazyjnego charakteru, w formie jego współczesnej interpretacji poprzez wyważone użycie skali, dizajnu i aktualnych materiałów.

Salon z wyspą kuchenną

- Postanowiłyśmy uhonorować przestrzeń zastaną i prace już wykonane podczas remontu całego budynku i dopełnić je zaproponowanymi przez nas zmianami. Pierwszym elementem znajdującym się zaraz na wejściu do mieszkania był wysoki blok mebli kuchennych, będący przeszkodą w dostępie światła do strefy wypoczynkowej. W ten sposób naturalnym rozwiązaniem dla nas stało się stworzenie kuchni w postaci otwartej wyspy, otwierającej przestrzeń salonu - tak o projekcie mówią architektki z pracowni Kema. 

Aby skupić wszystkie niezbędne dla tej strefy elementy, takie jak nowa szafa wejściowa i wysokie szafki kuchenne, oraz istniejące infrastruktury budynku, stworzono w tej przestrzeni nowy niestrukturalny „słup”. Użycie luster aż do sufitu na jego bokach zmniejszyło wizualnie jego obecność i spotęgowało efekt odbicia światła.

Pokój dzienny z bardzo nietypowym sufitem

- Przestrzeń salonu miała bardzo powściągliwy charakter. Jej głównym problemem była ciemna, niezagospodarowana nisza w suficie. Ponieważ właściciele mieszkania byli otwarci na nowe rozwiązania, postanowiłyśmy zagospodarować sufit w sposób niekonwencjonalny, wkomponowując nowoczesną interpretację klasycznego sklepienia kolebkowego w nową ornamentykę sufitu - dodają projektantki wnętrza.

Dodatkowo sklepienie zostało oświetlone tak, aby w pełni podkreślić jego geometrię. Nowe sklepienie wyłania się w sposób subtelny w momencie wejścia do mieszkania i odsłania się w pełni dopiero gdy znajdujemy się w części wypoczynkowej, z której możemy podziwiać piękno tej starannie dopracowanej geometrii.

Ciekawy pomysł na łazienkę dla gości

Łazienka dla gości zyskała nowy wizerunek dzięki wprowadzeniu takich elementów, jak duże lustro w kształcie łuku i kafelki o dynamicznym wzorze. W ten sposób udało się wizualnie powiększyć tę przestrzeń, wprowadzając także do niej interpretację kontekstu historycznego. W pozostałych pomieszczeniach wprowadzone zostały nowe materiały i meble specjalnie zaprojektowane do tego projektu, takie jak sekretarzyk na werandzie, które uzupełniły przestrzeń, przynosząc komfort użytkowania właścicielom mieszkania.

Projekt wnętrza: Kema Studio
Zdjęcia: Eliza Borkowska - KEMA studio

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także