Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesny betonowy dom: ciekawy projekt na trudną działkę

Autor: Justyna Łotowska
14 paź 2020 10:57

Ten dom można pokochać albo znienawidzić! Surowe betonowe ściany, bryła w kształcie sześcianu, zredukowane do minimum wyposażenie, płaski zielony dach. A jednak trzyosobowa rodzina czuje się tu naprawdę dobrze!

Dom Röhrig - projekt niemieckiej pracowni Studio Hertweck - znajduje się w w jednym z miasteczek w dolinie Renu w Niemczech. Położony na stromym zboczu działki, powstał dla młodej rodziny z dzieckiem, której zależało na całkowicie otwartej nowoczesnej przestrzeni dziennej, a jednocześnie klasycznym "programie nocnym", na który składają się dwie sypialnie dla dzieci, biuro domowe, sypialnia rodziców i dwie łazienki.

Architekci ze Studia Hertweck postawili na prosty w budowie i ekonomiczny sześcian, który wpisali w zbocze. Na parterze znalazł się garaż i pomieszczenia gospodarcze, na pierwszym pietrze - pokoje i łazienki dla dzieci. Drugie piętro zajęła przestrzeń dzienna, która otwiera się na taras w kierunku doliny, a z tyłu na ogród. Na trzecim piętrze architekt umieścił część dla rodziców z sypialnią, łazienką i gabinetem domowym.

Ogród połączono ze znajdującym się na dachu tarasem zestawem zewnętrznych tarasów i schodów, dzięki czemu po domu bez problemu można spacerować i podziwiać okoliczne widoki. Świadoma rezygnacja z wykończenia części ścian wewnętrznych i pozostawienie ich w surowej betonowej formie oszczędziła kosztów tynkowania i nadała wnętrzu industrialny rys. 

Aby dodatkowo zmniejszyć koszty budowy, architekci zaprojektowali pojedynczy "szyb" w centrum sześcianu, w którym zawarli wszystkie instalacje: od kabli elektrycznych do rur wodociągowych i kanalizacyjnych, od komina do zsypu na pranie. Wszystkie urządzenia techniczne i wyposażenie sanitarne są rozmieszczone wokół tego szybu tak, aby można je było podłączyć wyłącznie do niego. Dom jest przy tym zaprojektowany bez mostków termicznych i ogrzewany przez powietrzno-wodną pompę ciepła. 

Projekt: Studio Hertweck (Niemcy)
Zdjęcia: Bildpark/Veit Landwehr
Projekt: 2014-2015
Budowa: 2016-2020
Powierzchnia zabudowy: 182 m2

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także