PARTNER PORTALU
Ten 115-metrowy dom ma 350 lat! Tak wygląda po wielkiej metamorfozie!

Ten 115-metrowy dom ma 350 lat! Tak wygląda po wielkiej metamorfozie!

Autor: Justyna Łotowska
05 sie 2022 14:30

115 metrów, 350 lat, pierwotny stan bliski ruinie i prawie dwa lata gruntowej renowacji. Dom nad jednym z holenderskich kanałów zmienił się do poznania! Za prace odpowiadało słynne amsterdamskie studio projektowe i29.

  • Przez lata dom popadł w niemal całkowitą ruinę, renowacja trwała ponad 2 lata i została przeprowadzona we współpracy z zespołem specjalistów.
  • Przestrzeń kuchenna na parterze jest wykończona białym betonem, a uwagę zwraca jasnymi ścianami i zaprojektowanym na zamówienie dębowym stołem.
  • W łazience uwagę zwraca tradycyjna japońska wanna i wolnostojąca, dopasowana do niej umywalka z drewna.
  • Inny dom z tej pracowni: Ten projekt cię zaskoczy! Nowoczesny dom weekendowy nad jeziorem

Amsterdamskie studio i29 przekształciło zaniedbany XVII-wieczny budynek nad kanałem w jasny dom z nieoczekiwanymi widokami i przestrzenią do życia. Dom położony jest wzdłuż kanałów w pobliżu Amstelveld i pochodzi 1675 roku. Przez lata dom popadł w niemal całkowitą ruinę, renowacja trwała ponad 2 lata i została przeprowadzona we współpracy z zespołem specjalistów.

Nowe wnętrze podkreśla różne obszary kolorem, co daje nowe spojrzenie na zabytek. Oryginalne detale są w różny sposób wyeksponowane lub ukryte w kolorowych pomieszczeniach. Aby stworzyć nieoczekiwany efekt, różne przestrzenie połączono poprzez kolory i kształty, które przechodzą z jednej przestrzeni do drugiej. 

Kuchnia z betonem i dębowym drewnem

Przestrzeń kuchenna na parterze jest wykończona białym betonem, a uwagę zwraca jasnymi ścianami i zaprojektowanym na zamówienie dębowym stołem. Zielona szklana ściana wyznacza przejście do ukrytego pokoju dla gości, z łazienkę i osobnym wyjściem do ogrodu.

Kuchnia jest wizualnie połączona z gabinetem przez dębową ścianę barwioną na szaro, która również tworzy piękne wejście do pokoi powyżej. Tę samą szarość widzimy w salonie, ale tam ściana z tkaniny ma służyć jako swego rodzaju wygłuszenie pomieszczenia.  Za obrotową ścianą z książkami w salonie jest kolejna ukryta strefa - tym razem to miejsce do czytania lub relaksu.

Komfortowe pokoje prywatne

Na górze wchodzimy do sypialni tak komfortowych jak najbardziej luksusowe pokoje hotelowe. Główna sypialnia z oryginalną konstrukcją dachu jest oddzielona od łazienki lustrzaną ścianą, która zamyka zarówno klatkę schodową, jak i strefę prysznica. Ściany prysznica są zbudowane z dwukierunkowych luster i widać stąd otoczenie domu, przede wszystkim piękne kanały. W sąsiedniej łazience znajduje się tradycyjna japońska wanna i wolnostojąca, dopasowana do niej umywalka z drewna. 

Projekt: pracownia i29
Zdjęcia: Ewout Huibers

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także