Wnętrze w kolorach ziemi. Wygodna rezydencja we Wrocławiu

Wnętrze w kolorach ziemi. Wygodna rezydencja we Wrocławiu

Autor: Ewa Kozioł
29 marz 2022 12:41

Dom o powierzchni 500 metrów kwadratowych znajduje się we Wrocławiu. Modernistyczna bryła skrywa wygodne, komfortowe i eleganckie wnętrze. Aranżacja bazuje na kolorach ziemi, które doskonale łączą się z ciepłą bielą i szarościami.

Modernistyczna bryła i pięćset metrów powierzchni. Rozległa przestrzeń, komfort i elegancja tego miejsca z powodzeniem pozwalają nazwać je rezydencją. W duchu modernizmu wnętrze zaprojektowała architektka Ewelina Jankowska, prowadząca pracownię EV Architects. Starannie rozplanowała poszczególne funkcje i strefy. Dlatego dom jest wsparciem dla codziennych obowiązków, daje komfort i zachwyca stonowaną elegancją. Zgodnie z modernistycznym kanonem aranżacja bazuje na neutralnych kolorach i materiałach jak drewno, kamień, szkło i stal. Duża część wyposażenia wykonana została „na wymiar” przez markę Zajc i jest zintegrowana z bryłą.

Kuchnia na wymiar

Największym pomieszczeniem, zajmującym samo centrum domu jest kuchnia z jadalnią na dziesięć osób. Dlatego dostarczony przez markę Zajc model kuchni Z1 ma reprezentacyjny charakter, podkreślony przez ciemną kolorystykę i luksusowe wykończenie.

Wyspa oddzielająca strefę kuchni od jadalni łączy kilka funkcji. Jest miejscem do gotowania z wygodną, dużą płytą gazową, zamontowaną na równo z blatem. A wysunięty od strony salonu blat pełni rolę barku, przy którym można przysiąść na wysokich stołkach. W meblu została również wygospodarowana przestrzeń na niewielką winiarkę. Natomiast za wysoką zabudową znajduje się „kuchnia brudna” ze strefą zmywania, spiżarnią i ekspresem do kawy. Prowadzą do niej drzwi wykończone – podobnie jak meble kuchenne – matowym lakierem w kolorze antracytowym. Natomiast blaty i element zamontowany na ścianie między szafkami wykonane są ze szczotkowanego granitu virginia mist.

Wygoda w salonie i nie tylko

Ze wspólną kuchnią i jadalnią bezpośrednio sąsiaduje salon. Przytulny, klubowy charakter wprowadzają tu wykonane przez Zajc okładziny ścienne i drzwi fornirowane drewnem eukaliptusowym w naturalnym kolorze. Na jednej ze ścian zawieszona została szafka RTV również dostarczona przez Zajc. Atmosferę podkreślają również skórzana sofa oraz liniowe oświetlenie zamontowane w suficie.

Salon to nie jedyne miejsce relaksu. W piwnicy zaaranżowana została strefa chillout z siłownią, sauną, pokojem wypoczynkowym i telewizyjnym. W pełnym wygód domu nie mogło zabraknąć również piwniczki z winem, gabinetu, sypialni połączonej z łazienką i garderobą czy pralni.

– Naszym priorytetem było zachować dużą otwartą przestrzeń domu z enklawami do odpoczynku i relaksu. Stąd wiele otwartych pomieszczeń i możliwość elastycznego kształtowania wnętrza przy pomocy drzwi przesuwnych. Ogród i taras również połączone są z domem poprzez ogromne elektrycznie rozsuwane okno panoramiczne – komentuje architektka Ewelina Jankowska, prowadząca pracownię EV Architects.

Autorka projektu: Ewelina Jankowska, pracownia EV Architects, www.ev-architects.pl

Zdjęcia: Tom Kurek

Zobacz więcej: Nowoczesne mieszkanie w Warszawie. Wnętrze pełne zieleni. Piękne!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także