111-metrowe mieszkanie w Toruniu. Tu króluje biel, drewno i kamień!

111-metrowe mieszkanie w Toruniu. Tu króluje biel, drewno i kamień!

Autor: Justyna Łotowska
13 cze 2022 16:32

Dwupoziomowy apartament w Toruniu pełen jest funkcjonalnych rozwiązań. Za projektem wnętrz stoją architekci Sebastian Marach i Sandra Bogucka z pracowni  Yono Architecture.

  • Na parterze mieszkania zaprojektowano część dzienną, składającą się z salonu i aneksu kuchennego, łazienki, klatki schodowej oraz pokoju wypoczynkowego.
  • Piętro to część sypialniana składająca się z sypialni, garderoby, łazienki oraz gabinetu.
  • Otwarta część dzienna jest pełna funkcjonalnych rozwiązań. Jednym z nich jest wyspa kuchenna połączona ze stołem jadalnianym.
  • Taras zewnętrzny, położony na dachu budynku, to główne miejsce wypoczynku właścicieli.
  • Inny projekt z tej pracowni: 60-metrowe mieszkanie. Świetny projekt z Poznania!

Właściciele dwupoziomowego apartamentu w Toruniu zwrócili się z prośbą o wykonanie projektu wnętrz we wczesnym etapie budowy budynku. Taka decyzja klientów pozwoliła na wprowadzenie wielu korekt na etapie zmian lokatorskich, w tym tej najważniejszej, dotyczącej układu funkcjonalnego mieszkania.

Układ funkcjonalny mieszkania

Układ dopasowano do potrzeb klientów - na parterze mieszkania zaprojektowano część dzienną, składającą się z salonu i aneksu kuchennego, łazienki, klatki schodowej oraz pokoju wypoczynkowego. Piętro wypełniła część sypialniana składająca się z sypialni, garderoby, łazienki oraz gabinetu.

Z klatki schodowej na piętrze prowadzi wyjście na taras, na dachu budynku. Ponadto w ramach zmian deweloperskich dostosowano instalacje elektryczne, instalacje wodno – kanalizacyjne, instalację klimatyzacji oraz dokonano korekt w warstwach posadzki tarasu. Na podstawie wytycznych klientów zaprojektowano nowoczesne wnętrze z elementami klasycznymi, orientalnymi oraz boho.

Otwarta część dzienna z kuchnią i jadalnią

Przestrzenie parteru są pełne bieli, drewna oraz naturalnego kamienia. Otwarta część dzienna jest pełna funkcjonalnych rozwiązań. Jednym z nich jest wyspa kuchenna połączona ze stołem jadalnianym. Wyspa, zaprojektowana jako pewnego rodzaju rzeźba, wygradza przestrzeń kuchenną od części wypoczynkowej.

W miejscu, w którym znajduje się sofa, przestrzeń jest wysoka na obie kondygnacje mieszkania. Nad pufiastą sofą umieszczono obraz Agnieszki Kirzanowskiej – Osińskiej. Jedną ze ścian salonu zaprojektowano z bloczków ceramicznych, które przepuszczają światło. Wydzielają dodatkową przestrzeń na pianino, jednocześnie wprowadzając grę światła i cienia w całej przestrzeni. Poza światłocieniem widać zmianę struktury posadzki – w części wejściowej i kuchennej zastosowano białe płytki, natomiast pierwszoplanową rolę w pozostałej części mieszkania odgrywa drewniana jodełka.

Z myślą o pani domu zaprojektowano pokój kawowy. Można tu wypocząć przy kawie oraz ulubionej książce. Na parterze wygospodarowano miejsce na łazienkę z prysznicem, gdzie również pojawia się motyw kamienia oraz bieli. Pod prysznicem zaprojektowano siedzisko, obłożone drewnianymi listewkami.

Piękny taras miejscem relaksu

Na piętro udajemy się klatką schodową, którą jednocześnie możemy wyjść na taras zewnętrzny, położony na dachu budynku. To główne miejsce wypoczynku właścicieli. Pod ażurową pergolą znajdują się sofy i fotele, natomiast jacuzzi oraz stół na spotkania z przyjaciółmi skryto wśród wysokich traw i roślin ciepłolubnych.

Sypialnia z garderobą i gabinet

Na wprost wyjścia z tarasu widzimy drzwi rozsuwane prowadzące do sypialni, w której zastosowano ciemniejszą niż na parterze tonację kolorów. W ten sposób uzyskano bardziej intymny charakter pomieszczeń. Sypialnia to przestrzeń łącząca strefę wypoczynku z garderobą, do której prowadzi przeszklony łącznik z toaletką.

Na wprost łącznika znajduje się wejście do gabinetu – miejsca pracy Pana domu, natomiast przez garderobę przechodzimy do prywatnej łazienki. To pomieszczenie wykończono płytkami o strukturze kamienia, których wyraźne żłobienia stanowią tło dla elementów z drewna. Wzrok przykuwa wolnostojąca wanna na tle okna tarasowego.

Projekt wnętrz: Sebastian Marach, Sandra Bogucka, pracownia YONO Architecture

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także