115-metrowy dom pod Warszawą. Przytulny salon, biała kuchnia!

115-metrowy dom pod Warszawą. Przytulny salon, biała kuchnia!

Autor: Ewa Kozioł
15 cze 2022 12:24

Dom w Starej Wsi nieopodal Warszawy został zaprojektowany dla rodziny z dzieckiem i radosnym psiakiem. Jest wygodny i funkcjonalny. Doskonale doświetlony i przestronny. Przytulne wnętrze wypełniają łagodne barwy oraz wyraziste i odważne akcenty.

  • Kuchnię połączono z salonem – dzięki temu udało się stworzyć komfortową przestrzeń wspólną.
  • Przytulny charakter wspólnej strefy dziennej podkreśla gres drewnopodobny ułożono w jodełkę.
  • Salon od kuchni i jadalni oddziela półwysep z dodatkowym blatem i miejscem do siedzenie.
  • W domu, na piętrze, znajdują się więc dwie łazienki ze strefami WC.

Dom w Starej Wsi wypełnia światło, łagodne barwy, a także wyraziste i odważne akcenty. Elementem, który nadaje ton jasnej kuchni jest lastryko – gres Stracciatella, który powtarza się również w innych pomieszczeniach. Kuchnię połączono z przestronnym salonem – dzięki temu udało się stworzyć komfortową przestrzeń wspólną. Jej centralnym punktem jest kanapa w skandynawskim stylu. Przy kuchni wydzielono część jadalną z dużym drewnianym stołem.

Otwarte wnętrze: przytulne i z kominkiem

Przytulny charakter wspólnej przestrzeni na parterze podkreśla gres drewnopodobny w odcieniu Tramonto Beige marki Cerrad, który ułożono w jodełkę. Inwestorzy zdecydowali się właśnie na ten materiał ze względów praktycznych – salon posiada wyjście na ogród i istotną kwestią było to, aby podłoga była jak najbardziej odporna na zarysowania. Oczywiście we wnętrzu nie mogło zabraknąć kominka. Stylistyczną kropką nad „i” jest natomiast tapicerka i tekstylia w ciepłych, żywych kolorach.

W całym domu zastosowano minimalistyczne drzwi marki Porta, które doskonale wpisują się w stylistykę wnętrz. Żywą, a zarazem dość odważną kolorystykę zastosowano także w pomieszczeniu WC na partnerze. Króluje w nim lastryko i różowe płytki ścienne z dodatkiem bieli, która w tym przypadku, uspokaja i wycisza całe wnętrze.

Dwie łazienki: z wanną i z prysznicem

Klienci to para niezwykle aktywnych osób. Mając wiele obowiązków, każde z nich potrzebuje nieograniczonego dostępu do własnej, osobistej przestrzeni. W domu, na piętrze, znajdują się więc dwie łazienki ze strefami WC. W pierwszej – dla klientki – zastosowano energetyczne, a zarazem kojące połączenie odcieni szarości i różu. Klientce zależało na tym, aby w jej łazience znalazło się wystarczająco dużo miejsca do przechowywania. Z tego powodu całą zabudowę ściany utrzymano w jednym, różowym kolorze, który estetycznie koresponduje z linią różowych matowych płytek gresowych marki Tubądzin w odcieniu Cielo e Terra Polvere. Dzięki temu zabudowa sprawia wrażenie jednolitej ściany i nie przytłacza swoim wyglądem. Łazienka posiada wolnostojącą wannę, bidet podwieszany, WC i umywalkę nablatową – wszystkie elementy marki Roca. Bidet i miskę WC zamontowano na stelażu Grohe 4w1 Rapid.

Drugą łazienkę – męską – utrzymano w szarej tonacji. Ściany i podłogę pokrywa gres marki Cerrad w odcieniach Softcement Graphite Rect i Silver Rect. Oprócz umywalki i strefy WC, zgodnie z życzeniem klienta łazienkę wyposażono w kabinę prysznicową. Toaleta znajduje się też na parterze i to wnętrze jest zdecydowanie bardziej odważne. Wyrazisty efekt udało się osiągnąć dzięki wyłożeniu podłogi płytkami lastryko. Szare i różowe płytki ścienne z dodatkiem bieli, nieco tonują charakter wnętrza.

Elegancki gabinet

Gabinet jako komfortowe miejsce do pracy zdalnej utrzymano w bardzo klasycznej stylistyce za sprawą jasnych, stonowanych i neutralnych barw, drewnianej podłogi oraz sztukateriom. To właśnie na tych ostatnich inwestorce zależało w szczególności – stanowią idealne, eleganckie tło do spotkań online.

 

Pokój dziecka

Nie zapomniano też o najmłodszym domowniku. Pokój dziecięcy jest jasny i przytulny, a zarazem na tyle duży, aby dziecko miało w nim wystarczająco dużo miejsca na zabawę. W pokoju nie zabrakło nawet kącika z prawdziwym indiańskim namiotem!

Autorka projektu: Angelika Front, architekt wnętrz Decoroom

 Projekt kuchni: Katarzyna Fotek, architekt wnętrz Decoroom Kitchen
• Stylizacja: Aleksandra Tefelska
• Zdjęcia: Łukasz Zandecki

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także