Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

220-metrowy dom w Magdalence. Jasny salon i czarna kuchnia są super!

Autor: Justyna Łotowska
09 gru 2021 10:06

Malownicze sosny w ogrodzie. Przestronne, zalane naturalnym światłem wnętrza. Świetny design oraz harmonia. Zapraszamy do wyjątkowego domu projektu pracowni Tilla Architects.

  • Dom o powierzchni 220 metrów kwadratowych zaprojektowany został tak, by nie niszczyć urody zalesionej działki.
  • Na poziomie – 1 architektka zaprojektowała garaż, garderobę oraz siłownię.
  • Na parterze znajdziemy salon z wydzieloną strefą telewizyjną oraz kuchnię, łazienkę i gabinet.
  • Na pierwszym piętrze umiejscowiono sypialnię połączoną z pokojem kąpielowym oraz garderobę i pokój kilkunastoletniego chłopca.
  • Architektka zdecydowała się na powiększenie strefy dziennej (salonu i kuchni) o powierzchnię garderoby, która pierwotnie znajdowała się na parterze.
  • Dzięki otwarciu części strefy dziennej ku górze zwyczajną ścianę zastąpiła ściana lasu za ogromnymi przeszkleniami.

Miejscowość Magdalenka znajduje się pod Warszawą i jest doskonale znana mieszkańcom stolicy. To tu w latach 70. swoje okazałe posiadłości mieli oficjele PRL-u i gwiazdy tamtych czasów, np. Violetta Villas. To tu także, w ośrodku rządowym toczyły się rozmowy poprzedzające obrady okrągłego stołu.

Dziś Magdalenka to spokojna, urocza, położona nieco na uboczu wielkiej polityki i pośpiechu wielkiego miasta miejscowość. Prawie cała zlokalizowane jest w sosnowym lesie. Domy sprzed pół wieku zostały w większości gruntownie przerobione, wyremontowane lub zastąpione dobrą, współczesną architekturą. I właśnie do takiej posiadłości dziś Państwa zabieramy.

Nowoczesny dom wpisany w krajobraz

Dom o powierzchni 220 metrów kwadratowych zaprojektowany został tak, by nie niszczyć urody zalesionej działki. Jego architektura idealnie współgra z krajobrazem wokół. Ma trzy kondygnacje. Na poziomie – 1 architektka zaprojektowała garaż, garderobę oraz siłownię. Na parterze znajdziemy salon z wydzieloną strefą telewizyjną oraz kuchnię, łazienkę i gabinet. Na pierwszym piętrze natomiast umiejscowiono sypialnię połączoną z pokojem kąpielowym oraz garderobę i pokój kilkunastoletniego chłopca.

Kolorystyka wnętrza

Architektka Katarzyna Sławińska wspomina pierwsze spotkania z inwestorami. Byli doskonale świadomi swoich gustów i potrzeb.

- Zanim rozpoczęliśmy prace nad projektem, przeprowadziliśmy szereg rozmów na temat oczekiwań, stylistyki i funkcjonalności – wspomina architektka.

Kluczowym hasłem podczas prac nad projektem była „lekkość”. Inwestorom zależało, by mimo zastosowanych kontrastów, wnętrze było bardzo jasne.

Dlatego dominującymi kolorami we wnętrzu są wszystkie odcienie bieli, które konsekwentnie zestawione z czarnymi elementami wykończeniowymi nie są jedynie tłem, a stanowią motyw przewodni projektu. Graficzne zestawienie bieli i czerni uzupełnia naturalne drewno, dąb, w nieco jaśniejszej niż surowa wersji oraz modne lastryko.

- Już podczas wspólnego oglądania inspiracji, które wybrali przyszli gospodarze, wiedziałam, że to będzie niezwykły projekt – wspomina architektka Tilla Architects.

Zmiany funkcjonalne domu - większa strefa dzienna, garderoba zamiast jednej łazienki

Względem pierwotnych planów domu, architektka zdecydowała się na powiększenie strefy dziennej (salonu i kuchni) o powierzchnię garderoby, która pierwotnie znajdowała się na parterze. Wszystko, by maksymalnie otworzyć wnętrze. Na pierwszym piętrze natomiast zlikwidowano jedną z łazienek i w jej miejscu zaaranżowano garderobę właśnie. Pozostałe pokoje tylko nieznacznie zmodyfikowano.

Salon otwarty ku górze i na ogród

Sufit na parterze jest na różnych poziomach. Wysokość salonu jest niebotyczna! Dzięki otwarciu części strefy dziennej ku górze zwyczajną ścianę zastąpiła ściana lasu za ogromnymi przeszkleniami. Skos dachu, a co za tym idzie i sufitu sprawia, że wnętrze jest zaskakująco dynamiczne.

Rozwiązanie z antresolą umożliwiło oświetlenie tej części parteru dużymi, papierowymi lampami marki &Tradition. Wysokość parteru podkreśla także ujęty w czarne pionowe pasy lekki regał na książki pnący się ku górze i powtarzający skos. Zamyka on strefę telewizyjną, atrakcyjności dodaje mu nieoczywiste podświetlenie. Pozostała część tej kondygnacji – aneks kuchenny oraz hol mają tradycyjną wysokość.

Kuchnia zaaranżowana w ciemnych kolorach

Zamiłowanie właścicieli do kontrastów znalazło swój wyraz w kolorystyce zastosowanej we wnętrzach. Barwy wyznaczają poszczególne funkcjonalne strefy parteru. Kuchnia ma ciemną zabudowę, chociaż sama nie stała się ciemnym pomieszczeniem. Wszystko dzięki temu, że szafki wiszące nad marmurowym blatem zastąpiło oryginalne poziome okno. Lekkości dodaje szafka z rattanowymi frontami marki HKliving. Zaokrąglona wyspa kuchenna o marmurowym blacie spełnia również rolę barku kuchennego do wypicia espresso lub zjedzenia szybkiego śniadania.

Uzupełnieniem kolorystycznym aneksu kuchennego są płytki na ścianie przy kuchni, którymi obudowany został również wyciąg. Płytki powtarzają odcień iglaków za oknem. Jadalnia znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie kuchni. Króluje tu stół zaprojektowany w pracowni Tilla Architects. Ma fornirowany blat oraz potężne, gięte ze stali nogi pomalowane proszkowo. Z ciężkim stołem zestawiono (tu także kontrast!) delikatne, lekkie stalowe krzesła. Stół akcentuje Formakami — jedna
z trzech lamp &Tradition.

Meble świetnych producentów

Formę zaokrąglonej wyspy kuchennej i stołu w jadalni powtarzaj czarne, okrągłe stoliki kawowe, towarzysze Umo polskiego producenta Nobonobo — wygodnego narożnika tapicerowanego tkaniną
w naturalnym odcieniu i foteli z plecionką Suzenne marki Gebrüder Thonet Vienna oraz analogicznej sofy w części telewizyjnej pokoju dziennego.

Oprócz dużych białych lamp wiszących salon oraz aneks kuchenny oświetlają czarne kinkiety Serge Mouille. W pokoju dziennym nie ma kominka, jest za to urocza koza w okładzinie z kafli ceramicznych. Wprowadza ona do wnętrza powściągliwą, skandynawską przytulność.

Oryginalna łazienka z czarną ceramiką

Zaokrąglone formy pojawiają się też w łazience na parterze. Bardzo oryginalne lustra w kształcie sięgających sufitu łuków stanowią tło dla czarnej umywalki i czarnej miski sedesowej. Całości dopełniają płyty lastryko zestawione z antracytowymi płytami wielkoformatowymi pod prysznicem. Między łukami luster zaprojektowano półki na kosmetyki. Całość przybiera formę niemal architektoniczną.

Salon kąpielowy w bieli

Na piętrze zlokalizowana jest druga łazienka – salon kąpielowy. - Jest inny, a jednak spójny z wystrojem domu. Zależało nam, by wanna przy oknie nie zasłaniała pięknego widoku, dlatego została maksymalnie wpuszczona w strop – opowiada Katarzyna Sławińska z Tilla Architects.

Pomieszczenie utrzymane jest w bieli. Zdobią ją jedynie prostokątne płytki wokół dużego lustra w tle umywalki. W łazience na piętrze również pojawiają się antracytowe elementy. Tym razem to fronty szuflad pod blatem umywalki. Fronty nie są gładkie. Wykonano je z lakierowanych lameli z płyty MDF.

- Łazienka to pomieszczenie emanujące niebiańskim spokojem. Gospodarze mogą w pełni się w niej zrelaksować, leżąc w wannie i napawając się naturą za oknem – mówi architektka.

Na piętrze oprócz salonu kąpielowego znajduje się pokój nastolatka oraz sypialnia typu master połączona z wygodną garderobą. Przestrzeń sypialni oraz naturę za oknem zwielokrotnia olbrzymie zwierciadło – lustrzane fronty szaf. Tapicerowane łóżko to najważniejszy mebel we wnętrzu. Towarzyszą mu, spełniające funkcję stolików nocnych kultowe stołki marki Zig Zac firmy Pols Potten. Ciepłą atmosferę w sypialni tworzą lejące się, mięsiste zasłony, tapicerowany boucle fotel oraz dywan.
- Bardzo lubię ten projekt. Dzięki otwartym na pomysły inwestorom z wyobraźnią i wyczuciem piękna, którzy pozostawili nam wolną rękę. Lubię ten dom również dlatego, że udało nam się stworzyć nowoczesne, minimalistyczne wnętrze, które nabrało domowego ciepła poprzez zastosowanie owalnych form, zróżnicowanie faktur oraz wysmakowane detale – podsumowuje projekt
w Magdalence architektka Katarzyna Sławińska z Tilla Architects.

Projekt: Tilla Architects

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także