Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU
76-metrowe mieszkanie w Gdańsku. Przytulne i naturalne. Piękne, rodzinne wnętrze!

76-metrowe mieszkanie w Gdańsku. Przytulne i naturalne. Piękne, rodzinne wnętrze!

Autor: Ewa Kozioł
04 maj 2022 16:18

Mieszkanie o powierzchni 76 m2 znajduje się w malowniczej dzielnicy Gdańska, w Jelitkowie. Jest jasne, przytulne, bez zbędnych dodatków, z dużą ilością drewna i ciepłych odcieni szarości. Wnętrze wycisza i zachęca do odpoczynku.

  • Wnętrze jest jasne i przestronne, bez zbędnych dodatków, z dużą ilością drewna
  • Mieszkanie posiada ładny ogród i wnętrze jest pięknym tłem dla otaczającej zieleni
  • Naturalne drewno na podłodze, fornirowane fronty mebli i dużo bieli z akcentami zieleni i szarości to podstawowa paleta kolorów
  • Kuchnię od strefy wypoczynkowej oddziela wygodny półwysep
  • Wyrazista płytka imitującą kolorowy onyks to łazienkowy hit

Jelitkowo to dzielnica, która charakteryzuje się dużą ilością zieleni, ponieważ w okolicy są parki, a mieszkanie znajduje się kompleksie osiedla położonego w niedalekiej odległości od plaży. Zostało zaprojektowane dla małżeństwa z dwójką dzieci, jednak w głównej mierze z założeniem do funkcjonowania w czasie, kiedy klienci są w Trójmieście, ponieważ na stałe mieszkają w Warszawie.

Układ wnętrza

Układ mieszkania o powierzchni 76 metrów kwadratowych wymagał zmian, aby w spełnić wszystkie potrzeby czteroosobowej rodziny. Wnętrze posiadało bowiem bardzo duży, niefunkcjonalny korytarz wejściowy, wejście do łazienki, sypialni, pokoju gościnnego, oraz wc i garderoby od strony korytarza, oraz wydzieloną kuchnię z wejściem również od strony korytarza.

– Pierwsze co narzuciło mi się w trakcie spotkania na miejscu inwestycji to zmiany w układzie kuchni, strefy wejścia oraz w zakresie łazienki i sypialni. Zaproponowałam właścicielom, kosztem bardzo dużej strefy komunikacyjnej, wydzielenie dwóch dużych szaf w korytarzu, wydzielenie osobnej strefy prywatnej z sypialnią i wewnętrzną łazienką, zamknięcie wejścia do kuchni od strony korytarza i otwarcie jej na strefę dzienną i taras – mówi architekt Anna Maria Sokołowska. Ostatnim elementem było stworzenie łazienki gościnnej z połączenia niewielkiej garderoby i wc. Z drugiej sypialni powstał pokój gościnny. 

– Bardzo zależało mi na strefie prywatnej właścicieli, ponieważ układ mieszkania wręcz się prosił o jej wydzielenie. Kluczowe było, aby przestrzeń była spójna, a drzwi do sypialni, które zostały przeniesione od strony pokoju dziennego, nie dominowały na ścianie z tv. Dlatego zdecydowałam się je ukryć w zabudowie z frezowanego mdf. Dzięki temu zabiegowi zniknęły z przestrzeń a cała ściana zyskała dodatkowy dekoracyjny charakter – dodaje projektantka. 

Naturalne materiały, jasne kolory

Wnętrze jest jasne i przestronne, bez zbędnych dodatków, z dużą ilością drewna i ciepłych odcieni szarości. –  Mieszkanie posiada bardzo ładny ogród i wnętrze jest pięknym tłem dla otaczającej zieleni i natury. Naturalne drewno na podłodze, fornirowane fronty mebli i dużo bieli z akcentami zieleni i szarości to podstawowa paleta kolorów zachowana we wszystkich pomieszczeniach –  opowiada Anna Maria Sokołowska. We wnętrzu pojawiają się również zielone i niebieskie akcenty nawiązujące do ogrodu oraz do miejsca, w którym znajduje się mieszkania, a więc bliskiej odległości od zatoki Gdańskiej.

Całości aranżacji dopełnia oświetlenie oraz tkaniny. Mocne, kontrastowe linie oraz elementy, zlewające się z przestrzenią sufitów nadają rytm i podział w momencie, kiedy światło jest zapalone. Miękkie, różnorodne tkaniny, od zasłon, po poduszki i narzutę na łóżko dodają z kolei przytulności i zapraszają do odpoczynku.

Salon połączony z kuchnią i jadalnią

– Przestrzeń dzienna była częściowo oddzielona od kuchni i trudna do aranżacji. Kuchnia sama w sobie też była niewielka i z problematycznym ustawieniem ze względu na dwa wysokie okna, w tym jedno z wyjściem na taras – podkreśla Anna Maria Sokołowska. Zamknięcie kuchni od strony korytarza miało więc same zalety. Udało się z jednej strony wygospodarować miejsce na szafy w holu, z drugiej miejsce na wysoką zabudowę, w której zmieściły się wszystkie najważniejsze sprzęty. Kuchnia została też otwarta na salon, dzięki czemu strefa dzienna zyskała jeszcze więcej światła i poczucie przestronności.

Miejsce do gotowania zostało zaplanowane na półwyspie, gdzie znajduje się płyta z wbudowanym okapem, aby nie zabierać dodatkowej przestrzeni pod sufitem. Po drugiej stronie znajdują się podwieszane, szafki dolne oraz ściana z podświetlaną półką, wyłożona gresem wielkoformatowym imitującym marmur. Ze względu na podwieszenie szafek zmywarka została zamontowana w dolnej części zabudowy wysokiej. Jest to specjalny model zmywarki na zawiasach ślizgowych, które stosuje się do zabudów bez cokołów dolnych.

Przestrzeń dzienna spełnia wszystkie potrzeby właścicieli. Układ mebli został przez nich wybrany z kilku różnych koncepcji. Szafa z siedziskiem w holu płynnie przechodzi w zabudowę ściany z tv, na której znajduje się dekoracyjna, stalowa rama, pełniąca funkcję półki na obrazy. Ściana w dolnej części pokryta jest białą płytą mdf, w górnej zaś szarym ryflowanym mdf’em. Te same materiały znajdują się na drzwiach w ukrytą ościeżnicą, dzięki czemu można udało się ukryć wejście do strefy prywatnej. W strefie wypoczynkowej znajduje się wygodna, narożna sofa, w części jadalnianej zaś rozkładany stół. Szybkie śniadania można też zjeść na siedząc na hokerach przy blacie półwyspu. 

Strefa prywatna: sypialni i łazienka

– Strefa prywatna właścicieli jest moją ulubioną przestrzenią. Tutaj króluje biel, dębowy fornir i delikatna szarość. Nie da się przestrzeni sypialni rozpatrywać inaczej niż jako całość z prywatną łazienką – zaznacza Anna Maria Sokołowska

Oba pomieszczenia są ze sobą wizualnie połączone, a dzieli je jedynie przeszklona ściana. Łazienka otwarta na sypialnię rodzi konieczność przesłonięcia szkła w momencie korzystania z niej, jednak najczęściej stosuje się do tego celu zasłony. – Tutaj poszłam o krok dalej stosując po raz pierwszy system szkła o zmiennej przezierności. Element, który prawie 15 lat temu zobaczyłam po raz pierwszy w jednym z programów o budowie domów. Między tafle szkła wkleja się specjalną folię, która jest stale pod niskim napięciem, aby utrzymać jej przezierność, po przełączeniu przycisku zmienia się w szkło mleczne. W ten sposób nie było konieczności stosowania zasłon a całość ma czystą formę – opowiada projektantka. 

Tutaj również zastosowane zostały profile stalowe malowane w kolorze białym, zarówno do przeszklenia między pomieszczeniami, jak i w drzwiach szklanych do prysznica, oraz w konstrukcji pod umywalką. Ten sam zabieg architekt zastosowała na ramie lustra i wieszaku na ręczniki. Dzięki temu kluczowe elementy i materiały spotykają się ze sobą we wszystkich pomieszczeniach mieszkania.

Łazienka to kolorystyczny konik właścicielki. To za jej namową projektantka zastosowała wyrazistą płytkę imitującą kolorowy onyks, która okazała się hitem tej przestrzeni. Płytka pojawiła się jako najważniejszy element dekoracyjny ściany z wanną wolnostojącą i na głównej ścianie pod prysznicem. – Piękne tło do onyksu stworzyliśmy w oparciu o bardzo neutralną płytkę w kolorze złamanej bieli oraz naturalny fornir dębowy. Całość dopełniają białe baterie podtynkowe – dodaje Anna Maria Sokołowska. Za fornirowanymi, wysokimi frontami schowana została szuflada na bieliznę, na której ustawiona jest pralko-suszarka oraz pojemne półki na środki czystości.

Sypialnia posiada wszystko, co niezbędne. Są tu szafy, które mają 40 cm głębokości, duże łóżko oraz podwieszoną toaletkę, która może również pełnić funkcję biurka.

Pokój dla gości

W pokoju gościnnym właścicielom nie zależało na stworzeniu dodatkowego miejsca do pracy. Znajduje się tu więc nieduża, rozkładana sofa, która służy do wypoczynku i weekendowego spania dla dzieci lub gości. W pokoju dla gości mamy także w pełni funkcjonalną szafę oraz przestrzeń na książki i pamiątki właściciela. Duże, okrągłe lustro w białej, stalowej ramie to kolejny element ze stali, której detale przeplatają się we wnętrzu mieszkania. Lustro ze względu na średnicę zostało projektowane pod zamówienie i poza powiększeniem przestrzeni dodatkowo odbija światło i zieleń ogrodu.

Łazienka gościnna

Łazienka gościnna powstała z połączenia wc z garderobą, dzięki czemu jest bardzo wygodna i funkcjonalna. Znajduje się tu prysznic typu walk in, toaleta i umywalka wykonana w całości, łącznie z blatem, z konglomeratu. Strefa prysznica wydzielona jest ciemniejszym kolorem płytek o dużym formacie, imitujących szary kamień. W pozostałej części łazienki, zastosowane zostały płytki marmurowe, które płynnie przechodzą na podłogę do korytarza. Całość ocieplona jest fornirem z drobnym ryflowaniem i naturalną strukturą. Kontrastowe elementy w kolorze czarnym dopełniają całość aranżacji. 

Autorka Projektu: Anna Maria Sokołowska, pracownia Anna Maria Sokołowska Architektura wnętrz, www.amsokolowska.pl

Zdjęcia: Fotomohito 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także