Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Apartament w sercu Warszawy: jasne, spokojne wnętrze. Piękny projekt!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
19 lis 2020 13:10

Przebywając tu, można na chwilę się zatrzymać, zrelaksować i skupić na tym, co twórcze i rozwijające. Apartament na warszawskiej Ochocie został urządzony w duchu luksusowego minimalizmu, co sprawia, że przestrzeń jest wolna od nadmiaru bodźców. 



Właściciele 60-metrowego mieszkania na warszawskiej Ochocie początkowo planowali klasyczny, trzypokojowy rozkład przestrzeni. Kiedy powierzyli projekt Adze Kobus i Grzegorzowi Goworkowi z pracowni Studio. O., realizacja przybrała zupełnie inny kierunek. W efekcie powstało miejskie, komfortowe schronienie. Otwarta przestrzeń, kojąca zmysły i sprawiająca, że codzienne problemy zostają za jej progiem.

W duchu organic shelter

Projekt powstał w duchu organic shelter - założeń, które architekci stworzyli z myślą o inwestorach prowadzących aktywny, nomadyczny styl życia. Organic shelter to przestrzeń pomiędzy przedmiotami, formami, bryłami, która nie przytłacza nadmiarem bodźców, a koi. Pozwala być bardziej skupionym na sobie, swoim wnętrzu i naturalnych potrzebach ciała. Sprzyja twórczym działaniom i rozwojowi, jednocześnie dając poczucie komfortu.

W miastach organic shelter łączy się z luksusową formą minimalizmu. Ważną rolę odgrywa tu oświetlenie, które właściwie odzwierciedla kolory, nie męczy wzroku. Starannie wyselekcjonowane materiały wykończeniowe są naturalne, zyskują wartość z czasem. Dominują mobilne meble zgodne z upodobaniami użytkownika, pochodzące od renomowanych producentów bądź rzemieślników. To one nadają przestrzeni ostateczny charakter.

Układ wnętrza

Z uwagi na ograniczoną powierzchnię, układ pomieszczeń, ściany, funkcje, oświetlenie, zabudowy zostały stworzone na nowo i starannie przemyślane. Pomimo niekorzystnego układu mieszkania i ograniczeń w postaci grubych, kamienicznych ścian nośnych, architekci zdecydowali się na otwarcie przestrzeni. Wszystkie otwory drzwiowe zostały podniesione do maksymalnych możliwych wysokości. W największym z zastanych pokoi znalazła się sypialnia, której podłużny kształt został zbalansowany dzięki zastosowaniu lustrzanej tafli. W pozostałej części mieszkania usytuowano łazienkę i wc. Zostały ukryte za lustrzanymi ścianami, które optycznie powiększają powierzchnię. Pozostałą przestrzeń pozostała otwarta. Serce apartamentu stanowi centralnie ustawiony stół wraz z zabudową kuchenną. Strefy przechowywania zostały wtopione w ściany, dzięki czemu w zasięgu wzroku pozostaje tylko to, co przyjemne dla oczu.

W duchu luksusowego minimalizmu

Całość bazuje na ciepłej i jasnej kolorystyce. Drewniana podłoga, stonowane kolory ścian i zabudów tworzą harmonijną całość. Architekci postawili na meble mobilne z naturalnego drewna wyselekcjonowanych włoskich i duńskich producentów. Charakter miejsca tworzą naturalne ciepłe tkaniny oraz odpowiednio dobrane oświetlenie techniczne i dekoracyjne. Apartament został utrzymany w duchu luksusowego minimalizmu, co sprawia, że przestrzeń jest wolna od nadmiaru bodźców. Przebywając tu, można na chwilę się zatrzymać, zrelaksować i skupić na tym, co twórcze i rozwijające.

Zobacz także Piękne, nowoczesne wnętrze. To mieszkanie jest też bardzo wygodne!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także