PARTNER PORTALU
Apartament z widokiem na Odrę: 48 metrów elegancji

Apartament z widokiem na Odrę: 48 metrów elegancji

Autor: Justyna Łotowska
04 sie 2020 13:21

Siła kontrastów w symbiozie z wygodą, ciepłem i funkcjonalnością – dokładnie tak można opisać apartament zlokalizowany w centrum Wrocławia. Co sprawia, że zaprojektowane przez studio Mauve wnętrze, jest zarazem eleganckie i przytulne?

48 m² w centrum Wrocławia to inwestycja, w której głównym założeniem było wyróżnienie się na rynku długoterminowych wynajmów. Projektanci postawili zatem na prostotę, nowoczesność, funkcjonalność wnętrza oraz materiały najwyższej jakości.

Czerń, złoto i odcienie szarości

Wyjściową koncepcją projektantów było stworzenie wnętrza luksusowego, ale też przytulnego. Podczas pierwszej wizyty w stanie deweloperskim nieruchomości spodobał im się kolor stolarki okiennej - ciemny szary RAL 7043 mat. Zdecydowali się zatem użyć tego odcienia jako głównego składnika palety barw. Odpowiednio skomponowane ciemne, grafitowe otoczenie dało uczucie ciepła i intymności. Złoto zostało wybrane do skontrastowania z powyższym kolorem i ożywienia scenerii. Realizuje ono równocześnie założenia projektowe - jest eleganckie, a jego barwa ciepła. Odcienie szarości uzyskano m.in. dzięki zastosowaniu mikrocementu.

Klimat stworzony oświetleniem

Klimat we wnętrzu można uzyskać za pomocą światła. Z tego względu w projekcie jest sporo punktów oświetleniowych, a w każdym z pomieszczeń starano się uzyskać inny nastrój, za pomocą różnych rodzajów opraw czy lamp. Tak oto rola światła zmienia się w zależności od rodzaju pomieszczenia - w sypialni stonowane i łagodne oraz umożliwiające czytanie w łóżku, w pokoju dziennym relaksujące, aktywizujące do działania. Poza oświetleniem głównym zdecydowano się na dobór oświetlenia dekoracyjnego (z oferty marki AQForm) Uwagę zwracają piękne lamy wiszące nad stolikami, dające łagodne światło z ozdobnych żarówek. Leżanka z kolei otrzymała kinkiet z serii lamp wiszących.

Widok z okna i strefa relaksu

Projekt strefy relaksu to autorski pomysł projektantów. Wcześniej architekt zaplanował w tym miejscu stół jadalniany, ale ostatecznie to koncepcja projektantów zdobyła serce inwestorów. Strefa relaksu zlokalizowana z zachwycającym widokiem na miasto ma spełniać funkcję regenerującą i odprężającą mieszkańców po wyczerpującym dniu.

Przytulności we wnętrzu dodają ciepłe kolory, drewno, obicia zasłon, ale przede wszystkim dużą rolę przypisuje się oświetleniu. Punkty świetlne rozmieszczone w każdym z pomieszczeń tworzą różne kombinacje gry świateł o ciepłej barwie. Gdy zajdzie słońce, wnętrze może nadal pozytywnie nastrajać domowników. Mieszkanie odpowiada na potrzeby zarówno pary, jak i singla ceniącego sobie wygodę i efektowne rozwiązania.

Studio projektowe MAUVE zajmuje się projektowaniem wnętrz oraz nadzorowaniem etapów realizacji swoich projektów. Projektanci chętnie polecają zaufanych podwykonawców oraz wyręczają inwestorów w zamawianiu materiałów wykończeniowych. W zakres oferowanych usług wchodzi również doradztwo na etapie wyboru nieruchomości.

Projekt i zdjęcia: studio Mauve

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także