Bardzo fajne 90-metrowe mieszkanie. Nowoczesne i super wygodne!

Bardzo fajne 90-metrowe mieszkanie. Nowoczesne i super wygodne!

Autor: Ewa Kozioł
24 maj 2022 09:14

Mieszkanie o powierzchni niemal 90 m2 przeszło gruntowany remont. Jego układ i aranżacja zostały dopasowane do potrzeb młodego małżeństwa oraz ich psa. Wnętrze jest wygodne, nowoczesne, ale i przytulne.

  • W korytarzu znajduje się duża szafa z siedziskiem w zabudowie oraz wygodne miejsce dla psa.
  • W części dziennej znajduje się kuchnia oraz salon z jadalnią.
  • Najmocniejszym akcentem strefy dziennej jest kanapa z tapicerką w kolorze morskiej zieleni.
  • W kuchnię od salonu oddziela półwysep, pełniący też funkcję blatu barowego z hokerami.
  • W sypialni cała ściana została wykorzystana na zabudowę meblową.

Dwupoziomowe mieszkanie jest bardzo wygodne i funkcjonalne. Liczne zamiany sprawiły, że idealnie spełnia ona potrzebny nowych właścicieli. Na parterze znajduje się salon połączony z kuchnią i jadalnią, gabinet oraz mała łazienka. Na piętrze, na które prowadzą dębowe schody dywanowe, mamy prywatną przestrzeń młodego małżeństwa – sypialnię z główną łazienką oraz pralnię.

Szafa, siedzisko i miejsce dla psa w korytarzu

W korytarzu znajduje się duża, pojemna szafa z siedziskiem w zabudowie. Przed remontem z korytarza prowadziły do salonu i kuchni dwa, osobne wejścia. Architekci zdecydowali się jednak na zostawienie tylko jednego z nich, natomiast w drugim została wykonana wnęka, gdzie ustawiono psie miski i wiszącą szafka na psie gadżety. Strefa korytarza, kuchni oraz ubikacji pod schodami wyłożona jest gresem imitującym lastryko. W pozostałych pomieszczeniach położona została deska, która pięknie wybija się na tle minimalistycznego wnętrza.

Otwarta strefa dzienna

W przestronnej części dziennej znajduje się kuchnia oraz salon z jadalnią. Poszczególne strefy zostały od siebie oddzielone horyzontalnie – zróżnicowanymi posadzkami i sufitem podwieszanym, a także wertykalnie – za pomocą kolorów ścian i pionowo zamontowanej listwy oddzielającej strefę TV.

Najmocniejszym akcentem strefy dziennej jest kanapa z tapicerką w kolorze morskiej zieleni. Idealnym dopełnieniem całej aranżacji są rośliny. Nawiązujące do nich kolory pojawiają się na plakatach ściennej galerii, która wisi w strefie jadalnianej. Całość tej przestrzeni otoczona została firanami i zasłonami, nadającymi przestrzeni elegancji i przytulności.

Nowa kuchnia zyskała sporo dodatkowego blatu roboczego, wysoką zabudowę z lodówką oraz piekarnik i kuchenkę mikrofalową w słupku, a także blat barowy z hokerami. Kolorystyka zabudowy została dobrana na zasadzie kontrastu – jasne, frezowane fronty z czarnymi uchwytami w połączeniu z ciemnymi, gładkimi frontami bez uchwytów.

Mała łazienka na parterze

Przy klatce schodowej, pod schodami, znajduje się mała łazienka. Urządzona jest wygodnie i nowocześnie. Architekci dobrze wykorzystali każdy centymetr kwadratowy pomieszczenia. Zabudowa stelaża wc wykończona została tym samym gresem w różnych odcieniach szarości z granatowymi akcentami. Ten sam materiał znalazł się na podłodze. Do całości idealnie pasuje ściana, która zdobią granatowe płytki w kształcie heksagonów. 

Gabinet z rozkładaną sofą

Po drugiej stronie od ubikacji mieści się gabinet, w którym kiedyś była sypialnia. Jest to niewielkie pomieszczenie od strony ulicy, więc architekci zmienili jego przeznaczenie, co inwestorzy uznali za bardzo korzystną decyzję. W gabinecie na środku stanęło biurko z wiszącym oświetleniem, za nim witryna na dokumenty. Jej fronty zdobi ryflowane szkło. Przy drzwiach znajduje się rozkładana sofa, która również może posłużyć gościom, gdy zdecydują się na nocleg.

Sypialnia na piętrze

W sypialni cała ściana została wykorzystana na zabudowę meblową. Znalazło się w niej miejsce na dwie osobne szafy (dla niej i dla niego), dodatkowe szafki do przechowywania oraz wbudowane stoliki nocne. Łóżko stanęło we wnęce, za nim piękną dekorację tworzą tapicerowane, grantowe panele, do których idealnie pasuje oświetlenie, jak i osprzęt elektryczny w kolorze szczotkowanego złota. Naprzeciwko łóżka zaprojektowany został panel tworzący drewniane tło dla telewizora. Na panelu zawieszono też niską szafkę RTV, która ukrywa gniazda, kable oraz sprzęty elektryczne. Przy oknach znalazło się miejsce na toaletkę z wiszącym lustrem.

Główna łazienka

W głównej łazience zachowany został minimalizm. Podstawą aranżacji jest szary gres na ścianach, imitujący kamień gres na podłodze i czarne akcenty w postaci baterii, kabiny prysznicowej, oświetlenia czy obramowania lustra. Przy oknie stanęła szafka zaprojektowana pod indywidualne potrzeby właścicieli, przykryta blatem z konglomeratu. Nad obudową stelaża wc wykonano także szafkę na zamówienie, która tworzy dodatkowe miejsce do przechowywania.

Autorka projektu: Aleksandra Gosztyła, Ale.DESIGN

Zdjęcia: Zasoby Studio

Zobacz także Szare wnętrze. Piękne i nowoczesne. Zobacz 60-metrowe mieszkanie w Warszawie!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także