Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Bardzo małe mieszkanie w bloku. Zobacz jak urządzono 25 mkw

Autor: Ewa Kozioł
08 kwi 2021 16:17

Mieszkanie znajduje się w samym sercu Warszawy. To kawalerka o powierzchni 25 metrów kwadratowych. Tak mała powierzchnia stanowiła spore wyzwanie dla pracowni Decoroom, której powierzono projekt wnętrz.

Mieszkanie znajduje się w samym sercu miasta, na ulicy Senatorskiej, nieopodal Placu Teatralnego i Starego Miasta. To kawalerka o powierzchni 25 metrów kwadratowych, przeznaczona na wynajem, stworzona jako przestrzeń dla par, które przyjeżdżają tu na krótki pobyt. Niewielka powierzchnia stanowiła wyzwanie dla pracowni Decoroom, której powierzono projekt wnętrz. W efekcie powstało przytulne i komfortowe miejsce wypełnione starannie wyselekcjonowanym designem. Królują tu proste formy i piękny, głęboki odcień niebieskiego, który wycisza i uspokaja.

Między klasyką a nowoczesnością

Wnętrze stanowi swoisty pomost między stylem klasycznym, a nowoczesnym. Do klasyki nawiązują tu między innymi sztukaterie, drewniana podłoga z deski barlineckiej czy płytki na posadzkach w korytarzu i łazience. Nutę nowoczesności wprowadzają dekoracyjne lustro, oświetlenie nad wanną oraz dodatki. Uwagę przykuwa także zabawa barwą – dominuje tu biel oraz nasycony odcień niebieskiego. Farbą w tym kolorze zostały pokryte nie tylko elementy wyposażenia i ściany, ale również sufit w toalecie.

Jedno miejsce, wiele funkcji

Przestrzeń pełni wiele funkcji – łączy w sobie kuchnię, jadalnię, sypialnię oraz… pokoju kąpielowego. Naprzeciwko szerokiego łóżka z dekoracyjną ramą została umieszczona duża wolnostojąca wanna Riho Inspire. Ścianę za nią zdobi kompozycja z luster, która optycznie powiększa pomieszczenie. Granicę tego „salonu kąpielowego” wyznaczają ozdobne płytki marki Vives. Pośrodku pomieszczenia, pod oknem znalazło się miejsce na stolik wraz z jadalnianymi krzesłami. W aneksie kuchennym zastosowano nowoczesną, minimalistyczną zabudowę, która pozwala w pełni wykorzystać potencjał przestrzeni.

Toaleta jest nowoczesna i dobrze zorganizowana. Po prawej stronie umieszczono dyskretną zabudowę, w której powstała strefa przechowywania. Ściany i sufit pokryto niebieską farbą, nawiązując do pozostałej części mieszkania. Dodatkową ozdobę stanowią sztukaterie oraz dekoracyjne akcenty w postaci złotych lamp. 

Dobry plan

Niewielki metraż wymagał przemyślanego rozplanowania wszystkich powierzchni. Architekci z Decoroom stworzyli dyskretne strefy przechowywania, które wpłynęły na funkcjonalność mieszkania. Zabudowa kuchenna przechodzi do holu, jednocześnie nie przytłaczając wnętrza. Aby jak najlepiej zagospodarować część dzienną, zdecydowano się tylko na najbardziej potrzebne elementy wyposażenia, dzięki czemu powstało miejsce na wannę. Całość jest przyjemna dla oka i komfortowa. 

Projekt i realizacja Pracowania Architektury Wnętrz Decoroom 

Zdjęcia i stylizacja: Marta Behling, Pion Poziom – fotografia wnętrz

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także