Biały salon, drewno w kuchni. Zobacz wyjątkowe mieszkanie w kamienicy!

Biały salon, drewno w kuchni. Zobacz wyjątkowe mieszkanie w kamienicy!

Autor: Ewa Kozioł
05 lip 2022 11:41

Mieszkanie znajduje się w starej kamienicy z 1937 roku w Gdyni. Zaprojektowała je dla siebie i swojego męża architekt Justyna Hys. Wnętrze pełne jest światła i dobrej energii.

  • Ściany w mieszkaniu skąpane są w ciepłych odcieniach bieli i delikatnej szarości.
  • Wnętrze, choć nowoczesne w formie, ma w sobie namiastkę postmodernizmu.
  • W mieszkaniu nie brakuje geometrycznych wzorów, które do wnętrza wprowadzają element dynamiki.
  • W regale oddzielającym salon od korytarza zaplanowano miejsce na deski surfingowe. Ich eliptyczny kształt naturalnie współgra z aranżacją całego wnętrza.

Stara, gdyńska kamienica z 1937 roku skrywa fenomenalne mieszkania z wysokimi oknami, przez które każdego dnia do wnętrz dostaje się ogromna ilość światła. Jedno z takich mieszkań należy do pary energicznych i pełnych pasji młodych ludzi, których łączy m.in. miłość do sportów wodnych. Właściciele chcieli zachować charakter wnętrz kamienicy, ale jednocześnie nadać jej osobisty charakter. Projekt został opracowany osobiście przez Justynę Hys, założycielkę pracowni J Creative Studio.

Bieli i delikatne szarości

Ściany w mieszkaniu skąpane są w ciepłych odcieniach bieli i delikatnej szarości, które jak magnes przyciągają naturalne światło. Dzięki temu wnętrze wydaje się optycznie większe i jest bardzo jasne, nawet w pochmurne dni. Aby jeszcze bardziej je rozświetlić oraz nadać mu nieskrępowanej przestrzeni, usunięto dużą część ścian działowych, co pozwoliło "odkryć" i podkreślić konstrukcję budynku.

 

Właścicielom zależało również, aby aranżacja była przytulna i pozwalała ukoić zmysły, dlatego do wnętrza wprowadzono dekory firmy Pfleiderer, charakteryzujące się ciepłymi barwami i malowniczymi wzorami. Na pierwszy plan wysuwa się Orzech Wisconsin R30148 o matowej powierzchni. To elegancki dekor, który doskonale współgra z nowocześnie zaprojektowaną zabudową meblową, wprowadzając do wnętrza nieco ekstrawagancji. Na jego kanwie wykonano przestronną szafę na wejściu do mieszkania, regał oddzielający przedpokój od salonu oraz meble kuchenne.

– Zabudowa wykorzystująca Orzech Wisconsin sprawia wrażenie niezależnego, geometrycznego elementu wstawionego do mieszkania. Jako centralny punkt nie jest jedynie nowoczesnym akcentem, ale również ociepla całą przestrzeń – podkreśla Justyna Hys.

 

Pomieszczenie przeznaczone na kuchnię jest dość wąskie i długie, aby uzyskać jak największą ilość miejsca do przechowywania, zabudowano je po obu stronach, zaś na samym końcu wygospodarowano miejsce na okrągły stół i krzesła. Wspomniany wcześniej wzór drewna został tu zestawiony z równie efektownym Marmurem Venezia S63053 – to niezwykle stylowy dekor w szarej tonacji z malowniczymi pęknięciami, tak charakterystycznymi dla kamienia. Dekor inspirowany tym szlachetnym kamieniem znajdziemy również w salonie, bowiem z wysokiej jakości laminatu HPL w dekorze Marmur Black Royal S63052 wykonano nowoczesną bryłę stolika kawowego.

Nieoczywiste kształty

Wnętrze, choć nowoczesne w formie, ma w sobie namiastkę postmodernizmu. Jego elementy zauważyć można w obłych kształtach mebli – zarówno szafa, jak i meble kuchenne mają zaokrąglone brzegi. Nie brak tu również geometrycznych wzorów, które do wnętrza wprowadzają element dynamiki. Znajdziemy je w postaci dużych, okrągłych uchwytów meblowych czy kolorowych kamyków na płytkach podłogowych ze wzorem lastryko. W tę geometryczną grę doskonale wpisują się również osobiste przedmioty właścicieli. W regale oddzielającym salon od korytarza zaplanowano miejsce na deski surfingowe. Ich eliptyczny kształt naturalnie współgra z aranżacją całego wnętrza.

– Poza tym uwzględnienie praktycznych rozwiązań dla aktywnej sportowo pary, było bardzo ważnym elementem. Stojak na deski surfingowe i longboardy, miejsce do suszenia neoprenowych pianek, czy przestrzeń na sprzęt kitesurfingowy trzeba było umiejętnie wpleść w aranżację wnętrza – dodaje architekt.

Projekt z wyróżnieniem

Wnętrze zaprojektowane przez Justynę Hys doskonale wpisuje się w obowiązujące trendy, a przede wszystkim uwzględnia potrzeby inwestorów i oferuje szereg praktycznych rozwiązań. Wszystkie te elementy zostały docenione przez jury konkursu Wnętrze Roku Pfleiderer, do którego projektantka zdecydowała się zgłosić swój projekt. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także