Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Czarno-białe wnętrze. Zobacz jak urządzono luksusowy apartament!

Autor: Urszula Tatur
11 wrz 2020 09:51

W tym wnętrzu pierwsze skrzypce gra nieśmiertelny duet bieli i czerni. Wtórują mu naturalne materiały i wzornictwo, który nikogo nie pozostawia obojętnym. Prostota form przenika się tu z odważnym ukształtowaniem przestrzeni, a harmonijnie skomponowane materiały stanowią przyjemną stymulację dla zmysłów.

Wnętrze powstało dla konesera designu, o wyrafinowanym guście, ceniącego naturalne materiały, któremu zależało na metamorfozie apartamentu. Projekt powierzył pracowni Studio. O. Aga Kobus i Grzegorz Goworek. Prace rozpoczęły się od wyburzenia wszystkich ścian poza nośną, dzielącą hol, salon i kuchnię od sypialni i łazienki. W efekcie przestrzeń zyskała zupełnie nową energię.

Ponad podziałami

Wizytówką pracowni jest odejście od klasycznego podziału przestrzeni i rezygnacja z wyznaczania ustalonych granic pomiędzy strefami. Podobnie było w przypadku tego projektu. Na środku otwartej przestrzeni w kształcie prostokąta powstał kubik, w którym mieści się pomieszczenie gospodarcze i garderoba. Kuchnia przechodzi płynnie w salon i jadalnię. Również sypialnia pozostaje otwarta – łączy się z salonem kąpielowym.

Misterna układanka

Czarno-białe ściany stanowią idealne tło dla wyrafinowanego designu. Punktem wyjścia i elementem must have była zaproponowana przez inwestora kuchnia Vipp kitchen, która wyznaczyła dalsze, estetyczne kierunki działania. W strefie dziennej spotkały się najlepsze europejskie marki: Tom Dixon, Muttina, Flos, Brokis oraz Gervasoni 1882. Przełamują ascetyczną przestrzeń i wysuwają się na pierwszy plan.

Uczta dla zmysłów

Inwestor, podobnie jak autorzy projektu, bardzo cenił naturalne materiały: len, bawełnę, lite drewno oraz ceramikę od wyselekcjonowanych producentów. Przestrzeń ukształtowano z odwagą, prostotą, dbałością o ergonomię oraz komfort. Nie ma tu miejsca na przypadkowe przedmioty. Starannie wyselekcjonowane tkaniny i detale łączą się w całość, przepełnioną spokojem, zapachami, sztuką współczesną i dobrą energią. Subtelne piękno całej kompozycji wydobywa duża ilość naturalnego światła wpadająca przez wysokie okna.

Wizualizacje: Michał Nowak

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także