Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom dla rodziny. Nowoczesne wnętrza pod Warszawą

Autor: Urszula Tatur
22 paź 2020 16:39

Wielozadaniowy dom pod Warszawą zaprojektowany przez KANDO ARCHITECTS jest dowodem na to, że doskonała funkcjonalność, niesztampowe rozwiązania i minimalistyczny design razem tworzą idealną całość.

Podziwianie gwiazdozbioru Wielkiej Niedźwiedzicy i promieni zachodzącego słońca, bycie blisko natury, ale także wspólne gry w planszówki i bilard, dodatkowo kameralne miejsce do nieśpiesznych rozmów i beztroskiego relaksu – podwarszawski dom miał spełniać życzenia każdego z pięciu domowników. A przy tym wyróżniać się nietuzinkowym pięknem, prostą elegancją i ponadczasowym wzornictwem.

Blisko natury

Architekci stanęli przed trudnym wyzwaniem zaprojektowania 440 m² domu tak, by wszyscy członkowie pięcioosobowej rodziny czuli, że jest to ich miejsce na ziemi. Wśród priorytetów Inwestorów było zachowanie dużych przeszkleń z niesamowitym widokiem na okoliczne drzewa, które prawie „zaglądają” do wnętrza, oraz zachowanie minimalistycznego stylu. Przestrzeń miała wyróżniać się funkcjonalnością i ponadczasowością. Starannie dobrana paleta barw, meble i dodatki z najwyższej jakości materiałów miały przetrwać szybko zmieniające się wnętrzarskie trendy.

Charakter domu zdradza już elegancki, oszczędny w wyrazie hol z ciemną betonową podłogą
i oryginalnym sufitem wykonanym z ciemnego drewnianego parkietu. Kontrapunktem są beżowo-szare ściany wykonane z tynku strukturalnego, choć pierwszoplanowym bohaterem tej przestrzeni pozostaje oczywiście widok za dużymi przeszkleniami. Charakteru całości dodają minimalistyczne oświetlenie w postaci czarnej szyny z reflektorami oraz solidne, acz lekkie aluminiowe ramy oddzielające tafle szkła. Hol prowadzi do schodów wykonanych ze stali, przy czym stopnie wykończone zostały specjalnym nieścieralnym lakierem do zastosowań przemysłowych. Uwagę tej części domu kradnie ażurowa konstrukcja również wykonana ze stali, w środku której architekci znaleźli miejsce na zieleń – rośliny wewnątrz nawiązują do tego, co tuż za przeszkleniami.

Pokój dzienny – pochwała relaksu

Stałym elementem pozostaje ciemna posadzka, która prowadzi do części dziennej domu. W salonie dominuje oszczędna paleta barw, konsekwentnie utrzymana w brązach, szarościach, głębokiej czerni i zieleni. Ciemna podłoga i sufit stanowią perfekcyjne tło dla mebli i dodatków: ciemnobrązowej, dużej sofy, szezlonga, fotela oraz minimalistycznych regałów wykończonych stalowymi elementami. Tuż nad sofą projektanci z pracowni KANDO ARCHITECTS umieścili minimalistyczny czarny wiatrak, który chłodzi domowników w upalne dni. Całość oświetlają oprawy na szynoprzewodach oraz spoty polskiej marki Labra. Ale to widok za oknem kradnie całą uwagę - dzięki dużym przeszkleniom natura „wchodzi do wnętrza”. Zielone akcenty w salonie: poduszki, pled, wazony i rośliny stanowią perfekcyjne dopełnienie całości.

Kuchnia i jadalnia

Z wygodnej sofy można podziwiać zarówno intensywną zieleń ogrodu, jak i tańczące płomienie ognia z kominka, który oddziela pokój dzienny od kuchni. Trójstronna wizja ognia zamknięta w niezwykłej obudowie wykonanej z surowej stalowej blachy, eksperymentalnie patynowanej i lakierowanej dla utrwalenia efektu, czyni wnętrze ciepłym i przytulnym, nadając mu kameralny klimat. Przestronna kuchnia połączona z jadalnią ujmuje elegancją i klasą. Piękny stół z blatem wykonanym z granitu Patagonia zachwyca feerią barw i wzorów. Naturalne piękno kamienia dodatkowo podkreślają proste krzesła w kolorze antracytu. W kuchni architekci umieścili dwie wyspy kuchenne z grafitową obudową i szczotkowanym blatem granitowym również w ciemnej odsłonie – wyspy idealnie komponują się z minimalistyczną zabudową kuchenną oraz stalowymi konstrukcjami i prostym oświetleniem. Kuchnia jest nowoczesna, funkcjonalna i przestronna, a dzięki przeszkleniom naturalne oświetlenie pięknie podkreśla ciemne tony mebli i dodatków.

Łazienka

Wysublimowana elegancja i świetna funkcjonalność wyróżniają także łazienkę master, w której jasna podłoga i sufit stanowią tło dla ciemnobrązowej umywalki i jednej ze ścian. Ale bohaterką przestrzeni pozostaje wanna wolnostojąca w bieli, umiejscowiona tuż przy przeszklonej ścianie, tak by w czasie kąpieli podziwiać zachwycające piękno otaczającej dom przyrody. Pozostała armatura łazienkowa, również w bieli, wpisuje się w minimalistyczny styl całego domu, podobnie jak charakterystyczne czarne oświetlenie na szynoprzewodach.

Spełnione marzenia

Architekci z KANDO ARCHITECTS, spełniając marzenia domowników, zaprojektowali także pokój rekreacyjny z komfortową sofą i eleganckimi stolikami kawowymi, ścianką wspinaczkową czy urządzeniami do ćwiczeń; pokój bilardowy z eleganckim barkiem oraz sypialnię ze świetlikiem – by właściciele mogli podziwiać gwiazdy. W głównej sypialni centralne miejsce zajmuje łóżko z niewysokim wezgłowiem. Tuż za nim na ścianie projektanci umiejscowili wysoką stalową konstrukcję regałową z fornirowanymi półkami i frontami. Intymny klimat sypialni budują ciężkie zasłony oraz nastrojowe oświetlenie.

Naturalne, szlachetne materiały oraz troska o detal to znaki rozpoznawcze pracowni KANDO ARCHITECTS. Wnętrza, które tworzą, są idealnie dopasowane do potrzeb tych, którzy w nich przebywają na co dzień. Dopracowane do perfekcji pozwalają poczuć się prawdziwie u siebie. I taki jest też wielozadaniowy dom pod Warszawą – przeznaczony dla całej rodziny i każdego z osobna, uwzględniający potrzeby wszystkich domowników. W tym domu można snuć plany na przyszłość
w blasku żywego ognia, podziwiać wieczorne niebo, grać w bilard, pracować przy komputerze, gotować… Architekci spełnili najdrobniejsze marzenia i oczekiwania Inwestorów.

Projekt wnętrza: KANDO ARCHITECTS

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także