Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Elegancki apartament. Polskie wnętrze z międzynarodową nagrodą!

Autor: Ewa Kozioł
22 lis 2021 17:52

Elegancki, dwupoziomowy apartament na warszawskim Powiślu projektu Modeko.Studio został nagrodzony w prestiżowym konkursie European Property Awards w kategorii Residential Interior Apartment. Zaglądamy do jego wnętrza. 


Łączenie starej tkanki miasta z nowoczesną architekturą to cecha charakterystyczna warszawskiej dzielnicy Powiśle. Tam też w stuletniej kamienicy z nadbudowanymi trzema współczesnymi piętrami znajduje się nagrodzony w konkursie European Property Awards apartament.

Z widokiem na ogród

Dwupoziomowe, prawie osiemdziesięciometrowe wnętrze projektu Modeko.Studio znajduje się we współczesnej części budynku. Niewątpliwą zaletą mieszkania są dwa tarasy, z których roztacza się wyjątkowy widok na miejskie ogrody na dachu Biblioteki Uniwersyteckiej.

Zanim do pracy przystąpiło Modeko.Studio, apartament był urządzony w standardzie deweloperskim. Inwestorce zależało, by powstało w nim nietuzinkowe wnętrze, które będzie współgrało z jej stylem i temperamentem.

Właścicielka, młoda projektantka mody uwielbia łączyć tkaniny o różnych wzorach i fakturach. Był to punkt wyjścia dla architektów. Postanowili więc zastosować różnego rodzaju tkaniny, zróżnicowaną kolorystykę oscylującą w klasycznej palecie barw, stylowe, artystyczne dodatki skłaniające się ku kobiecej estetyce oraz rośliny, które zawsze dodają wnętrzu swobody. Pomyśleli, by projekt uzupełnić o oryginalny, szalenie modny kamień – lastryko/tarazzo.

Wygodny układ wnętrza

Na górnym poziomie znajduje się wygodnie zaprojektowana strefa wejścia, która rozchodzi się na dwie strony – kuchnię i salon. Klatka schodowa prowadzi w dół do części prywatnej właścicielki, w której ulokowana została sypialnia z wygospodarowanym miejscem do pracy, łazienka, garderoba oraz pralnia wraz z pomieszczeniem gospodarczym.

Wkraczamy do krainy piękna

Już od progu apartamentu poczuć możemy ciepły, kobiecy klimat. Atmosferę uzyskano przede wszystkim poprzez zastosowanie fornirowanych frontów meblowych w naturalnym dębowym kolorze. Pojemne szafki w holu skrywają praktyczną przestrzeń do przechowywania. W zabudowę wkomponowano wnękę z siedziskiem. Tkanina tapicerska ociepla hol, a lustro – w głębi wnęki powiększa optycznie przestrzeń.

Na wprost drzwi wejściowych zaskakuje ażurowa ściana wykonana z płyty MDF i polakierowana na złoto połączona ze szklaną częścią balustrady ujętą w czarne aluminiowe ramy. Oddziela ona strefę wejścia od klatki schodowej prowadzącej do prywatnej części mieszkania. Motyw czarnych linii i ram dostrzeżemy we wnętrzu również w formie czarnych listew przypodłogowych, ram okiennych oraz elementów dekoracyjnych w salonie i sypialni.

W odbiciu olbrzymiego okrągłego lustra w stalowej ramie powieszonego na ścianie nad schodami widzimy zapowiedź kolorystyki wnętrza: pudrowy łagodny róż, złoto, nieoczywistą zieleń.

Kuchnia ze szczyptą vintage

Dębowa zabudowa holu naturalnie przechodzi w ciąg szafek kuchennych. Kuchnia nie jest duża, lecz urządzona na tyle funkcjonalnie, że w pomieszczeniu znalazło się również miejsce na okrągły stół dla czterech osób. Zaprojektowano ją łącząc białe i fornirowne dębem fronty szafek kuchennych. O klimacie w kuchni decyduje jednak przede wszystkim kolorowe lastryko chroniące ścianę między blatem a szafkami wiszącymi.

Do stylu vintage, które we wnętrzu kuchni zasygnalizowało już lastryko, architekci zaproponowali słynną lampę, ikonę skandynawskiego wzornictwa — PH 5 zaprojektowaną przez Poula Henningsena dla marki Louis Poulsen. Przy stole stanęły krzesła dwóch polskich marek znanych ze znakomitych wzorów krzeseł – Iker oraz Fameg. Ich zróżnicowane tapicerki grają z zasłonami w oknie. Każda z tkanin jest inna, lecz razem tworzą intrygującą kompozycję kolorów i faktur.

Relaks w otoczeniu sztuki

Wnętrze salonu zalane jest naturalnym światłem. Jego kształt zobligowany jest dynamiczną skośną szklaną ścianą, a kolorystyka okładziną na elewacji budynku, która doskonale widoczna jest z każdej strony pokoju dziennego.

Wszystko w tym wnętrzu sprzyja wyciszeniu, odpoczynkowi. Bardzo ważną rolę pełni tu sztuka. Na ścianach możemy podziwiać uwodzące kolorem obrazy Doroty Buczkowskiej, na szafkach i parapetach artystyczną ceramikę Malwiny Konopackiej oraz rzeźbę Piotra Lorka s salonu NAP.
Turkus elewacji komponuje się ze zgaszoną zielenią rozłożystego narożnika i dodatkami dekoracyjnymi w postaci poduszek z salonu NAP. Stanowi także ciekawe zestawienie kolorystyczne ze stalową szafką wykonaną na zamówienie w odcieniu śliwki węgierki.

Elegancji dodają salonowi złote dodatki – tace, poduszki, a przede wszystkim lampy stojące umieszczone po dwóch stronach narożnika. Przy oknie stoi De-Lux B8 złota, projektu G. Ponti dla Tato Italia. Drugi koniec sofy oświetla model Ruben z mosiądzu firmy Markslöjd. Obie kupiono w salonie Yestersen. Korespondują one z oświetleniem i ażurowym panelem w holu. Okrągły dywan podkreślający strefę wypoczynkową powtarza natomiast motyw koła, który pojawia się w na klatce schodowej jako olbrzymie, przecięte na pół lustro.

W salonie dobrze widoczna jest także wspomniana wcześniej zabawa fakturami. Mięsisty dywan, filcowy puf i tapicerka polskiego klasyka designu – fotela projektu Romana Modzelewskiego RM58 zakupiony w Euformie, lejące się zasłony oraz okładzina ścienna tworzą, podobnie jak w kuchni intrygującą, ocieplającą wnętrze kompozycję tkanin.

W krainie dobrych snów

Klatka schodowa znajduje się w centralnym punkcie apartamentu. Schody oprócz funkcji komunikacyjnej niewątpliwie pełnią również rolę dekoracyjną. Architektom zależało, by aranżacja klatki schodowej łączyła stylistycznie dwa piętra apartamentu. Elementem je łączącym jest podłużne okno wykończone jasną roletą i mięsistą zasłoną, przecinające strop w przestrzeni klatki schodowej. Schody oświetla seria dekoracyjnych lamp, wykończeniem nawiązująca do ażurowego panelu, który oddziela schody od holu. 

Na niższym poziomie znajduje się strefa prywatna – sypialnia, łazienka, a także pomieszczenie gospodarcze. Dolna kondygnacja powtarza kształt górnej.

W sypialni dominuje chabrowy dywan. Ściana u wezgłowia łóżka to tapicerowany welurowy panel sięgający sufitu. Pionowe przeszycia optycznie podwyższają pomieszczenie. W sypialni nie ma symetrii, do której przywykliśmy. Z jednej strony łóżka zainstalowano czarną lampę wiszącą oraz ustawiono klasyczną szafkę nocną. Z drugiej strony – szafkę zastępuje metalowy stolik pomocniczy. Tę stronę łóżka oświetla złoty kinkiet. W sypialni znów pojawia się motyw cienkich czarnych płaskowników, które ujmują w ramki poszczególne elementy dekoracji wnętrza. W ramę ujęte zostało wezgłowie łóżka, tworząc współczesną wersję łóżka z baldachimem.

Całość aranżacji części pokoju, w której stoi łóżko wykończona jest okazałą bujną zielenią. Strefa pracy znajduje się w przeciwległym narożniku. To proste biurko robione na zamówienie oraz obrotowy skórzany fotel Isa Relax marki Sits. Strefa pracy została wydzielona delikatnym kolorem w formie skośnych przełamań, które nawiązują do niecodziennej formy apartamentu. 

Lastryko, turkus i złoto

Łazienka zaaranżowana została z wykorzystaniem charakterystycznych wzorów i kontrastujących kolorów. Bazę jej wykończenia stanowi kolorowe lastryko. Podwieszany system WC zabudowano w ciemnym odcieniu turkusu. Górną część zabudowy wykorzystano na pojemne szafki. Na ten sam kolor pomalowano również sufit. Najbardziej przykuwającym uwagę elementem wnętrza jest fornirowana szafka podumywalkowa zrobiona na zamówienie wedle projektu Modeko.Studio.

Zachwyca przemyślany, bardzo dekoracyjny sposób ułożenia forniru. Na blacie z konglomeratu stanęła owalna umywalka marki HushLab. Armatura umywalkowa ze szczotkowanego mosiądzu firmy Tres komponuje się z okrągłym lustrem w złotej ramie.

Autor projektu: Paweł Łęczycki, pracownia projekotawnia wnętrz Modeko.Studio, www.modeko.studio

Zdjęcia: Marcin Grabowiecki

Stylizacja: Anna Tyślerowicz

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także