PARTNER PORTALU
Eleganckie, nowoczesne wnętrze. Beż w salonie, szary w kuchni. Piękny projekt!

Eleganckie, nowoczesne wnętrze. Beż w salonie, szary w kuchni. Piękny projekt!

Autor: Ewa Kozioł
28 paź 2022 10:04

Dom Andrychowie został zaprojektowany dla czteroosobowej rodziny. To uosobienie funkcjonalności i elegancji. Wygodne, nowoczesne wnętrze jest jasne i przytulne. Królują tu odcienie beżu i brązu przełamane szarością i czernią.

  • Dom dla czteroosobowej rodziny w Andrychowie to wygodna i nowoczesna przestrzeń w odcieniach beżu i brązu.
  • We wnętrzu zastosowano jasne barwy natury – odcienie beże, które przełamano szarością i czernią. Urozmaiceniem są drewniane elementy, przewijające się w całości realizacji.
  • Po przejściu przestronnym korytarzem z przeważającym motywem ciemnego drewna ukazuje się otwarty, jasny salon połączony z kuchnią oraz jadalnią. 

Podczas realizacji projektu domu dla czteroosobowej rodziny, projektantkom z pracowni MIKOŁAJSKAstudio zależało na stworzeniu funkcjonalnej i nowoczesnej przestrzeni z zachowaniem lekkości i elegancji. Architektki po raz kolejny pokazały, że minimalizm i elegancja nie jest równoznaczna z nudą. Postawiono na styl nowoczesny i minimalistyczny z elementami ocieplającymi jego charakter. Wykorzystano jasne barwy natury – odcienie beże, które przełamano szarością i czernią. Urozmaiceniem przestrzeni stały się drewniane elementy, przewijające się w całości realizacji.

Funkcjonalnie i wygodnie

Właścicielom zależało, aby dom był inteligentny, dlatego postawiono na bezprzewodowy i modułowy system, za pomocą którego sterowana jest większość sprzętu – gniazdka, oświetlenie (zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne), rolety, ogrzewanie oraz monitoring. Poza sprawnym systemem obsługi sprzętów postawiono na rozwiązanie ułatwiające zachowanie porządku. W pomieszczeniach domu zastosowano system wbudowanych szaf, który zadba o to, aby nie zabrakło miejsca do przechowywania rzeczy poza zasięgiem wzroku. 

Wspólna przestrzeń

Po przejściu przestronnym korytarzem z przeważającym motywem ciemnego drewna ukazuje się otwarty, jasny salon połączony z kuchnią oraz jadalnią. W tej przestrzeni kolorystykę beżu przełamano szarością i czernią. W kuchni wykorzystano szary kwarcyt oraz czarne elementy. W salonie znalazł swoje miejsce duży, szary narożnik. Miejsca dla domowników nie zabraknie również przy drewnianym stole w jadalni. Ogromne okna, wypełniające niemalże całe ściany w jadalni oraz salonie, zapewniają dopływ naturalnego światła. Minimalistyczną przestrzeń podkreśliły i urozmaiciły różne formy oraz motywy wybranych dodatków, jak krzesła czy lampy.

W łazience postawiono na ciemniejszą tonację. Przeważa w niej jasna szarość, jednak pierwsze skrzypce odgrywa czerń szafek – wzrok przyciąga zwłaszcza wyjątkowy marmurowy dekor przy umywalkach.

Miejsce dla każdego

Sypialnia właścicieli to idealna strefa wypoczynku. Główną rolę odgrywa tutaj duże łóżko z miękkim wezgłowiem w odcieniach szarości. W całym pomieszczeniu postawiono na biel i szarość, z wyjątkiem jednej ze ścian, którą pokryto farbą w odcieniu antracytowym. To na niej ponownie wykorzystano system zabudowanych szaf. Wzrok w pomieszczeniu przyciąga minimalistyczna toaletka z efektownie oświetlonym, okrągłym lustrem. W łazience usytuowanej obok sypialni znalazła się wolnostojąca wanna oraz prysznic we wnęce, na których zależało gospodarzom.

W aranżacji pokojów dwójki najmłodszych mieszkańców również postawiono na klasykę. Właścicielom zależało na stworzeniu prostej przestrzeni dla swoich dzieci, spójnej z resztą domu. Architektki zachowały jasną kolorystykę, dbając przy tym o każdy detal. W przestrzeni dla córki skupiono się na odcieniach beżu. Wykorzystano zabudowaną szafę oraz stworzono miejsce na ulubione książki.

W pokoju syna jasne barwy zostały przełamane granatem. Do zainteresowań chłopca nawiązano poprzez wykorzystany motyw rysunków technicznych samolotów zawarty na tapecie. W pomieszczeniach stworzono przestrzeń zarówno dla relaksu i zabawy, jak i nauki.

Gabinet z miejscem na relaks, kameralna siłownia

W projekcie uwzględniono także gabinet oraz siłownię. W biurowej przestrzeni znalazło się miejsce zarówno do pracy, jak i dla chwili relaksu. W kameralnej siłowni umieszczono preferowane przez gospodarzy sprzęty – od hantli po bieżnię. Co więcej, w połączeniu z siłownią zagospodarowana została kolejna przestrzeń idealna do odpoczynku lub pracy. Wystarczy wejść po schodach, by znaleźć się w pomieszczeniu z biurkiem oraz biblioteczką i fotelami gotowymi, aby spędzić w nich czas z wybraną lekturą.

Projekt wnętrza: MIKOŁAJSKAstudio, www.mikolajskastudio.pl

Wizualizacje: MIKOŁAJSKAstudio

Zobacz także Nowoczesne mieszkanie w Warszawie. Eleganckie wnętrze. Zaglądamy do środka!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także