Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Eleganckie wnętrze. Zobacz piękne mieszkanie na warszawskim Mokotowie!

Autor: Ewa Kozioł
07 gru 2021 10:16

Eleganckie mieszkanie znajduje się na warszawskim Mokotowie. Zajmuje całą kondygnację w luksusowym apartamentowcu. Na powierzchni 283 metrów kwadratowych królują proste i jednocześnie eleganckie formy i szlachetne materiały.

Właściciele preferują stonowaną stylistykę – proste i jednocześnie eleganckie formy, szlachetne materiały i przyjemną dla oka, neutralną, ale urozmaiconą kontrastami paletę barw. Zależało im na przestronnej, spójnej przestrzeni, dlatego bazą całej aranżacji są naturalne materiały i stonowane kolory konsekwentnie powtarzające się w poszczególnych pomieszczeniach.

Układ funkcjonalny

Apartament został zaprojektowany dla pięciu osób – gospodarzy oraz trojga ich dzieci, z założeniem,
że kiedy w niedalekiej przyszłości młodzi rozpoczną studia, wyprowadzą się, a ich pokoje będą pełnić funkcję przestrzeni dla gości lub gabinetu. Dlatego również te pomieszczenia doskonale wpisują się
w klimat całego apartamentu próżno szukać tu odstępstw od przyjętej stylistyki.

Układ funkcjonalny mieszkania zapewnia prywatność wszystkim domownikom, ale daje też wspaniałe możliwości wspólnego spędzania czasu w przestronnej części dziennej. Do apartamentu wchodzi się z centralnie położonej klatki schodowej do wygodnego, przestronnego przedpokoju z dużym lustrem, praktyczną ławką oraz pojemną garderobą. Obok swoją przestrzeń ma najstarsza córka inwestorów – znajduje się tu jej pokój, z którym sąsiaduje prywatna łazienka.

Hol wejściowy prowadzi do dużej, otwartej przestrzeni dziennej o powierzchni ponad 60 mkw. Strefa wypoczynkowa umożliwia wspólny relaks wszystkim domownikom i ich gościom – stanęły tu dwie wygodne sofy i fotel. Przestrzeń, dzięki czterem dużym oknom na dwóch ścianach, jest wypełniona naturalnym światłem, delikatnie przytłumionym przez dodające przytulności firany i zasłony. Trzecia ściana została przeznaczona na zaprojektowaną na wymiar zabudowę z telewizorem. Symetryczne ustawienie mebli wprowadza wizualny porządek i harmonię. Obok znajduje się strefa jadalniana, w której stanął nowoczesny w formie stół z ośmioma krzesłami oraz przeszklona witryna na zastawę stołową, także zaprojektowana na wymiar (doskonale wypełniła wnękę obok wystającego i zaburzającego przestrzeń pionu wentylacyjnego).

Kuchnia z wyspą

Ze strefą dzienną sąsiaduje kuchnia, w której centrum stanęła duża, funkcjonalna wyspa z blatem z białego konglomeratu, zlewozmywakiem oraz chowanymi gniazdkami elektrycznymi – może służyć zarówno jako powierzchnia do przyrządzania potraw, jak i codzienny stół, przy którym można zjeść szybkie śniadanie czy wypić poranną kawę. Przy jednej ze ścian stanęła zabudowa meblowa sięgająca od podłogi do sufitu. W jednym z jej segmentów znajduje się blat z dostępem do gniazd elektrycznych na sprzęty typu czajnik czy ekspres do kawy. Dzięki drzwiom w systemie obrotowo-wysuwnym, które chowają się w przestrzeń między częściami zabudowy, blat może być w pełni otwarty lub zamknięty. Pod drugą ze ścian znajduje się przestrzeń do gotowania – strefa robocza z płytą oraz zintegrowanym z nią okapem blatowym.

Do kuchni można wejść zarówno z części dziennej, jak i z holu (przy którym znajduje się toaleta dla gości), z którego przechodzi się do prywatnej części właścicieli oraz – w drugą stronę, korytarzem – do pokojów dzieci, pralni oraz pokoju fitness.

Strefa prywatna

Prywatna przestrzeń inwestorów składa się z dużej sypialni, łazienki z przestronnym prysznicem
oraz garderoby. W sypialni doskonale widać kontrasty, na których zależało inwestorom – ściana
za wezgłowiem łóżka jest wykończona dwoma zupełnie innymi materiałami – zarówno pod względem faktury, jak i koloru czy wzoru. Jedna połowa to czarne, drewniane lamelki, druga – spiek z wyraźnym, kamiennym wzorem. Kontrast został także wykorzystany w łazience – wprowadza wizualny podział
na strefę umywalkową i strefę prysznica.

W kolejnej części mieszkania, do której prowadzi korytarz od holu przy kuchni, znajdują się pomieszczenia, na którym właścicielom bardzo zależało – oddzielna, wygodna pralnia z odpowiednią ilością miejsc do suszenia i prasowania ubrań oraz przechowywania środków czystości itp., a także pokój fitness z bieżnią.

Dalej przechodzimy do przestrzeni młodszych dzieci – syn i córka gospodarzy mają tu swoje pokoje, pomiędzy którymi znajduje się wspólna łazienka. We wnętrzu, zamiast klasycznego duetu miska wc plus bidet, architekci z MIKOŁAJSKAstudio zastosowali toaletę myjącą ciało Aqua Clean Sela marki Geberit, która łączy elegancką, purystyczną formę z przydatnymi funkcjami. Minimalistyczny przycisk uruchamiający Geberit z serii Sigma świetnie wpisuje się w aranżację.

Kolory we wnętrzu

W kolorystyce apartamentu dominują szarość i beż, a także kontrastująca z nimi czerń oraz motyw kamienia o wyraźnym żyłowaniu. W materiałach przeważa naturalny, bielony dąb – pojawia się zarówno w postaci francuskiej jodełki na podłodze (deska dębowa Latte firmy Parkiet Hajnówka), na frontach zabudów meblowych oraz w formie paneli i lamelek na ścianach i sufitach, zestawiony z płaszczyznami wykończonymi drewnem o czarnym wybarwieniu. Całość jest estetyczna, spójna i bardzo elegancka.

Apartament został nagrodzony w prestiżowym konkursie European Property Awards 2021. To nie pierwszy raz, kiedy kapituła sędziowska konkursu dostrzegła projekty MIKOŁAJSKAstudio – w 2019 roku architektki Krystyna i Ida Mikołajskie zdobyły główną nagrodę w kategorii Office Design za projekt swojego biura – najlepszej wizytówki pracowni.

Autorki projektu: Ida Mikołajska, Krystyna Mikołajska, MIKOŁAJSKAstudio, www.mikolajskastudio.pl

Zdjęcia: Yassen Hristov.

Stylizacja: Anna Salak.

Zobacz także 50-metrowe mieszkanie w Warszawie. Piękne, eleganckie wnętrze!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także