Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Jasne, nowoczesne wnętrze na warszawskim Mokotowie. Piękne mieszkanie!

Autor: Ewa Kozioł
01 paź 2020 11:08

Mieszkanie młodej pary jest przede wszystkim komfortową i funkcjonalną przestrzenią, gdzie mogą odpoczywać i „ładować baterie” przed kolejnymi wyzwaniami dnia codziennego. Urządzone nowocześnie, ale przytulnie i ciekawie.

Projekt mieszkania o powierzchni 76 m2 zlokalizowanego na warszawskim Mokotowie, powstał dla miłych, młodych ludzi oraz dwójki ich pupili: kota rasy dachowiec i adoptowanej psiej seniorki rasy chihuahua. Inwestorzy są bardzo aktywnymi zawodowo. Pani domu jest weterynarzem o specjalizacji stomatologia weterynaryjna, pan domu zaś menedżerem, zajmującym się finansami w ramach międzynarodowej korporacji.

Obydwoje nie dość, że dużo pracują, to też dużo podróżują, więc ich wspólny dom miał być przede wszystkim komfortową i funkcjonalną przestrzenią, gdzie mogą odpoczywać i „ładować baterie” przed kolejnymi wyzwaniami dnia codziennego – mówi Renata Blaźniak-Kuczyńska, autorka projektu. 

Przytulna przestrzeń

Bazą stylistyczną wnętrza jest duża ilość naturalnych materiałów wykończeniowych oraz neutralna kolorystyka sprzyjająca relaksowi. Stąd duża ilość drewna, polskiego dębu, w całym mieszkaniu. Dębowa jest deska warstwowa na podłodze, fornir na części szafek kuchennych oraz blat rozsuwanego stołu w części jadalnianej. Uzupełnieniem faktury drewna w jego naturalnym, ciepłym kolorze są szarości: kamiennego blatu w kuchni, imitującego beton gresu oraz ścian, a także czarne i złote akcenty: lampy nad stołem i kinkiety w strefie wypoczynkowej salonu.

Elementem wyróżniającym wnętrze jest oryginalna sztuka artystki Magdaleny Kossakowskiej, której obrazy zdobią salon oraz sypialnię. Ich żywa kolorystyka jest punktem odniesienia dla akcesoriów takich jak dywan czy poduszki. Optymistyczny motyw słońca widoczny na wielkoformatowym obrazie w pokoju dziennym jest przesłaniem pomyślności projektantki dla domowników i ich pupili – podkreśla Renata Blaźniak-Kuczyńska

Funkcjonalny układ wnętrza

W pierwotnym układzie funkcjonalnym deweloper przewidział osobne pomieszczenia na łazienkę z wanną oraz wc, Inwestorom, a szczególnie właścicielce bardzo zależało na prysznicu. W efekcie prac koncepcyjnych, w trakcie których trwała walka o każdy centymetr przestrzeni, podjęliśmy decyzję o wyburzeniu i przesunięciu ściany między łazienką a wc na rzecz powiększenia tego ostatniego i wygospodarowaniu tam niewielkiej kabiny prysznicowej. Dzięki temu każdy z domowników zyskał własną, dostosowaną do swoich potrzeb łazienkę – opowiada projektantka. Łazienka z wanną jest kobieca i jasna, a druga ciemna i zdecydowanie męska w swoim charakterze.

Wszystkie zabudowy we wnętrzu zostały wykonane przez stolarza według indywidualnego projektu architektki, dzięki czemu udało się optymalnie wykorzystać wolną przestrzeń. Nawet szafka umywalkowa w łazience pani domu musiała być zaprojektowana z uwzględnieniem wysokości kuwety, której miejsce na co dzień znajduje się właśnie w łazience.

Autorka projektu: Renata Blaźniak-Kuczyńska, Renee's Interior Design, www.reneesinteriordesign.pl

Zdjęcia: Renata Blaźniak-Kuczyńska, Renee's Interior Design

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także