Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Klimatyczne mieszkanie na poddaszu. To wnętrze jest niepowtarzalne!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
09 cze 2020 11:57

To mieszkanie na poddaszu jest minimalistyczne, a jednocześnie przytulne. Jasne i eklektyczne. Ma swój niepowtarzalny klimat. Można się w nim zakochać. 

Niezwykła okolica stała się dla nas inspiracją. W jedynym warszawskim budynku mieszkalnym z własną wieżą, stojącym na końcu ulicy Kubusia Puchatka, przeprowadziliśmy adaptację poddasza. Działaliśmy z namysłem i ostrożnie, by nie naruszyć delikatnej tkanki historycznej – opowiada architekt Przemek Maziarz z pracowni Modoso interiors, autor projektu wnętrza.

Przez wiele lat Modos Interiors, miała w pobliżu, na ulicy Wareckiej, swoją pracownię. Architekci byli przekonani, że w tym budynku mieści się jakiś urząd, może oddział ratusza (to przez tę wieżę…). Dopiero niedawno poznali jego artystyczną przeszłość. Jak się okazało, na poddaszu miała pracownię Anna Dębska, rzeźbiarka. Teraz o ducha tego miejsca dba jej wnuczka Aleksandra Waliszewska, ilustratorka. Mieszkali tu i pracowali Mieczysław Welter, rzeźbiarz, oraz Wojciech Wenzel, grafik i malarz. Żeby wymyślić takie mieszkanie, trzeba mieć wielką wyobraźnię. Przyda się też cierpliwość i nieograniczony entuzjazm. Sama przestrzeń poddasza to duże wyzwanie – konieczność uzyskiwania zgody konserwatora zabytków na prowadzenie prac, brak wind i brak możliwości bezpośredniego dojazdu do kamienicy nie ułatwiały tej realizacji – mówi Przemek Maziarz. Cele, które postawili sobie architekci były wyjątkowo ambitne, ale udało się je osiągnąć dzięki wsparciu całego zespołu z Modoso insteriors.

Projektanci zaadoptowali na cele mieszkalne część pomieszczeń nieużytkowych poddasza od strony północnej. Ich nietypowy układ spowodował, że podzielono je na trzy strefy. Jedną tworzą wejście z aneksem kuchennym, którego sercem jest wyspa na ażurowej konstrukcji. Stamtąd wchodzi się do dwóch pozostałych stref – całkowicie odmiennych sypialni. Przez blisko wiek ta przestrzeń służyła jako pralnia, suszarnia i składzik różności. Ich tynki zapamiętały zapach szarego mydła, proszku Ixi i wilgotnego prania. Zapach był tak silny, że zmobilizował projektantów do odsłonięcia części ścian i pokazania pięknie zachowanych cegieł. Zrównoważono je dużymi płytami grafitowego kamienia, które ułożono na podłodze. Są one też idealnym tłem dla drewna w naturalnym kolorze.

Na jednej ze ścian, która ma ponad sześć i pół metra wysokości, znajduje się portal kominkowy. Całości ciepła dodają mięsiste tkaniny. Do mebli też podeszliśmy nie typowo, stanowi je lekki system Modulla. Stalowe rurki, z których wykonano meble, dobrze komponują się z natynkowym okablowaniem i żeliwnymi grzejnikami. Obecność zielonych roślin, naturalne dodatki ze sklepu Nap i ciepłe kolory tworzą przyjazny klimat. Na ścianie gościnie zawisł obraz Grażyny Smalej alef. Jest minimalistycznie, a jednocześnie przytulnie. Jasno i eklektycznie – podkreśla projektant.

Na antresoli urządzona została druga sypialnia z otwartą łazienką, do których prowadzą kręcone schody. Kiedyś zażartowaliśmy, że dobrze by było móc na nie patrzeć, takie są oryginalne. Od słów przeszliśmy do czynu – wyburzyliśmy część ściany i zastąpiliśmy ją przeszkleniem. Pozwala ono widzieć nie tylko schody, lecz także wnętrze wieży. I dzięki niemu do mieszkania wpada więcej naturalnego światła. Po zmroku można włączyć podświetlenie wieży i wówczas naszym oczom ukazuje się przeskalowana rzeźba, chyba jedyna taka w mieście – opowiada Przemek Maziarz.

Dzięki różnicy wysokości poddasza projektanci mogli wprowadzić do wnętrza różne oprawy oświetleniowe, tworzące niezwykłe kompozycje świetlne na ścianach oraz posadzkach. Grę światła i cienia wzmocniło zastosowanie różnych struktur powierzchni. Stonowaną bazę przełamano nowoczesnymi meblami o lekkiej konstrukcji i w mocnych, nasyconych barwach.

Kiedy oglądamy zdjęcia „przed” i „po” mamy całkowitą pewność, że warto było walczyć o to miejsce i wydobyć jego ukryty potencjał. Projektowanie stało się fascynującą podróżą, w której nieraz skręcaliśmy z obranej na początku drogi w kierunku podpowiedzianym przez intuicję. Z bardzo dobrym skutkiem – wspomina Przemek Maziarz.

Projekt wnętrza: Przemek Maziarz, www.modoso.pl, @modoso_interiors, www.facebook.com/modosogroup/

Zdjęcia: Ola Dermont, @ayukostudio

Stylizacja: Grzegorz , @gregory.room

Zobacz także Niesamowite wnętrze ze sztuką w tle. Odnajdziemy tu klimat starych kamienic!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także