Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Małe mieszkanie - przytulne wnętrze w szarościach

Autor: Anna Usakiewicz
20 marz 2020 12:13

Energia i odwaga młodych właścicieli doskonale koresponduje z oryginalną kolorystyką zastosowaną we wnętrzach, dynamicznym układem funkcjonalnym oraz modnymi akcentami, które kreują charakter mieszkania.

To 70-metrowe mieszkanie we Wrocławiu jest wymarzonym „miejscem na ziemi” Iwony i Marka, młodych ludzi, którzy stanęli przed wyzwaniem, jakim jest zakup i urządzenie własnego „M”. Położone nad samą Odrą osiedle Olimpia Port oferowało to, na czym inwestorom szczególnie zależało. Przepiękna lokalizacja, dużo zieleni wokół, a także widok na rzekę gwarantowały kontakt z naturą, który niezwykle cenią.

Urządzenie mieszkania tak, aby spełniało ich oczekiwania zarówno pod względem funkcjonalnym jak i estetycznym okazało się sporym przedsięwzięciem. Nie ograniczyło się bowiem do wykończenia i wystroju wnętrza, ale obejmowało także zmianę układu ścian działowych. Do współpracy zaprosili projektantkę Katarzynę Krupę, która dla uzyskania maksymalnej funkcjonalności mieszkania zaproponowała odważne rozwiązania. Taki sposób tworzenia projektu, od etapu rozplanowania ścian działowych i instalacji, przez nadzór w trakcie realizacji, aż do wybrania ostatnich dekoracji, przy współpracy i otwartości inwestorów cenię sobie najbardziej i w pełni oddaje to charakter pracy mojej pracowni – mówi Katarzyna Krupa, autorka projektu.

Mimo że zmiana układu ścian działowych wiązała się dodatkowymi kosztami, przyniosła wymierne korzyści. W zastanym układzie mieszkanie miało łazienkę i dodatkową toaletę. Zgodnie ze zmianami, jakie wprowadziła architekt w miejscu toalety powstała garderoba z pralnią, a niewielkie zmniejszenie sypialni pozwoliło na powiększenie łazienki. W efekcie umożliwiając wygospodarowanie miejsca na dużą, wygodną kabinę prysznicową z siedziskiem.

W przedpokoju zaprojektowano szafy na buty, ubrania, torebki oraz wnękę z siedziskiem. Z kolei w wysokiej zabudowie meblowej w części dziennej zaplanowano schowek na niezbędne sprzęty gospodarstwa domowego.

Przemyślany układ funkcjonalny oraz praktyczne zabudowy pozwoliły na optymalne zagospodarowanie powierzchni oraz klarowny podział na strefy. Mieszkanie jest „skrojone na miarę”, o czym przekonuje każdy fragment starannie zaprojektowanej przestrzeni. Wnętrze jest nie tylko wygodne, ale także niezwykle harmonijne w odbiorze. Nie sposób oprzeć się wrażeniu, że każdy element przestrzeni – zarówno meble, materiały, kolory jak też dodatki – został drobiazgowo przemyślany. Wszystkie razem tworzą spójną całość, która jest stylistyczne niezwykle wyrazista, a zarazem bardzo przytulna. To z jednej strony efekt odważnej kolorystki zastosowanej w projekcie, z drugiej – „uspokajających”, neutralnych barw oraz przytulnych dekorów drewna. Sugestie klientów dotyczące użycia mocno nasyconych i odważnych kolorów zaskoczyły mnie, pozwoliły jednak na przełamanie popularnych, bezpiecznych zestawień kolorystycznych – wyjaśnia Katarzyna Krupa.

W kontraście do ciemnych, grafitowych i granatowych ścian ceglanych, w przedpokoju pojawił się turkus. Rdzawo-pomarańczowe fronty mebli w części dziennej ożywiają naturalną biel oraz ciepłe barwy drewna widoczne na podłogach oraz meblach. Z kolei w łazience, gdzie bazę aranżacji stanowi biel ocieplona drewnem, slimonkowe akcenty dodają energii.

Część dzienna, chociaż otwarta i połączona z jadalnią oraz aneksem kuchennym to prawdziwa oaza przytulności. Wszystko tu sprzyja relaksowi i przyjemnemu spędzaniu czasu we dwoje. Wygodna sofa organizuje strefę wypoczynku. Przytulności dodaje nie tylko drewno, pojawiające się na meblach, podłodze (pod postacią paneli winylowych w dekorze drewna) oraz w stylowych, dekoracyjnych drobiazgach, ale także miękkie tkaniny, poduchy, jak również klimatyczne oświetlenie. Jak mówią właściciele, dzięki oświetleniu wieczorem mieszkanie nabiera zupełnie odmiennego charakteru. Na ten charakter składają się również pozostałe elementy wystroju. Niebagatelną rolę odgrywa cegła na ścianie w salonie, która pomalowana na grafitowy kolor dodaje przestrzeni wyrazu i stanowi efektowne tło dla kunsztownie wyeksponowanych modeli pociągów, które kolekcjonuje pan domu.

Aneks kuchenny pomimo niewielkich rozmiarów jest bardzo praktyczny – Iwona bardzo lubi to miejsce w swoim mieszkaniu i z przyjemnością tu gotuje. Ułatwiają to bardzo pojemne szafki, a oraz niezwykle odporny na wszelkie kuchenne działania blat kuchenny ze spieku kwarcowego. Kuchnia oddzielona od strefy wypoczynkowej półwyspem z podwyższonym blatem, który łączy się płynnie z barkiem śniadaniowym, zachowuje reprezentacyjny charakter i stanowi tło dla salonu. Spójny charakter całej przestrzeni podkreślają akcenty kolorystyczne zastosowane analogicznie w każdej ze stref. I tak, rdzawo-pomarańczowym  frontom w kuchni odpowiadają poduszki w podobnej tonacji na kanapie w salonie, a fragment ściany w kuchni pomalowany czarną tablicówką taktownie odwołuje się do grafitowej cegły w salonie.

Zobacz także: Kuchnia w bloku - 20 udanych realizacji

Kolory i materiały grają także pierwsze skrzypce w wystroju sypialni. Pomalowana na granatowo cegła na ścianie za łóżkiem to odważne rozwiązanie, które tutaj pasuje „jak ulał” dzięki połączeniu z piaskowym odcieniem pozostałych ścian oraz drewnem na meblach i podłodze. W sypialni udało się także spełnić marzenie pani domu o toaletce. Dzięki wykorzystaniu  blatu i ażurowego metalowego panelu zasłaniającego grzejnik Iwona otrzymała miejsce na toaletkę, a jednocześnie tradycyjny biały grzejnik zyskał stylową oprawę, wpisaną w aranżację wnętrza.

Projekt ten przyniósł mi wiele satysfakcji – przyznaje projektantka. A właściciele, którzy uwielbiają spędzać tu czas, są zadowoleni, że udało się połączyć ich oczekiwania z pięknym i funkcjonalnym wystrojem.

 Projekt: Katarzyna Krupa, Pracownia Aranżacji Wnętrz; katarzynakrupa.pl

 Zdjęcia: Stan Zajączkowski / zajaczkowski.eu 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także