×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mieszkanie dla rodziny. Nowoczesny salon, elegancka kuchnia. Piękne!

Mieszkanie dla rodziny. Nowoczesny salon, elegancka kuchnia. Piękne!

Autor: Ewa Kozioł
01 gru 2022 08:49

Mieszkanie o powierzchni prawie 110 m² zostało zaprojektowane dla trzyosobowej rodziny. Jest nowoczesne i przytulne. Spokojne i harmonijne. Stonowaną bazę kolorów przejmują mocniejsze akcenty, które zbudowały charakter tego wnętrza.




  • Właściciele chcieli mieszkać w nowoczesnym wnętrzu, ale z pazurem. Architektka w pierwszej propozycji zaproponowała stonowaną kolorystykę, ale i bogactwo materiałów.
  • Mimo przestronności i minimalizmu powstało wnętrze przytulne, w którym można się zrelaksować i poczuć swobodnie.
  • We wnętrzu dominują trzy kolory oraz miks naturalnych materiałów. Ważne są również detale, które nadały przestrzeni charakteru – tapeta w sypialni, przeszklenia w kuchni.

Przestrzeń, nad którą musiała pochylić się Hanna Pietras wraz ze swoim zespołem kryła kilka mankamentów. Mało funkcjonalny, pierwotny układ oraz różne wysokości. W najwyższym punkcie to ponad 2,60 metra, a w innych różnica sięgała rzędu ponad 20 cm. To spowodowało, że przestrzeń była poszatkowana, a założeniem przy tym projekcie było stworzenie wygodnej i przestronnej strefy dziennej i nocnej na piętrze.

– Mieszkanie z tarasem liczy prawie 110 m², więc teoretycznie oznaczało to, że ta przestrzeń ma nieograniczone możliwości. Teoretycznie. Musieliśmy popracować nad różnymi wysokościami i układ funkcjonalny pomieszczeń dostosować właśnie do nich. Finalnie wnętrze na tym nie straciło. To wprowadziło pewną dynamikę w tej przestrzeni – mówi Hanna Pietras.

Nowocześnie i funkcjonalnie

Właściciele chcieli mieszkać w nowoczesnym wnętrzu, ale z pazurem. Coś, co spowoduje, że to wnętrze będzie tylko ich. Architektka w pierwszej propozycji zaproponowała stonowaną kolorystykę, ale i bogactwo materiałów.

– Wybrałyśmy bazę trzech kolorów i wokół nich zbudowałyśmy całe wnętrze. Dzięki temu przestrzeń jest spokojna, harmonijna i spójna. Zastosowaliśmy miks materiałów naturalnych. A ten „pazur”, na którym zależało właścicielom przemyciłyśmy w detalach, które zbudowały charakter tego wnętrza – tapeta w sypialni, przeszklenia w kuchni – dodaje architektka. Mimo tego, że mieszkanie nie jest dwupoziomowe to przestrzeń nie przytłacza. Hanna Pietras podzieliła je na funkcjonalne strefy.

Jasne kolory w salonie i w kuchni

Kuchnia jest sercem domu. Sporych rozmiarów wyspa zachęca do tego, żeby przy niej usiąść – rano, po południu, wieczorem. Jest multifunkcjonalna i zachwyca swoimi krągłościami. Gładkie, drewniane wykończenie koresponduje z wiszącymi szafkami. Ozdobne, ryflowane fronty i otwarte półki. Dzięki temu nie mamy poczucia, że czegoś jest za dużo, a czegoś za mało. Wszystko jest wyważone. Mocnym akcentem, a właściwie wspomnianym wcześniej „pazurem” jest ich kolor – głęboka czerń, która na tle bieli i szarości przykuwa wzrok.

Krok dalej mamy strefę jadalni i okrągłym stołem marki Kalwaria Meble na stożkowej nóżce. Tuż obok stoi komoda marki Tamo, której fronty idealnie komponują się z tymi na szafkach w kuchni. Salon utrzymuje swoją spójność z całą strefą dzienną dzięki kolorystyce. Stonowana szarość i naturalne materiały jak drewno. Dużą wagę właściciele przykładają do dodatków – poduszek, wazonów, czy innych elementów dekoracyjnych. Nie daje to wrażenia „zagracenia”, a wręcz wygląda, jakby od zawsze było tam ich miejsce.

– Jedną z inspiracji był portugalski minimalizm, gdzie jest dużo materiałów, faktur. Zabawa teksturą i odcieniem, a nie mocnymi odcięciami kolorów. Dlatego w tym wnętrzu jest sporo dodatków. Idealnie pasują do bazy. Budują to wnętrze – mówi Hanna Pietras.

Tapeta na ścianie za łóżkiem w sypialni, zieleń w pokoju dziecięcym

Na piętrze znajduje się strefa prywatna – sypialniana. Pokój dziecka to przede wszystkim kolor, ale nie klasyczny błękitny, czy różowy. Zieleń z domieszką niebieskiego. Piękny, świeży odcień, który stanowi bazę dla jasnych mebli i wzorzystej tapety, od której nie da się odwrócić wzroku. Zresztą tapetę znajdziemy również w głównej sypialni – to ona buduje to wnętrze! A razem z nią szafki nocne – ponownie Tamo oraz ceramiczna lampa marki New Works. Na wprost okrągłe lustro i podwieszana szafko-toaletka. Warto zwrócić uwagę na fronty – ten wzór bardziej lub mniej zagęszczony nawiązuje do tego w strefie dziennej.

Jak jednym zdaniem można opisać ten projekt? „Wchodzisz i ogarnia Cię spokój” – to mieszkanie to przestrzeń udomowiona już od pierwszej godziny po wyjściu ekipy remontowej. Spokojna baza i charakterne elementy, dzięki temu to wnętrze jest jakieś, ale jednocześnie jest spójne w każdym elemencie.

Projekt wnętrza: Hanna Pietras Architects, www.hannapietras.com

Współpraca przy realizacji projektu: Anna Petrova

Zdjęcia i stylizacja: Folow the flow

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także