Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Mieszkanie w Gdańsku: piękny projekt dla rodziny 2+2

Autor: Justyna Łotowska
12 lis 2020 08:08

Mieszkanie o powierzchni 66 m2 zaprojektowały architektki wnętrz, Anna Maria Sokołowska i Katarzyna Nowak z pracowni Anna Maria Sokołowska Architektura Wnętrz. Nowoczesne wnętrze powstało dla rodziców z dwójką dzieci. Zobaczcie ten ciekawy projekt!

Mieszkanie w gdańskiej inwestycji Scena Apartamenty to oaza wygody przeznaczona dla małżeństwa z dwójką dzieci, dziewczynką w wielu szkolnym i chłopcem w wielu przedszkolnym. Mieszkanie pierwotnie miało trzy pokoje. Inwestorzy oczekiwali od architektek przede wszystkim stworzenia dwóch oddzielnych przestrzeni dla dzieci kosztem swojej własnej sypialni. Sami planowali spać w pokoju dziennym. Architekt Anna Maria Sokołowska miała jednak znacznie lepszy pomysł. 

W tym projekcie bardzo ważne było, aby w dwóch sypialniach wygospodarować miejsce dla dzieci. Rodzice chcieli, aby każde z dzieci miało swój pokój nawet kosztem urządzenia małżeńskiej sypialni w pokoju dziennym. Zaproponowałam więc nietypowe rozwiązanie - kosztem niewielkiej części pokoju córki i pomieszczenia gospodarczego, wygospodarowałam klientom małą sypialnię. Wymyśliłam, aby przeszklić ją od strony korytarza, tak by miała dostęp światła dziennego. Pomieszczenie gospodarcze ma własną wentylację, więc zamknięcie sypialni szklanymi drzwiami nie było problemem. Takim oto sposobem rodzice otrzymali w prezencie funkcjonalną sypialnię, która dodatkowo jest ozdobą całego mieszkania - mówi autorka projektu, architekt wnętrz Anna Maria Sokołowska. 

Jasna i wygodna część dzienna

Pokój dzienny to otwarta i funkcjonalna przestrzeń, na która składa się część wypoczynkowa, jadalnia i aneks kuchenny. W części wypoczynkowej znalazła się prosta szara kanapa (Sofa Company) ze stolikiem kawowym w klimacie boho. Uwagę zwraca piękna jadalnia - drewniany stół i krzesła pochodzą z oferty polskiej marki Fameg. Dopełnieniem wystroju jest też minimalistyczne oświetlenie marki Bolia i wykonane na zamówienie przez stolarza zabudowy. 

W otwartej kuchni zabudowę wykonano z md-u, lakierowanego i frezowanego delikatną cienką ramką. Kuchnię od salonu oddziela ciekawa wyspa kuchenna z blatem z gresu wielkoformatowego z rysunkiem białego marmuru. Tuż przy kuchni znalazła się także szafa z lustrzanymi frontami i lustro klejone na ścianie, które miało za zadanie zamaskować komin. 

Sypialnia z przeszkleniem - dobry patent na brak miejsca

Niewielka sypialnia właścicieli została przeszklona od strony korytarza, aby zyskała światło dzienne. Dzięki temu zabiegowi powstało funkcjonalne i ładne pomieszczenie, które zwraca uwagę wszystkich odwiedzających. Podstawa łóżka została wykonana z płyty laminowanej imitującej drewno, zagłówek tapicerowany zrobiono na zamówienie, podobnie jak stylowe zabudowy mdf dające dużo dodatkowej przestrzeni na przechowywanie. Wisienką na torcie jest tu z pewnością piękna tapeta marki Cole&Son. 

W dwóch pokojach powstały dwa oddzielne pokoje dziecięce. Urządzone w jasnej kolorystyce, w prostym skandynawskim stylu, zachwycają funkcjonalnością, którą zawdzięczają przede wszystkim wykonanym na zamówienie zabudowom - architektki wykorzystały dostępną przestrzeń co do centymetra!

Projekt: Projekt: Anna Maria Sokołowska, Katarzyna Nowak, pracownia Anna Maria Sokołowska Architektura Wnętrz
Zdjęcia: Fotomohito

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także