Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nieduże mieszkanie: zobacz proste, wygodne wnętrze

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
16 marz 2020 16:02

Miało być prosto, funkcjonalnie, żadnego blichtru czy fikuśnych, dekoracyjnych form, za to z wyraźnie dominującą rozgrzewająca nutą naturalnego drewna. Ot, zwyczajne mieszkanie do mieszkania.

Ale ponieważ jego właściciel jest jednocześnie architektem, z pełną świadomością wykorzystał siłę prostoty i zachowawczość formy. Nie ukrywam, że od zawsze fascynował mnie fiński modernizm, tak bliski i człowiekowi, i naturze – mówi Łukasz Pruchniewicz, któremu w przełożeniu skandynawskich koncepcji na realia niewielkiego metrażu rodzimej realizacji pomogli eksperci Grupy Komandor.

Mieszkanie, choć faktycznie nieduże, bo mieszczące się na 44 metrach kwadratowych, ma niewątpliwą zaletę w postaci antresoli, która zajmuje połowę tej przestrzeni. Parter zorganizowano w czytelnym układzie funkcjonalnym, obejmującym część wejściową, która wprowadza rozejście do pomieszczeń na kondygnacji: salonu z aneksem kuchennym, gabinetu oraz łazienki. W strefie dziennej dominują drewniane meble, które ustawiona na podłodze wykończono białą żywicą. Zaprojektowana na potrzeby mieszkania klatka schodowa, wydzielona jest ażurową ścianką, by pozbawić ją klaustrofobicznych odczuć podczas wchodzenia po schodach prowadzących na piętro. Tam, pod częściowo spadzistym dachem, znajduje się sypialnia właściciela.

Aneks kuchenny stanowi zabudowa meblowa w jasnym drewnie wraz z wiszącymi szafkami sięgającymi sufitu. Pomiędzy nimi rozciąga się grafitowy pas panelu nad blatem, oba wykonane z tego samego materiału – kamienia. W sąsiadującym salonie, gdzie otwarte półki na książki w zbliżonej barwie drewna, wypełniają przestrzeń pod schodami. Palmę pierwszeństwa, jeśli chodzi o przykuwanie uwagi, dzierży narożnik w głębokim, morskim odcieniu z kroplą energetycznej czerwieni.. Położony na parterze gabinet jest już nie tylko prosty w swoim charakterze, ale zdecydowanie minimalistyczny. Oprócz typowego biurka do pracy znajdziemy tam ciekawie wkomponowany mebel – metalowy regał w czarnym satynowym wykończeniu, który kształtem odzwierciedla ten z salonu, z tą różnicą, że jest wbudowany w ścianę pod schodami. To jeden z wielu elementów, które specjaliści Komandora zaprojektowali specjalnie dla architekta zgodnie z potrzebami, jakie narzucało niewielkie mieszkanie z klatką schodową pośrodku.

Łazienka także przywodzi na myśl klasykę skandynawskiego wzornictwa, tym razem w jego geometrycznym czarno-białym wydaniu. Białe prostokątne płytki rozdzielone kontrastową fugą, czarna matowa armatura, proste neutralne półki i sanitariaty oraz prysznic bez brodzika czynią to pomieszczenie chłodnym w wyrazie, ale poprzez skojarzenia ze stylem północy, bliskie reszcie mieszkania. Mieszkania, które niejako stanowi tło, dla tego co w nim najważniejsze – domownika.

To właśnie jego preferencje wynikające z metrażu i bryły pomieszczenia na poddaszu stały u podstaw projektu mebli do sypialni, w której z założenia miało niepodzielnie rządzić naturalne drewno. Oprócz łóżka z oferty Komandora, obejmuje on zespoloną z nim nowoczesną, choć także ciepłą w odbiorze zabudowę meblową. Na jej fronty składa się system przesuwny Szafir w kolorze Anody Grafitowej z wypełnieniem z płyty laminowanej Dąb Słoneczny oraz wypełnieniem z, często stosowanego ostatnio w szafach, przezroczystego szkła. Znajdziemy tam też fronty uchylne, podświetlane drążki ledowe oraz szuflady ubraniowe i półki na buty. 

Projekt i zdjęcia: Łukasz Pruchniewicz, współpraca Grupa Komandor

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także