Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesne, jasne wnętrze. Zobacz jak urządzono dom o pow. 130 mkw

Autor: Urszula Tatur
05 lis 2020 10:20

Jasny, przestronny, prosty i funkcjonalny – taki jest dom na warszawskim Wawrze. Solidną bazę aranżacji tworzy beton i drewno. Wzorzyste akcenty w pastelowych odcieniach pokazują, że właścicielom nie brak fantazji i polotu.

Inwestorzy to małżeństwo lubiące podróże i sporty wodne. Chcieli, aby ich dom nie był sztampowy i oddawał ich charakter. Zależało im na wygodzie i zachowaniu przestrzeni. Choć 130 metrów kwadratowych to w sumie niemało, jednak w podziale na trzy kondygnacje pomoc projektanta przy komfortowym urządzeniu wnętrz okazała się niezbędna. Zuzanna Kuc, właścicielka pracowni ZU projektuje, zadbała o to, by właściwie wykorzystać każdy centymetr dostępnej powierzchni.

Dla gości i domowników

Centralnym punktem części dziennej jest kominek. Deweloper dość nietypowo przewidział dla niego miejsce w samym środku salonu. Projektantka podjęła wyzwanie i postanowiła z mankamentu uczynić atut wnętrza. Do zabudowy kominka dodała wnękę na drewno i w ten sposób stworzyła element dekoracyjny otwartej przestrzeni parteru. Za kominkiem, w ścianie pod schodami ukryto drzwi prowadzące do niewielkiej toalety.Ciekawy akcent dekoracyjny w łazience dla gości stanowi ściana wykończona w całości niewielkimi heksagonalnymi płytkami w kolorze miętowym. Na ich tle wyeksponowano okrągłe lustro i zawieszone na linkach lampy.

Spójna kolorystyka części dziennej, utrzymana w palecie bieli, szarości i zgaszonych pasteli, wygodne meble o prostych formach oraz powtarzający się motyw heksagonów konsekwentnie budują nastrój części dziennej. Szare heksagony, nieregularnie rozrzucone na podłodze wokół kominka oraz w aneksie kuchennym, a także wiszące w strefie jadalni otwarte szafki o nietypowo podzielonym wnętrzu dynamizują aranżację.

Prywatna przestrzeń

Na piętro, do części prywatnej prowadzą podświetlane schody o lekkiej konstrukcji. Na tej kondygnacji ulokowano sypialnię właścicieli, dwie łazienki, przestronną garderobę i gabinet. W sypialni pierwsze skrzypce gra drewniane łóżko z szerokim, tapicerowanym we wzór jodełki zagłówkiem. Ciekawym akcentem dekoracyjnym, konsekwentnie nawiązującym do innych elementów wystroju są lampki nocne na długich, sznurkowych przewodach.

Bezpośrednio z sypialni mamy dostęp do prywatnej łazienki gospodarzy. W tym wnętrzu projektantka perfekcyjnie połączyła estetyczne piękno i funkcjonalność. Proste formy fornirowanych mebli podkreślają wzorzyste płytki na podłodze. Dzięki zastosowaniu dyskretnego odpływu liniowego Geberit CleanLine we wnęce pod natryskiem, można było pokryć kolorowymi płytkami nie tylko całą podłogę, ale również jedną ze ścian. W ten sposób zyskano kolejny, ciekawy akcent dekoracyjny. Właściciele nie martwią się czyszczeniem odpływu. Wygodny, wyjmowany koszyczek pozwala szybko i łatwo pozbyć się wszystkich osadów spod prysznica – wystarczy przepłukać go pod bieżącą wodą.
W drugiej łazience, nawiązującej do stylu retro, inwestorzy zdecydowali się na wannę.

Miejsce na relaks

Urządzając przestrzeń tego trzykondygnacyjnego domu, Zuzanna Kuc zadbała, by nie zabrakło w nim także miejsca do relaksu. Naprzeciwko schodów na piętrze zaaranżowano przytulny kącik czytelniczy, mieszczący regał na książki oraz wygodną, tapicerowaną wnękę, a także praktyczne szafki. Najwyższą kondygnację w całości przeznaczono na wypoczynek i relaks – można tu obejrzeć film na dużym ekranie lub zaszyć się na tarasie pośród roślin.

 

Projektanci: Zuzanna Kuc (ZU Projektuje)
Powierzchnia: 130 m2
Zdjęcia: Marta Behling, Pion Poziom

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także