Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesne mieszkanie dla 3-osobowej rodziny. Ten projekt jest znakomity!

Autor: Justyna Łotowska
26 paź 2020 10:17

110-metrowe mieszkanie w jednej z nowych gdańskich inwestycji powstało dla pary z małym synkiem. Jego projektanci  - Marta i Michał Raca z pracowni Raca Architekci - stworzyli funkcjonalną i wygodną przestrzeń, w której każdy mieszkaniec czuje się świetnie.

Mieszkanie, składające się z salonu, kuchni, sypialni, gabinetu, pokojudziecka, łazienki i wc, znajduje się w nowobudowanej inwestycji na Przymorzu. 

Wymagania klientów dotyczyły głównie kwestii funkcjonalnych. Oliwia bardzo lubi gotować i karmić ludzi, więc dużo uwagi poświęciliśmy rozplanowaniu kuchni i jej wizualnej stronie. Poza tym klientom bardzo zależało na wygospodarowaniu miejsca na garderobę w sypialni. Co do strony estetycznej, klienci chcieli, aby mieszkanie było przytulne z dużą ilością ciepłego dębowego drewna - mówią Marta i Michał Raca.

Kuchnia ze spiżarnią i salon oddzielony drewnianymi lamelami

Pierwotny rzut mieszkania nie wykorzystywał w pełni potencjału mieszkania, więc został mocno zmieniony. Kuchnię zaprojektowano w kształcie litery C i dołączono do niej dużą spiżarnię ukrytą w dębowej zabudowie. Skrywa ona w sobie także szafę na ubrania wierzchnie. Naprzeciwko szafy znajduje się jeszcze jedna szafa, tym razem gospodarcza z pralką i środkami czystości.

Salon został oddzielony od korytarza dębowym przepierzeniem, tak aby optycznie lekko domknąć wnętrze.

Klientom pomysł ten bardzo przypadł do gustu, ponieważ nie chcieli, aby salon był od razu widoczny po wejściu do mieszkania. Przepierzenie pełni także funkcję konsoli do odkładania kluczy i korespondencji. W salonie uwagę zwraca zielona welurowa sofa z Sofa Company. Strefę wypoczynkową dopełnia szary fotel Ume marki Comforty. W salonie wygospodarowaliśmy miejsce na rozkładany dębowy stół. Tłem dla stołu jest półka o lekkiej stalowej konstrukcji - dodają architekci.

W stylu urban jungle

Wnętrze jest bardzo spójne. W każdy z pomieszczeń projektanci zastosowali taką samą paletę kolorów, ale w różnych proporcjach. Dominuje naturalny niebejcowany dąb dla którego tłem jest ciepła jasna szarość. Ważnym elementem we wnętrzu jest zieleń, zarówno żywa, jak i nieożywiona. Występuje w wielu odsłonach: tkaninach, meblach, dodatkach i materiałach wykończeniowych ścian. Jest także motywem przewodnim w plakatach wiszących w strefie dziennej autorstwa Agaty Wierzbickiej. Użyte materiały oraz żywe kwiaty wprowadzają w tym wnętrzu lekko egzotyczny klimat wpisując go w popularny ostatnio styl urban jungle.

Projekt: Marta i Michał Raca, pracownia Raca Architekci
Zdjęcia: Fotomohito

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także