Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesne, przytulne wnętrze. Jest niezwykle urokliwe!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
09 lip 2020 10:16

To mieszkanie znajduje się na warszawskim Mokotowie. Jego właściciele długo szukali nowego miejsca do życia dla siebie i w końcu kupili mieszkanie z rynku wtórnego. Zdecydowali się zaaranżować je pod własne potrzeby.

Mieszkanie spodobało się klientom z uwagi na lokalizację na Starym Mokotowie (ul. Łowicka) oraz dwa tarasy z obu stron mieszkania w tym jeden z widokiem na Warszawę (z sypialni z gabinetem i pokoi dzieci) a drugi większy, relaksacyjny na starodrzew (z salonu i kuchni) – opowiada Katarzyna Rohde, autorka projektu wnętrza.

Układ wnętrza został dosyć mocno zmieniony – większość ścian powstała od nowa. Celem było stworzenie komfortowej przestrzeni dla czteroosobowej rodziny z dwójką dzieci. Ponadto właścicielom zależało na kuchni zupełnie lub częściowo oddzielonej od salonu oraz na gabinecie z miejscem spania dla gości. Ważne były również łazienki. W mieszkaniu zaplanowano dwie łazienki –  jedna z wanną (dla dziewczyn) i druga z prysznicem (dla chłopaków) oraz pomieszczenie gospodarcze na pralkę i suszarkę oraz dodatkowe przechowywanie. 

Przytulenie, nowocześnie i wygodnie

Właściciele chcieli, aby mieszkanie było przytulne, nowoczesne, ale podobały im się też elementy orientalne, patchworkowe, postarzane. W trakcie prac nad projektem we wrocławskiej galerii Stacja Dizajn kupili biurko do gabinetu i foteliki do strefy kawiarnianej. Na giełdzie antyków w podwarszawskich Broniszach kupili natomiast komodę i bieliźniarkę do salonu.

Podczas licznych rozmów nad koncepcję wnętrza właściciele i projektantka doszli do wniosku, że fajnym rozwiązaniem będzie połączenie gabinetu z sypialnią. Chodziło też o to, aby obie przestrzenie można było od siebie oddzielić, kiedy goście mieliby nocować na gabinetowej sofie. Klientom podobały się przegrody w postaci czarnej konstrukcji stalowej połączonej ze szkłem i poszliśmy właśnie w tym kierunku. Nie chciałam jednak robić typowej czarnej kratownicy. Chciałam zastosować mniej oczywisty podział i uzyskać efekt bardziej delikatny, stąd pomysł na połączenie w przegrodzie profili i prętów o przekroju kwadratu – tłumaczy projektantka. 

Kontynuację przegrody sypialnia-gabinet mamy w strefie salonu i kuchni. Kuchnia została też nieco przysłonięta ścianą celem powieszenia szafek wiszących, ukrycia jej oraz ekspozycji obrazów od strony salonu. Po akcepcie układu funkcjonalnego przeszliśmy do opracowania stylistycznego. Podczas rozmów od razu zaproponowałam, aby ścianę na obrazy pomalować na czarno, co da wrażenie zespolenia ze stalową konstrukcją. Klienci nie byli zupełnie przekonani do tego pomysłu. Dopiero wizualizacja mojego zamysłu pozwoliła na podjęcie pozytywnej decyzji – mówi Katarzyna Rohde.

Salon z dużym stołem

W salonie znajduje się duży stół z możliwością rozkładania na przyjęcia dla rodziny i znajomych, wygodne sofy, miejsce na kolumny, wzmacniacz i gramofon, a także półki na książki. Meble w białym kolorze doskonale wtopiły się w ścianę i stworzyły zgraną kompozycję z antykami. Drewniany stół i krzesła zostały wybrane z oferty polskiego producenta Fameg, lampa nad stołem i stolikiem kawowym to również polskie produkty firmy Kaspa.

Idąc tropem upodobań właścicieli projektantka do salonu wybrała tapetę orientalną w delikatnych beżowych barwach, która zdobi ściany w strefie stolika kawiarnianego i za jedną z sof (Khroma Aida AID102 Kaspar Moonbeam). Szukałam rozkładanych sof o prostej, ale ciekawej formie. Wybór padł na model Boo firmy Comforty (projekt Krystian Kowalski, Maja Ganszyniec). Zdecydowaliśmy się na sofy w dwóch różnych odcieniach – beżowym idąc tropem choćby tapety oraz granatowym skoro już mamy obrazy w niebieskich odcieniach – tłumaczy autorka projekt wnętrza. Całość aranżacji dopełnia szklany stolik kawowy, który właściciele zabrali z poprzedniego mieszkania, dywan Alaska firmy Rugvista oraz eleganckie czarne lampy, trójnogi. 

Częściowo zamknięta kuchnia

Strefę kuchni można otworzyć z obu stron. Z jednej strony mamy wyjście na korytarz, z drugiej zaś kącik na szybką kawę i lekturę podczas gotowania. Zabudowa kuchenna, wykonana na wymiar, prezentuje się nowocześnie i elegancko. Fronty w białym, matowym kolorze pięknie łączą się z fornirem dębowym oraz cienkim, czarnym blatem wykonanym z laminatu kompaktowego firmy Laminart. Zlew, płyta oraz AGD także są czarne, dzięki czemu współgrają z blatem. Na ścianach i na podłodze w kuchni zastosowano duży włoski gres półpoler 60x120 Zirconio Rust Oxide Lapatto.

Sypialnia z gabinetem

Oba pomieszczania wizualnie można oddzielić poprzez rozsunięcie zasłony, która jest w towarzystwie stalowej konstrukcji. Drzwi z konstrukcji stalowej ze szkłem można otworzyć na oścież, dzięki czemu mamy większe wnętrze i swobodny dostęp z sypialni do gabinetu i odwrotnie, co daje poczucie większej przestrzeni.

W sypialni zamiast szafy udało się wygospodarować garderobę za drzwiami ukrytymi w ścianie – całość zdobi tapeta. Dodatkowa strefa przechowywania z półkami na ubrania znajduje się w przedpokoju zaraz po wyjściu z sypialni. W sypialni pojawia się trochę niebieskiego i granatu w postaci tapicerowanego łóżka, poduszek, dywanu oraz regału na książki w gabinecie, który został przywieziony z poprzedniego mieszkania właścicieli. Szafki nocne białe pochodzą z oferty firmy Swarzędz home, model Dream, dywan jest firmy Rugvista, Raj Vintage.

Pokój córki

Pierwotnie pokój Julii miał zostać zaprojektowany z wykorzystaniem gotowych mebli w białym kolorze oraz jak to bywa w przypadku dziewczynek pożądany był kolor różowy. Zaryzykowałam jednak i pokazałam na wizualizacjach przestrzeń zorganizowaną pod wymiar. Zapewniło to lepsze wykorzystanie każdego skrawka pokoju i ciekawy, funkcjonalny podział na strefę nauki (biurko z siedziskiem dla rodzica), strefę spania przysłoniętą regałem, strefę zabaw z miejscem do przechowywania w postaci szafek, regałów i wieszaków na wejściu oraz oczywiście szafy na ubrania – mówi projektantka. 

Ostatecznie w pokoju Julii pojawiła się bladoróżowa ściana i kilka różowych gałek. Dla urozmaicenia i nadania bardziej klasycznego klimatu we wnętrzu meble mają frezowane ramki na frontach. Kolor tapicerki Julia wskazała sama z katalogu tkanin łatwozmywalnych, które czyści się wodą. Elementem dekoracyjnym jest fototapeta w szare, duże trójkąty zrobiona pod wymiar (to polski producent Humpty Dumpty Room Decoration). 

Łazienka z prysznicem

Podczas wspólnej wizyty w sklepach z płytkami wpadły nam w oko małe, hiszpańskie płytki gresowe firmy Peronda w niebieskich kolorach z efektem malowania pędzlem. Klienci zresztą mieli już niebieskie obrazy, które zajęły honorowe miejsce na czarnej ścianie, więc stwierdziliśmy, że fajnie jeśli ten niebieski gdzieś się jeszcze pojawi – wspomina Katarzyna Rohde. Neutralną bazę dla niebieskich trójkątów stanowi gres imitujący beton oraz białe ściany. Dłuższą ścianę zdobi tapeta w subtelny wzór z ptakami (Eijffinger Geonature 366061). Blat i fornir w szafce podumywalkowej to kontynuacja materiałów z kuchni.

Projekt wnętrza: Katarzyna Rohde, pracownia HOME & STYLE, www.homeandstyle.pl

Zdjęcia: Marta Behling, studio Pion Poziom, www.pionpoziom.com

Zobacz także Nowoczesne rodzinne wnętrze. Niepowtarzalne i wyjątkowe!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także